17 Οκτ 2016

Ο Πειραιάς ξανά πόλος επενδύσεων

Ο Πειραιάς ξανά πόλος επενδύσεων



Του Νίκου Χρυσικόπουλου



Σε νέο πόλο προσέλκυσης κεφαλαίων στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, έπειτα από μεγάλο διάστημα επενδυτικής αδράνειας, αναδεικνύεται ο Πειραιάς. Η ολοκλήρωση της παραχώρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στον κινεζικό κολοσσό Cosco και ο σχεδιασμός των Κινέζων να βρεθεί ο Πειραιάς μεταξύ των 20 μεγαλύτερων λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, έχουν προσδώσει νέο ενδιαφέρον για επενδύσεις, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός νέου ναυτιλιακού cluster στην περιοχή.

Η επί δεκαετίες αποβιομηχάνιση του Πειραιά και η κάθετη υποχώρηση των αξιών της γης τα τελευταία χρόνια έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια, κατά κύριο λόγο εφοπλιστικά, να αποκτήσουν σημαντικά ακίνητα πέριξ της ζώνης του λιμανιού. Σταδιακά, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, μεταξύ των οποίων και η Dimand του Δ. Ανδριόπουλου που διέβλεψε την ευκαιρία στην ευρύτερη περιοχή "Παπαστράτου", η οποία ονομάστηκε από το εργοστάσιο της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας του Πειραιά και βρίσκεται στα βόρεια του λιμένα του Πειραιά και της ακτής Κονδύλη.

Τις προοπτικές του project αυτού διέβλεψε και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, με επικεφαλής τον Γ. Χρυσικό, αποκτώντας (έναντι 1,65 εκατ.ευρώ) το 50% της "PIRAEUS PORT PLAZA 1 A.E.", στην κατοχή της οποίας βρίσκεται το ένα από τα τρία κτίρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της "Παπαστράτος". Όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr., από κοινού (joint venture) με τη Dimand θα υλοποιηθεί επένδυση 14 εκατ.ευρώ για την ανακατασκευή του ακινήτου, την αναβάθμιση και μετατροπή του από αποθηκευτικό χώρο σε επαγγελματικό κτίριο εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Αύγουστο σύμβαση μεταξύ της "SOLIS A.E." και της "PIRAEUS PORT PLAZA 1 A.E.".



Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διαθέτει επιφάνεια ανωδομής περίπου 10.500τ.μ. και υπόγειους βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 4.600 τ.μ. περίπου. Μετά το πέρας της ανακατασκευής του, το ακίνητο που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο, θα εκμισθωθεί σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, ενώ η Grivalia έχει προσυμφωνήσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 50% της εταιρείας. 

Η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπλαση και ποιοτική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης παρόμοιων επενδύσεων. Σημειωτέον πως ήδη στην Ακτή Κονδύλη διαθέτουν κτιριακά συγκροτήματα και στεγάζονται τα γραφεία μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών όπως της Danaos Shipping, της Golden Union και της Aegean.

Ναυτιλιακό City 

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων είναι εξαιρετικά μεγάλη και το timing έχει έγκαιρα εντοπιστεί. Ο ΣΕΒ σε σχετικό σημείωμά του προ μηνών ανέφερε πως στον απόηχο του Brexit, "η Ελλάδα έχει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να προσπαθήσει να αναπτύξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό/ασφαλιστικό κέντρο και να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας".

Ο ΣΕΒ στο συγκεκριμένο report αναφέρει στοιχεία του Γ. Γράτσου, πρώην προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εισρέουν περί τα 45 δισ. ευρώ ετησίως, με συνεισφορά της ναυτιλίας μόλις στο ¼ της ελληνόκτητης, και απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων, υπηρεσιών λιμένων κ.ο.κ. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Συνεπώς, υπάρχει χρόνος για τις επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες από και προς τη Μεγάλη Βρετανία.