30 Νοε 2016

Ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης (Libra) αποκτά αιολικά της EdF στην Ελλάδα

Ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης (Libra) αποκτά αιολικά της EdF στην Ελλάδα



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια από τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου Libra του 39χρονου εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, είναι ο τομέας της πράσινης ενέργειας, εκεί όπου μέσω της εταιρείας Euroenergy διαθέτει ένα ευρύ portfolio επενδύσεων σε Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία, στους τομείς των φωτοβολταϊκών, των αιολικών και του βιοαερίου.  Στη χώρα μας η εταιρεία διαθέτει τρία αιολικά πάρκα με ισχύ 72MW καθώς επίσης 4 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 7MW αλλά και 4 project βιοαερίου ισχύος 1MW το καθένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr , το χαρτοφυλάκιο της Euroenergy αναμένεται σύντομα να διευρυνθεί σημαντικά καθώς το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά 3 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 120MW σε Βοιωτία και Κεφαλλονιά, από την γαλλική εταιρεία EdF. Η συμφωνία αυτή αναμένεται εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιηθεί, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναμένεται να δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης των αδειών.

Εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς τοποθετούν τη συνολική αξία της συμφωνίας, περιλαμβανομένου και του δανεισμού στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως τα μεγέθη της συμφωνίας. 

Με την απόκτηση των συγκεκριμένων πάρκων, η συνολική αιολική εγκατεστημένη ισχύς της Euroenergy στη χώρα μας θα πλησιάσει τα 200MW αναδεικνύοντας την εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο εταιρειών Libra, σε έναν από τους ισχυρούς πόλους της εγχώριας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ των 5 πρώτων εταιρειών ΑΠΕ στη χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Libra διατηρεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας, των αερομεταφορών, του τουρισμού, του real estate και της ενέργειας. Παράλληλα ο όμιλος Libra διατηρεί και δεύτερη ενεργειακή εταιρεία, την Greenwood energy, η οποία εστιάζει τις επενδύσεις της στην Αμερικανική ήπειρο. 

Εξάλλου, με την παραχώρηση των συγκεκριμένων πάρκων στη Euroenergy, η γαλλική EdF από νούμερο 2 της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, υποχωρεί στη συνολική κατάταξη (πλέον διαθέτει πάρκα ισχύος 230MW περίπου). Παράλληλα όπως και ο έτερος μεγάλος διεθνής παίκτης της ελληνικής αγοράς, η ισπανική Iberdrola, έχει σταματήσει να αναπτύσσει νέα έργα, περιοριζόμενη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει.

Βασική αιτία πίσω από το πάγωμα των επενδύσεων ξένων εταιρειών ΑΠΕ στην Ελλάδα, αποτελεί η αβεβαιότητα εξαιτίας της κατάστασης του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, το ρίσκο χώρας αλλά και το ρυθμιστικό κενό που έχει δημιουργηθεί, καθώς παρά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ, εκκρεμεί η έκδοση 3 υπουργικών αποφάσεων που θα ξεμπλοκάρουν την αγορά και να δώσουν το πράσινο φως σε έτοιμα επενδυτικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.

Τέλος, να αναφερθεί ότι εξαίρεση στο πάγωμα των ξένων επενδύσεων στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, αποτελεί η επένδυση της ιταλικής εταιρείας Enel, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσει το μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καφηρέα.