28 Σεπ 2016

WSJ: Δύσκολη η επιστροφή σε ανάπτυξη για Ελλάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - euro2day.gr

WSJ: Δύσκολη η επιστροφή σε ανάπτυξη για Ελλάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - euro2day.gr



Τα οικονομικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη, υποστηρίζει η WSJ. Ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα από τις εξαγωγές. Οριακή η βελτίωση στο μέτωπο της ανεργίας. Απογοήτευσαν τα κέρδη από τον τουρισμό.

WSJ: Δύσκολη η επιστροφή στην ανάπτυξη για Ελλάδα-Δυσοίωνο μήνυμα από τις εξαγωγές

Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη κινδυνεύουν να διαψευστούν από την οικονομική πραγματικότητα, υποστηρίζει άρθρο της WSJ.

Η συμφωνία διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2016 και έπειτα. Η επίσημη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 βρίσκεται στο 2,7%.

Αναλυτές ωστόσο υπολογίζουν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,6%.

Η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 2016 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, υπό το βάρος των κεφαλαιακών ελέγχων, των φόρων και της έλλειψης πιστώσεων.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια ανάκαμψη αν δεν δούμε ορισμένες θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις για την δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» δήλωσε στη WSJ ο Δημήτρης Τσακονίτης, διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ωστόσο πως η οικονομία ετοιμάζεται να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαστε σε ένα σημείο καμπής στο οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήνουμε την ύφεση πίσω μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Σε συνέντευξη του στην WSJ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η οικονομία θα λάβει ώθηση από επενδύσεις στο τέλος του έτους, όταν οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέος και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας, τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν μια ελάχιστη βελτίωση. Η ανεργία οδηγείται χαμηλότερα, αλλά παραμένει κοντά στο 23%.

Οι λιανικές πωλήσεις και τα κέρδη από τον τουρισμό είναι απογοητευτικά. Ο αριθμός των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις έφτασε στο πρώτο μισό του έτους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή είναι καλύτερα, αλλά οι οικονομολόγοι τονίζουν πως οι μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.

Την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί σύμφωνα με την WSJ η στασιμότητα των εξαγωγών, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης βασίζεται στην στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο εξαγωγικό μοντέλο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι οι εξαγωγές από την αρχή του έτους ως τον Ιούλιο ήταν 7,1% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι ευμετάβλητοι τομείς της ναυτιλίας και του πετρελαίου, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 2,2%.

Από το 2009 ως το 2014 οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση και αποτέλεσαν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στα χρόνια εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης. Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2015 και έπειτα, όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τα στοιχεία για τις εξαγωγές εμφανίζονται αδύναμα.