18 Οκτ 2016

Aιολικά: Εφικτή η κάλυψη του 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - euro2day.gr

Aιολικά: Εφικτή η κάλυψη του 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - euro2day.gr


Μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει 2.110 GW, και να καλύπτει έως και 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Aιολικά: Εφικτή η κάλυψη του 20% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την διετή έκθεση του Global Wind Energy Outlook, στην οποία περιγράφονται σενάρια για τη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στο 20% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερα σενάρια για το μέλλον της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας για το 2020, το 2030 και το 2050.

"Τώρα που η συμφωνία του Παρισιού τίθεται πλέον σε ισχύ, οι χώρες πρέπει να πάρουν σοβαρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επίτευξη των στόχων του Παρισιού σημαίνει μια εντελώς απαλλαγμένη από άνθρακα παροχή ηλεκτρισμού πολύ πριν από το 2050, και η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί αυτό" δήλωσε ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του GWEC.

Μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει 2.110 GW, και να καλύπτει έως και 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας 2,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 3,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, προσελκύοντας παράλληλα ετήσιες επενδύσεις ύψους περίπου 200 δις €.

Με τις δραματικές μειώσεις τιμών τα τελευταία χρόνια για την αιολική, την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένας τομέας ενέργειας πλήρως απαλλαγμένος από άνθρακα, δεν είναι μόνο τεχνικά εφικτός, αλλά είναι και οικονομικά ανταγωνιστικός.

Νέες αγορές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, παρέχοντας καθαρή ενέργεια για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η αιολική ενέργεια είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών", συνέχισε ο Sawyer, "αλλά αν είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, αυτό σημαίνει το κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική και τη βιομάζα.»

Σχ