6 Δεκ 2016

Τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να συμβούν το 2017

Τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να συμβούν το 2017



Για τα χειρότερα πιθανά σενάρια που μπορεί να συμβούν στην ανθρωπότητα το 2017 προειδοποιεί το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg στον νέο οδηγό απαισιοδοξίας.

Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, δεν πρόκειται για προβλέψεις, αλλά για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια κοινότητα "εάν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά". 

Αναλυτικά μερικά από τα βασικά σενάρια:

- Η Trumplandia

Η δημοφιλία του D. Trump ενισχύεται κατά τις πρώτες μέρες του στον Λευκό Οίκο, καθώς το Κογκρέσο ψηφίζει μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης. 
Ωστόσο, νέα κύματα διαδηλωτών κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς τα νέα μέτρα "καταργούν" τις πολιτικές του Barack Obama. O Trump προσπαθεί να ανακόψει τη λαϊκή οργή, ενώ η Καλιφόρνια εξελίσσεται σε κέντρο διαμαρτυρίας κατά του Trump. Οι δισεκατομμυριούχοι Elon Musk και Sheryl Sandberg ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Αμερικανού Προέδρου το 2020.
Οι μετοχές των τραπεζών, των μεταλλευτικών εταιρειών και των ασφαλιστικών πραγματοποιούν ράλι τους πρώτους μήνες, ωστόσο αυτό αρχίζει και φθίνει και τη σκυτάλη του ράλι παίρνουν τα ομόλογα. Οι μετοχές των Google, Facebook και Apple δέχονται σοβαρό πλήγμα καθώς ο πόλεμος μεταξύ Trump και δισεκατομμυριούχων εντείνεται.

- Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη

Οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ολλανδία, στρέφουν την προσοχή τους σε λαϊκιστές ηγέτες που θέλουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις στα σύνορα, να καταργήσουν τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, αλλά και να φύγουν από το ευρώ και την ΕΕ.
Η Marine Le Pen γίνεται πρόεδρος της Γαλλίας και στη συνέχεια προχωρά σε δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo καταλαμβάνει την εξουσία στις πρόωρες εκλογές και αμέσως ζητά δημοψήφισμα για να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα.
Η Merkel χάνει τις εκλογές και στο Ηνωμένο Βασίλειο η Theresa May εκδιώχνεται από την εξουσία καθώς οι συνομιλίες του Brexit πάνε στραβά.
Όσο για την Ελλάδα, η οικονομία "καταρρέει" και πάλι, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει διάσωση.
Το ευρώ εισέρχεται σε μια δίνη πιέσεων, καθώς η πολιτική στήριξη που δέχτηκε το νόμισμα κατά την κρίση χρέους από το 2009 εως το 2012 ξεθωριάζει.

- Οικονομικός πόλεμος Κίνας και ΗΠΑ

Ο Trump γράφει στο Twitter στις 3.17 π.μ. το πρωί ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Μέχρι να φτάσει στο Καπιτώλιο, η Κίνα έχει ήδη απαντήσει με την υποτίμηση του γουάν, ενώ έχει αρχίσει να ακυρώνει παραγγελίες Boeing και να μπλοκάρει τις πωλήσεις iPhone.
Καθώς η χρονιά συνεχίζεται, η Κίνα πέφτει στη βαθύτερη ύφεση της σύγχρονης εποχής.

- Ο Trump και ο Kim

Ο Trump κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Πρώτον, αναστέλλει την ένταξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη,
Το Ισλαμικό Κράτος, εκμεταλλεύεται την κατάσταση προκειμένου να προχωρήσει σε εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και ριζοσπαστικοποιεί την Κεντρική Ασία, ενώ Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία αρχίσουν να αναπτύσσουν δικές τους ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Βόρεια Κορέα φτιάχνει πύραυλο με πυρηνικά όπλα, ικανό να χτυπήσει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Οι πολιτικές Trump κατά των ΗΠΑ "βουλιάζουν", αναγκάζοντάς τον να στραφεί στην Κίνα και να την ικετεύσει για τη βοήθειά της στο να τιθασεύσουν το γείτονά της.
Οι μετοχές των εταιρειών άμυνας επιδίδονται σε ράλι, ενώ οι ασιατικές μετοχές βυθίζονται και οι επενδυτές στρέφονται προς ασφαλέστερα assets, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.

- Γιάλτα Νο. 2

Ο απομονωτισμός του Trump και η επιθετικότητα του Putin αναγκάζουν τη Merkel να λάβει μία δύσκολη απόφαση: να συσσωρεύσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη κατά της Ρωσίας ή να λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του Trump και να συμφωνήσει με τον Putin σε "σφαίρες επιρροής" στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Putin ανακαλεί χάκερς και μαχητικά αεροσκάφη και συμφωνεί να σταματήσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντάλλαγμα, η Merkel και Trump αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Συρία. Το κύρος της Ρωσίας αποκαθίσταται 26 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αρχίζει να μιλάει ανοιχτά για την αποχώρησή του από την Προεδρία.
Το ρούβλι ενισχύεται και οι "ασφαλείς" μετοχές χάνουν κάποια από την λάμψη τους.