2 Ιαν 2017

Τι θα είχε κάνει το 2016 η… «Μάντης Capital» των Financial Times

Τι θα είχε κάνει το 2016 η… «Μάντης Capital» των Financial TimesΗ χρονιά φτάνει στο τέλος της και ήρθε ο καιρός να επισκεφθούμε για άλλη μια φορά τα γραφεία της φανταστικής εταιρίας των FT, «Μάντης Capital». Για τους αμύητους, η «Μάντης Capital» είναι το hedge fund που ξεπερνά όλα υπόλοιπα κάθε χρόνο, γιατί έχει ενόραση 20/20: μπορεί να δει το μέλλον.

Οι αποδόσεις που προκύπτουν από τη μαντική ικανότητα είναι μάλλον άπειρες, οπότε υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί: όχι μεμονωμένοι τίτλοι, όχι μόχλευση και όχι trading στη διάρκεια του έτους, πέραν μιας μόνο ευκαιρίας για αλλαγή στοιχημάτων στα μέσα του έτους (κάτι που αποδείχθηκε χρήσιμο το 2016). Επιτρέπεται, ωστόσο, το ποντάρισμα σε μείωση τιμής περιουσιακών στοιχείων, ο δανεισμός και η πώλησή τους. Αυτά είναι τα στοιχήματα που κέρδισαν το 2016:

«Μετακόμιση» στο Μπουένος Άιρες
Ο Μάντης πάντα βρίσκεται στη χώρα με το πιο αδύναμο νόμισμα, καθώς αυτό κάνει αυτομάτως τις αποδόσεις να δείχνουν καλύτερες. Παρά τον ισχυρό πειρασμό να «μετακομίσει» στο Λονδίνο, όπου μπορούσε να προβλέψει την ψήφο υπέρ του Brexit, ο Μάντης επέλεξε την Αργεντινή, της οποίας η οικονομία προφανώς ρημάχτηκε από τον πληθωρισμό και την αμφιβολία, ακόμα και αφότου η φιλική στην αγορά νέα διακυβέρνηση προχώρησε σε ηθελημένη υποτίμηση στα τέλη του 2015.Το αργεντίνικο πέσο ήταν το πιο αδύναμο νόμισμα στον κόσμο. Ο Μάντης αγόρασε ρεάλ της γειτονικής Βραζιλίας (το ισχυρότερο) έναντι του πέσο και έβγαλε 43,5%.

Αγόρασε Βραζιλία, πούλησε Κίνα
Η Βραζιλία μπήκε στο 2016 παλεύοντας με την οικονομική και την πολιτική κρίση. Με εξεγέρσεις στους δρόμους και μία πρόεδρο αντιμέτωπη με κατηγορίες, ο Μάντης είδε πως ήταν καιρός για αγορά. Ο δείκτης Bovespa ενισχύθηκε πάνω από 70% σε όρους δολαρίου. Στο μεταξύ η Κίνα –μια μακράν πιο υγιής οικονομία- εξακολουθούσε να προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της φούσκας στις μετοχές που έσκασε το 2015. Το ποντάρισμα κατά του δείκτη Shanghai Composite και η τοποθέτηση των κερδών στον βραζιλιάνικο Bovespa, απέδωσε 92,6% σε όρους δολαρίου.

Αγόρασε άνθρακα, πούλησε καθαρή ενέργεια
Η διάσκεψη στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015 προφανώς αποτέλεσε ορόσημο, το οποίο ήρθε έπειτα από επιθετική καμπάνια για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων άνθρακα. Ο Μάντης είδε πως υπήρχε εκεί μια contrarian ευκαιρία αγοράς, σόρταρε τον S&P Global Clean Energy που υποχώρησε και αγόρασε Stowe Global Coal, που διπλασιάστηκε και παραπάνω. Τα κέρδη που προέκυψαν: 155,7%.

Θέση long στις αμερικανικές τράπεζες και short στις ευρωπαϊκές
Η ευρωζώνη δεν έκανε ποτέ τις απαραίτητες ενέργειες για να εξυγιάνει τους ισολογισμούς των τραπεζών της μετά την κρίση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και με σποραδικές κινήσεις και διακοπές, το έκανε. Με τα ακραία χαμηλά επιτόκια στην Ευρώπη, ήρθαν και τα βάσανα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ οι αμερικανικές τράπεζες ενισχύθηκαν με το «ράλι Τραμπ». Ο συνδυασμός αυτών των στοιχημάτων έφερε κέρδη 34,6%.

Ποντάρισμα στο Brexit
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι managers της Μάντης Capital προέβλεψαν το δημοψήφισμα. Πούλησαν στερλίνες για να αγοράσουν bitcoins, το ψηφιακό νόμισμα που κατέγραψε άλλη μια άνοδο το 2016. Μέχρι τα τέλη του έτους, ο Μάντης έβγαλε 118%.

Ο Μάντης βρήκε, επίσης, γελοία τη λογομαχία για το αν η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν πραγματικά επιζήμια για τα βρετανικά χρεόγραφα, και έσπρωξε τους Βρετανούς πελάτες στον FTSE All-World εξαιρώντας τον βρετανικό δείκτη (27,2% πάνω σε στερλίνες) και όχι στον FTSE 250 για τις βρετανικές εταιρίες (πάνω 2%).

Ήρεμα πονταρίσματα
Ο Μάντης είδε τις πολιτικές αναταράξεις και επίσης προέβλεψε ότι η αγορά θα τις ξεπεράσει αμέσως. Επομένως πούλησε το δείκτη Vix, που παρακολουθεί πόσος κόσμος μπαίνει στην αγορά options ως αντιστάθμισμα (hedging) στη μεταβλητότητα. Εως τα τέλη του χρόνου βρισκόταν σε χαμηλά 30 μηνών. Η τοποθέτηση των κερδών στον S&P 500 βοήθησε στην παραγωγή συνολικής απόδοσης 69%.

Στροφή 180 μοιρών
Οι διαχειριστές της Μάντης Capital προέβλεψαν ότι ο κόσμος θα ερχόταν αντιμέτωπος με μια άσχημη περίοδο αποπληθωρισμού και ύφεσης, που θα κλιμακωνόταν αμέσως μετά την ανατάραξη του Brexit. Έπειτα από αυτό, με τη συζήτηση για ανάκαμψη μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής να εντείνεται, και έπειτα με την φιλική προς την ανάπτυξη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, θα ήταν καιρός να μετατοπιστεί το ποντάρισμα σε επενδύσεις που ωφελούνται από την ανάπτυξη και από τον πληθωρισμό.

Σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ο Μάντης έβγαλε τεράστια κέρδη από αυτή τη μεταστροφή μετά τις 30 Ιουνίου, την ημερομηνία ακριβώς ή πολύ κοντά στο σημείο καμπής.

Μετοχές έναντι ομολόγων: ο Μάντης είχε θέση long στα αμερικανικά Treasuries και short στον S&P 500 μέχρι τα μέσα του έτους (βγάζοντας 10,8%) και μετά θέση long στις μετοχές και short στα ομόλογα, βγάζοντας 26,8%. Συνολική απόδοση: 40,5%.

Κυκλικές ή αμυντικές μετοχές: ο Μάντης είχε θέση short σε κυκλικές σε οικονομικούς όρους μετοχές και long σε αμυντικές για έξι μήνες (10,8%) και μετά αντέστρεψε (βγάζοντας 26,8%). Συνολικά κέρδη: 40,6%.

Πολύτιμα vs βιομηχανικά μέταλλα: αγοράστε πολύτιμα μέταλλα όταν ανησυχείτε για την ανάπτυξη και μετατοπιστείτε σε βιομηχανικά όταν πιστεύετε ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει. Αυτό το ποντάρισμα έφερε 17,1%, μετά 31,2% και ένα σύνολο 53,6%.

Ιαπωνικές μετοχές: ο Topix κατέρρευσε και μπήκε σε bear market καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για περαιτέρω αποπληθωρισμό, και μετά ανέκαμψε ουσιαστικά κλείνοντας το χρόνο εκεί όπου ξεκίνησε, αφού το γεν υποχώρησε τονώνοντας τις μετοχές. Το συνολικό κέρδος από θέση short και μετά long: 54,4%.

Γερμανικά bund: αναμφίβολα η πιο θεαματική υπερβολή απ’ όλες, ήταν όταν οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού bund υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στα μέσα του έτους. Καθώς έφτανε στο τέλος της η φάση του αποπληθωρισμού, οποιοσδήποτε (όπως ο Μάντης) είχε θέση short στα ομόλογα έκανε καλά. Συνολική απόδοση από τη θέση long και μετά short: 30,1%.

Η Μάντης Capital ωφελήθηκε από ένα ξεκάθαρο και σαρωτικό σημείο καμπής στα μέσα του χρόνου. Μια νέα τάση έχει παγιωθεί. Θα επιμείνει το 2017, παρά τις πολιτικές αβεβαιότητες; Δυστυχώς, όπως πάντα, η Μάντης Capital ποτέ δε μου λέει τα πονταρίσματά της από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια μπορούν να διαγραφούν αν είναι προσβλητικά.