27 Ιαν 2017

Τι προτείνει η Goldman Sachs στους top πελάτες της

Τι προτείνει η Goldman Sachs στους top πελάτες της



Τις επενδυτικές της προτάσεις για το 2017 αποκάλυψε η Goldman Sachs στους πελάτες της στο Private Wealth Management, τονίζοντας ότι βλέπει το ποτήρι... μισογεμάτο.

Όπως επισημαίνει, δεν θεωρεί ότι το 2017 θα φέρει το τέλος στην παρατεταμένη πορεία θετικών αποδόσεων, είτε σε ότι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ είτε την bull market των μετοχών. Παρά τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, το σκηνικό της πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευνοϊκό για την οικονομία, με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, ακόμα πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και ένα ελαφρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο.



Καθώς αυτοί οι παράγοντες μειώνουν την πιθανότητα ύφεσης το 2017, υποστηρίζουν επίσης και τις αυξημένες θέσεις που συστήνει η GS να τηρήσουν οι πελάτες της στις παγκόσμιες μετοχές. "Πιστεύουμε ότι τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών είναι πιθανό να είναι μέτρια, αλλά ακόμα πιο ελκυστικά από τις ανάλογες αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων, όπως τα μετρητά και τα ομόλογα. Και, όπως απέδειξε και το 2016, οι αμερικανικές μετοχές συχνά εκπλήσσουν ανοδικά".

Οι επενδυτές βίωσαν ένα εντυπωσιακό bull run το 2016, συμπεριλαμβανομένων των κερδών της τάξης του 12% στον S&P 500, του οποίου το επίπεδο είναι 3,5 φορές υψηλότερο από εκείνο στο οποίο είχε διαμορφωθεί κατά την χρηματοπιστωτική κρίση. Και τα εντυπωσιακά κέρδη δεν περιορίστηκαν μόνο στα assets των ΗΠΑ, αλλά επεκτάθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτά όμως τα κέρδη έχουν αφήσει τους επενδυτές σε ένα δίλημμα. Με απλά λόγια, θα πρέπει τώρα να επιλέξουν είτε να παραμείνουν επενδεδυμένοι στις ήδη πολύ υψηλές αποτιμήσεις και να "κουβαλούν" τον σχετικό κίνδυνο απωλειών ή να βγουν από την αγορά και να παραιτηθούν από τις πιθανότητες ανοδικών εκπλήξεων, καθώς και τις πιο ελκυστικές αποδόσεις σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις.

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, "ενώ βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, υπάρχουν βέβαια κίνδυνοι, μερικοί από τους οποίους έχουν υψηλή πιθανότητα να συμβούν και αβέβαιες συνέπειες για το μέλλον.

Στους κινδύνους, η GS τονίζει ότι οι αμερικάνικες μετοχές ήταν φθηνότερες το 90% της ιστορίας τους, ενώ στην Ευρώπη όπου οι αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές, υπάρχουν σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η GS θεωρεί ότι οι πελάτες της πρέπει να παραμείνουν στις επενδύσεις τους στα risk-assets. Πρώτον, βλέπουμε μόνο μια πιθανότητα 15% ύφεσης στις ΗΠΑ, η οποία ιστορικά ήταν η βασική κινητήρια δύναμη των απωλειών στις μετοχές. Πράγματι, ο S&P 500 έχει δώσει θετικές ετήσιες συνολικές αποδόσεις το 86% του χρόνου κατά τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης στην περίοδο μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεύτερον, οι συγκρίσιμες αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων, όπως τα μετρητά και τα ομόλογα- δεν είναι ελκυστικές, ιδιαίτερα στον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων που αναμένουμε.
Τρίτον, τα risk assets μπορεί να εκπλήξουν ανοδικά, όπως και πέρυσι. Η πιθανότητα οι αποδόσεις να υπερβούν τις προσδοκίες της GS είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις ΗΠΑ, δεδομένων των αναμενόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής επέκτασης και του περιορισμού των ρυθμίσεων. 

Ενώ η τράπεζα προτείνει ότι το δίλημμα θα πρέπει να λυθεί προς όφελος της επιμονής στις επενδύσεις στις μετοχές, ωστόσο επισημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν βιώσει αυτή την αγορά ταύρων για οκτώ χρόνια, και θα πρέπει να μείνουν

σε επαγρύπνηση για να αποφύγουν το "ατύχημα". 

Μετοχές ΗΠΑ

Οι υψηλές αποτιμήσεις που έχει δημιουργήσει το πολυετές ράλι στην Wall Street δεν πρέπει να συγχέονται με την βεβαιότητα για επενδυτικές απώλειες. Η ιστορία διδάσκει ότι η στρατηγική της πώλησης μετοχών με βάση αποκλειστικά και μόνο της ακριβές αποτιμήσεις ήταν λάθος προσέγγιση, όπως σημειώνει η GS. Αν και τρέχουσες αποτιμήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τα θεμελιώδη μεγέθη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με πίεση. Το σενάριο της GS για το 2017 το αναγνωρίζει αυτό, και βλέπει κάποια μείωση στους δείκτες P/E, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την κυβέρνηση Trump και τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες θα προχωρήσει η Fed. Αυτός ο "αντίθετος άνεμος" θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των εταιρικών κερδών που θα αγγίξει το 6-10% που προβλέπεται, με αποτέλεσμα μια συνολική απόδοση 1%-5% για τις μετοχές των ΗΠΑ το 2017.

Οι επενδυτές μπορεί δικαίως να ρωτήσουν αν αξίζει να φέρουν τον κίνδυνο απωλειών για τέτοιες πενιχρές αποδόσεις. Ωστόσο, όπως τονίζει η GS, με τα λίγα σημάδια οικονομικής ύφεσης στον ορίζοντα, οι υψηλές πιθανότητες θετικών αποδόσεων και οι χαμηλές πιθανότητες μεγάλων απωλειών, αυξάνουν το εμπόδιο για σημαντικές underweight θέσεις στις μετοχές. Οι αγορές συχνά εκπλήσσουν ανοδικά, όπως σημειώνει, και αυτό το είδαμε και πέρυσι.

Η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί υψηλή την πιθανότητα για παρόμοιες εκπλήξεις το 2017, με τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παραγόντων που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, ειδικά εάν υλοποιηθούν οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του Trump, όπως η μείωση της φορολογίας και τα κίνητρα επαναπατρισμού των κεφαλαίων των εταιρειών.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι, λιγότερο ορατοί πιθανοί καταλύτες για τις μετοχές. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η συνολική απόδοση των μετοχών έχει υπερβεί εκείνη των 10 ετών κρατικών ομολόγων μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 4,4 ποσοστιαίων μονάδων. Αλλά μετά από περιόδους υποαποδόσεων, οι μετοχές προσέφεραν ανώτερες του μέσου όρου σχετικές αποδόσεις για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη. Με λίγα λόγια, η ιστορία δείχνει ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων, ακόμα και αν αναμένεται να έχουν χαμηλές αποδόσεις. Επίσης, όπως τονίζει η GS, μία άλλη πηγή περαιτέρω κερδών από τις μετοχές είναι η έντονη στροφή των επενδυτών μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι με τους οποίους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι επενδυτές, ωστόσο η συλλογική επίδραση αυτών των κινδύνων δεν είναι αρκετά για να υπονομεύσει το βασικό σενάριο της GS: βρισκόμαστε στον δρόμο μίας ισχυρότερης ανάκαμψη των ΗΠΑ που θα στηρίξει τις αποδόσεις των μετοχών, οι οποίες θα υπερβούν αυτές των μετρητών και ομολόγων.

Μετοχές ευρωζώνης

Η κερδοφορία των εταιρειών στην ευρωζώνης τα τέσσερα τελευταία χρόνια κινείται σχεδόν στα μισά της κορυφής που έχει βρεθεί το 2007. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών οφείλεται κυρίως στην ανατίμηση των τιμών κατά 25% κατά την συγκεκριμένη αυτή.

Αυτή η φαινομενική αντίφαση μεταξύ της στασιμότητας των κερδών και της αύξησης των αποτιμήσεων αντανακλά την άφθονη ρευστότητα που παρέχεται από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Πιέζοντας τα επιτόκια, η πολιτική της ΕΚΤ έχει χτυπήσει τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των κερδών των εταιρειών του EuroStoxx 50, και ενίσχυσε τις αποτιμήσεις των μετοχών. Αλλά με την πολιτική της ΕΚΤ να είναι απίθανο να γίνει πλέον διευκολυντική, η περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Πλέον, την ευθύνη για την άνοδο των μετοχών της ευρωζώνης την έχει η κερδοφορία.

Οι προοπτικές της κερδοφορίας είναι ευνοϊκές για πολλούς λόγους. Πρώτον, η άνοδος του ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι πιθανό να ενισχύσει τις εγχώριες πωλήσεις, ενισχύοντας την κερδοφορία των εταιρειών. Δεύτερον, η ευρύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα στηρίξει το 45% των πωλήσεων του EuroStoxx 50 που παράγονται εκτός Ευρώπης. Επίσης, τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα αναμένεται να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια που προβλέπει η GS. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει ότι η άνοδος της κερδοφορίας θα κινηθεί στο 5% το 2017, ενώ για τον EuroStoxx 50 αναμένει συνολικές αποδόσεις της τάξης του 3%.

Μετά από τις χαμηλές επιδόσεις στις περισσότερες αγορές της περιοχής το 2016, οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν χώρο να "τρέξουν"" Επιπλέον, το πέρας των γαλλικών και γερμανικών εκλογών θα μπορούσε να συμπιέσει τα σημερινά αυξημένα risk premiums των μετοχών, αν και η πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή. Εντός της Ευρωζώνης, η GS τηρεί overweight στάση στις ισπανικές μετοχές, λόγω των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, την δυναμική της εγχώριας ανάπτυξης και της overweight στάσης που τηρεί για τις ισπανικές τράπεζες.

Αναδυόμενες αγορές

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών τελικά έκλεισαν στα θετικά το 2016 μετά από τρία χρόνια απωλειών: οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη βελτιώθηκαν και τα νομίσματα ανατιμήθηκαν.

Οι GS αναμένει ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά το 2017. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η κερδοφορίας των εταιρειών θα κινηθεί κατά 5% υψηλότερα σε όρους δολαρίου, οδηγούμενη από την ταχύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και την καθυστερημένη επίδραση των πιο χαλαρών οικονομικών συνθηκών και των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Αλλά με τις αποτιμήσεις να βρίσκονται ήδη στα υψηλά μετά την κρίση επίπεδα, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και αυξημένων κινδύνων, η GS βλέπει μικρό περιθώριο για περαιτέρω επέκταση, ενώ εκτιμά ότι οι αποδόσεις των μετοχών στην περιοχή θα κινηθούν στο 7%.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από αυτή την πρόβλεψη είναι αρκετά μεγάλη, καθώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν αρκετές πιθανές "λακκούβες" στον δρόμο τους. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η πολιτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Απέναντι σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό και λαμβάνοντας υπόψη τις μη ελκυστικές αποτιμήσεις, η GS τηρεί ουδέτερη στάση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Νομίσματα

Ενώ σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι πιθανότητες δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ευνοούν τη δύναμη του δολαρίου, τα κέρδη του αμερικάνικου νομίσματος είναι πιθανό να είναι πιο μέτρια, καθώς η bull market του εισέρχεται στο πέμπτο της έτος. Η στάση που τηρεί η GS είναι ουδέτερη για το ευρώ, το γεν και τη στερλίνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά παραμένει bearish έναντι του κινεζικού γουάν.

Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια υπεραπόδοσης του δολαρίου, θα ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο κύκλος του πλησιάζει στο τέλος του. Η αποτίμησή του είναι τώρα κοντά στο μέσο ιστορικό επίπεδό του σε σχέση με τα νομίσματα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Αλλά ενώ η GS αναμένει τον ρυθμό της ανατίμησης του δολαρίου να επιβραδύνεται, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν ότι η υπεραπόδοση του δολαρίου μπορεί να συνεχιστεί και φέτος.

Η αποτίμηση του δολαρίου παραμένει κάτω από τις κορυφές που είχε αγγίξει στις bull markets του 1985 και του 2002, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι ακόμα μαπαγορευτικά ακριβό. Το δολάριο θα επωφεληθεί επίσης από τα γερά θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και την πολιτική του Trump.

Συνολικά, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι το δολάριο θα κινηθεί υψηλότερα αλλά με πιο αργό ρυθμό και με μεγαλύτερη μεταβλητότητα από ό, τι τα τελευταία χρόνια.

Το ευρώ ήταν από τους μεγάλους χαμένους της δύναμης του δολαρίου το 2016, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά υποαπόδοσης. Οι διαφορές πολιτικής μεταξύ Fed και ΕΚΤ θα συνεχιστούν, οδηγώντας τους Ευρωπαίους επενδυτές να συνεχίσουν να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στα assets εκτός ευρώ στο εξωτερικό. Αυτή η προτίμηση είναι πιθανό να ενισχυθεί από την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και, ενδεχομένως, την Ιταλία και την Ισπανία. Ενώ το βασικό σενάριο της GS είναι να να ηττηθούν τα λαϊκιστικά κόμματα, ωστόσο οποιοδήποτε αποτέλεσμα που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ ακόμα χαμηλότερα.

Η πορεία της στερλίνας θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Είναι σαφές ότι μια επιθετική στάση θα μπορούσε να στείλει το νόμισμα ακόμη χαμηλότερα, ενώ μια πιο διαλλακτική διαπραγματευτική θέση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Εμπορεύματα

Παρά τα κέρδη που σημείωσαν ευρέως τα εμπορεύματα το προηγούμενο έτος, η GS είναι πιο επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές για το 2017. Ενώ αναμένει το πετρέλαιο να κερδίσει έδαφος, ξεκίνησε την χρονιά πιο κοντά στο μέσο του εύρους του στόχου που έχει θέσει η GS, γεγονός που δείχνει ότι ο μαύρος χρυσός έχει φέτος ένα πιο ισορροπημένο προφίλ κινδύνου / ανταμοιβής.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου να μετριαστεί και να επιτρέψει στη ζήτηση να υπερβεί και πάλι την παραγωγή, δημιουργώντας το πρώτο έλλειμμα στην αγορά από το 2013. Έτσι, εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί σε ένα εύρος $ 45-65 έως το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά το χρυσό, τα βασικά στοιχεία των μακροοικονομικών προβλέψεων της Goldman Sachs- αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, μέτρια κέρδη του δολαρίου και άνοδος του πληθωρισμού – αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τις τιμές του χρυσού. Επίσης, όπως σημειώνει, υπάρχουν αντίστοιχες αντιξοότητες για τα βιομηχανικά μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα, με δεδομένη την συνεχιζόμενη επιβράδυνση που αναμένει η τράπεζα για την κινεζική ανάπτυξη.

Ελευθερία Κούρταλη