1 Φεβ 2017

Goldman Sachs: Αυξάνει τιμές-στόχους για Motor Oil και ΕΛΠΕ

Goldman Sachs: Αυξάνει τιμές-στόχους για Motor Oil και ΕΛΠΕ



H Goldman Sachs παρότι αφαιρεί τη μετοχή της Motor Oil από το Focus List της για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαιτίας του χαμηλότερου περιθωρίου ανόδου, εντούτοις παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της μετοχής της στο ταμπλό του Χ.Α και διατηρεί τη σύσταση αγοράς, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 16,78 ευρώ (26% περιθώριο ανόδου) από 13,75 ευρώ προγενέστερα.

Η GS εκτιμάει ότι η ανακοίνωση του μερίσματος για το 2016 με τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου το Μάρτιο θα είναι βασικός καταλύτης για τη μετοχή, δεδομένου ότι θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη δέσμευση της εταιρείας για ελκυστικές πληρωμές μερισμάτων. Ο αμερικάνικος επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το μέρισμα για τη χρήση του 2016 θα είναι της τάξεως των 0,8 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερα από το consensus των αναλυτών. Η εκτίμηση της Goldman Sachs για τα EBTDA του 2017 είναι κατά 17% υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg στα 501 εκατ. ευρώ και 241 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εξαίρουν τις μερισματικές επιδόσεις της Motor Oil εξηγώντας ότι ιστορικά η μερισματική πολιτική της εταιρείας έχει απόδοση 6% -7% και εκτιμούν ότι ροές των μερισμάτων θα συνεχιστούν αφού έχει ολοκληρώσει νωρίς τις δαπάνες εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου της, οπότε παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές, παρέχοντας περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των μερισμάτων στο μέλλον.

Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η μετοχή να εισέλθει στο δείκτη MSCI Greece στην αναθεώρηση του Μάϊου από την MSCI, γεγονός που θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο.

Σε όρους αποτίμησης, η GS έχει αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για να αντανακλούν τα ελαφρώς υψηλότερα περιθώρια διύλισης. Στον αντίποδα όμως, αν και η Motor Oil αποτελεί ένα εξαγωγικό διυλιστήριο και είναι σχετικά ανεξάρτητη των εγχώριων μακροοικονομικών συνθήκων, η αποτίμηση της εξακολουθεί να αντανακλά το ελληνικό risk premium.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS για το 2017, η Motor Oil αποτιμάται 3,5 φορές τα EBITDA και 6,1 φορές τα καθαρά κέρδη της ενώ η μερισματική της απόδοση προσεγγίζει το 6,8%. Αντίστοιχα οι εταιρείες του κλάδου στην περιοχή της κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA - Central & Eastern Europe, Middle East and Africa) αποτιμώνται 5,9 φορές τα EBITDA και 10,2 φορές τα κέρδη.

Στο ίδιο report, η σύσταση για τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι ουδέτερη με σύσταση hold αλλά με νέα αυξημένη τιμή στόχο τα 4,89 ευρώ από 4,32 ευρώ προγενέστερα και περιθώριο ανόδου 6%.

Για τα ΕΛ.ΠΕ. η Goldman Sachs προβλέπει EBITDA 606 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS για το 2017, τα ΕΛ.ΠΕ. αποτιμώνται 4,2 φορές τα EBITDA και 7,4 φορές τα καθαρά κέρδη της ενώ η μερισματική της απόδοση προσεγγίζει το 4,8%.