20 Ιαν 2017

Ο Σόιμπλε τραβάει το σχοινί - ο "λογαριασμός" των μέτρων μεγαλώνει

Ο Σόιμπλε τραβάει το σχοινί - ο "λογαριασμός" των μέτρων μεγαλώνει



Σε νέες λεκτικές πιέσεις  για την συμφωνία της Αθήνας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Αυτή τη φορά οι "απειλές" ήταν πιο ξεκάθαρες, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Έκανε σαφές ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, σημαίνει το τέλος του 3ου Μνημονίου και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο, γιατί ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο απαιτεί την προ - έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο πιθανόν να μην συνέστηναν οι νομικοί σύμβουλοι στην γερμανική Βουλή.



Αμηχανία - βαρόμετρο για νέα μέτρα

Η πρώτη "αντίδραση" των δανειστών στις νέες πιέσεις Σόιμπλε ήταν χθες η... αμηχανία, ενώ η αντίδραση της Αθήνας  αναμένεται σήμερα. Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ, Ευκ. Τσακαλώτος οριστικοποιεί τις τελικές αντιπροτάσεις του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου μέσα από μια σειρά διαβουλεύσεων με τους Θεσμους που βρίσκονται σε εξέλιξη. "Η ελληνική πλευρά θα πάει με συγκεκριμένη πρόταση στο Εurogroup της 26ης Φεβρουαρίου", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδηγούν στη συγκεκριμένη γερμανική στάση, αυτή υποδηλώνει την τήρηση σκληρής θέσης στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, στο οποίο η ελληνική πλευρά - και όχι μόνο - επιθυμεί το ξεκλείδωμα της 2ης αξιολόγησης και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα στη βάση της ελληνικής πρότασης για τον νέο μηχανισμό/κόφτη.

Ωστόσο εξηγούν ότι μία τόσο "άκαμπτη" στάση από γερμανικής πλευράς, δηλαδή μία θέση που θεωρεί ως "ευέλικτη" την πρόταση του ΔΝΤ, σηκώνει πάρα πολύ υψηλά τον "πήχη".

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι "οι δηλώσεις Σόιμπλε μοιάζουν με βαρόμετρο των πιέσεων για εκ των προτέρων νομοθέτησης μέτρων" κάτι που η ελληνική πλευρά αρνείται. Και εξηγούν ότι αν αυτές οι πιέσεις διατηρηθούν, καθιστούν δύσκολη την συμφωνία που επιχειρείται έως την Πέμπτη για μία επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πολιτική λύση πριν την εκλογική διαδικασία ανά την ΕΕ που ξεκινά στις 15 Μαρτίου από την Ολλανδία.

Αφορολόγητο – ΦΠΑ – συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και την περικοπή των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, ανεξαρτήτως  του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και ζητά επιπλέον, είτε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος (που δεν δέχεται η Γερμανία), είτε επιπλέον μέτρα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές για το 2018 και για τα επόμενα τρία με πέντε έτη… τουλάχιστον.

Η θέση του ΔΝΤ δεν περιορίζεται μόνο στο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο η Αθήνα αντιπροτείνει έναν ενισχυμένο και διευρυμένο χρονικά κόφτη (χωρίς όμως κ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων), αλλά και στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλο αγκάθι το εργασιακό, στο οποίο το Ταμείο διατηρεί επίσης πάρα πολύ σκληρή στάση.
Σύνοδος στις 23 Ιανουαρίου για το χρέος

Ένα πρώτο στίγμα των γερμανικών προθέσεων πάντως θα φανεί πριν την 26η Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ESM που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και θα οριστικοποιήσει το πακέτο βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος.

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM απαρτίζεται από τους αναπληρωτές υπουργούς οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης καθώς και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και συνεπώς αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές και τα μέτωπα που παραμένουν "ανοιχτά" στο ελληνικό διαπραγματευτικό ζήτημα.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε για Μνημόνιο και Τσίπρα

"Μπορεί να θυμάστε ότι ο κ. Τσίπρας προσέφυγε στις κάλπες για επανεκλογή επειδή είπε ότι (το πρόγραμμα) είναι το αντίθετο από αυτό που σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο. Κέρδισε και τώρα το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί", επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ερωτηθείς επίσης για το αν πιστεύει ότι Ελλάδα και Ευρώπη θα ήταν πιο "υγιείς" αν η χώρα είχε βγει από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2010, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για το τι θα είχε συμβεί αν είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις" και πρόσθεσε πως "αν είσαι μέλος της κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να το κάνεις αυτό δημοσίως".

"Δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου" για ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, είπε. Γιατί η νομική σύσταση  θα  ήταν ότι εάν οι ελληνικές αρχές "δεν είναι ικανές με την ευελιξία που τους παραχωρούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να συμμορφωθούν με αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε δεν πληροί πλέον την προϋπόθεση ενός προγράμματος".

Για το υφιστάμενο μνημόνιο ανέφερε ότι αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και "το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του".