29 Ιουλ 2016

Γιατί τα hedge funds επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα

Γιατί τα hedge funds επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα


Η συνεχής πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, επαναφέρει το ενδιαφέρον των hedge funds στο ελληνικό χρέος, καθώς αναζητούν ισχυρότερα κέρδη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές των δανειστών και να εφαρμόζει τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία της, μετατρέπει τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική ευκαιρία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου τα ομόλογα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών έχουν αρνητικό επιτόκιο.

«Η Ελλάδα κινείται με αργό ρυθμό προς την ανάκαμψη. Έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο σύστημα είσπραξης φόρων αλλά και μία νέα φιλόδοξη συνταγματική μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι καλά το καλοκαίρι και αναμένουμε ένταξη της χώρας στο QΕ της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους», τόνισε ο Alberto Gallo, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Algebris, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να επενδύσει κάποιος σε ελληνικά ομόλογα απ' ότι σε πορτογαλικά.

Σαφώς με απόδοση άνω του 8% το 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι πιο προσοδοφόρο από το αντίστοιχο πορτογαλικό του οποίου η απόδοση φθάνει στο 3%.


«Μετά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ενίσχυση του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα», προσθέτει με τη σειρά του ο Louis Gargour, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων LNG Capital. Ο εν λόγω αναλυτής χαρακτηρίσει ως ιδιαίτερα ελκυστικές και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαπραγματεύονται με P/B (τιμή μετοχής προς λογιστική αξία) 0,15, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 0,3 και 0,35.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τον Gargour είναι το γεγονός ότι υπάρχει ουσιαστική στροφή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως τονίζει «το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με την τρόικα και το ΔΝΤ. Υπάρχει σαφής αλλαγή στάσης, με τους Έλληνες να έχουν καταστεί πολύ πιο συνεννοήσιμοι».

Δεν είναι, όμως, όλα ρόδινα για την Ελλάδα, όπως σημειώνει ο Chris Magarian, κορυφαίο στέλεχος της Japonica Partners. «Το βασικό εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η έλλειψη καλού management. Μόνο με μία κυβέρνηση που διαθέτει εμπειρία στο management η χώρα μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».


Σοφ. Ζαφ.