21 Απρ 2017

Γιατί η ελληνική βιομηχανία παίρνει... τα πάνω της

Γιατί η ελληνική βιομηχανία παίρνει... τα πάνω της



Αύξηση κατά 20,9% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να εκπλήσσει θετικά, μετά το +25,6% του φετινού Ιανουαρίου.

Και μπορεί βέβαια τα δύο αυτά πολύ υψηλά ποσοστά να οδηγούν σε υπερβολικές -και σε μεγάλο βαθμό πλασματικές- εντυπώσεις, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η βιομηχανία είναι ένας από τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζει στοιχεία ανάπτυξης μέσα στο 2017.


«Η τόσο μεγάλη αύξηση του δείκτη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις κατά πολύ υψηλότερες φετινές τιμές του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι, καθώς και στο γεγονός ότι λόγω του πολύ ψυχρού Ιανουαρίου καταναλώσαμε περισσότερο πετρέλαιο. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός οδήγησε τον δείκτη του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας σε τόσο υψηλά ποσοστά αύξησης. Ωστόσο, ακόμη και αν απαλείψουμε την προαναφερθείσα στρέβλωση, η εικόνα της εγχώριας βιομηχανίας εμφανίζεται και φέτος βελτιωμένη» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του επιχειρηματικού κόσμου.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό, η ελληνική βιομηχανία ανεβάζει την παραγωγή της, ωθούμενη κυρίως από τις αυξανόμενες εξαγωγές και κατά δεύτερο λόγο από τον ανερχόμενο τουρισμό.

Έτσι, το 2014 ο δείκτης της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 1,8%, ποσοστό ανόδου που επανέλαβε το 2015, για να κλείσει πέρυσι με +4%. Θετικά ξεκίνησε ο ίδιος δείκτης και τον Ιανουάριο του 2017, καθώς διαμορφώθηκε στο +1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σε ό,τι αφορά τώρα στον γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, αυξήθηκε κατά 1% το 2015 και κατά 2,3% πέρυσι.

«Η θετική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση. Βασικοί κλάδοι συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο, καθώς καταφέρνουν να εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο φετινό δίμηνο.

Περισσότερο αναλυτικός είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας κ. Ελευθέριος Κούρταλης, ο οποίος μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει: «Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή εκτιμώ ότι μπορεί εφέτος να καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 7%-8%, πράγμα που αποδίδω κυρίως σε τρεις λόγους.

Πρώτον, στην εντατικοποίηση των προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων στο μέτωπο των εξαγωγών.

Δεύτερον, στον θετικό επηρεασμό της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα από την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα, καθώς οι ξένοι επισκέπτες (οι προβλέψεις τούς ανεβάζουν για φέτος στα 27 ή και σε περισσότερα εκατομμύρια) καταναλώνουν μια σειρά από εγχωρίως παραγόμενα βιομηχανικά προϊόντα και

τρίτον, στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν αρκετές επενδύσεις -πολύ συχνά όχι μεγάλου μεγέθους- επιχειρήσεων που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται συνήθως για βελτιώσεις εγκαταστάσεων και για προϊοντικές αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών αυτών και έχουν οδηγήσει σε παραγωγή προϊόντων που βρίσκονται πιο κοντά στις επιταγές της ζήτησης».

Το σενάριο της… «λοκομοτίβας»

Για την αναγκαιότητα ουσιαστικής ανάπτυξης της βιομηχανίας μίλησε στο Euro2day.gr και ο Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος: «Κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια δραματική υποβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας, με όλες τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειες. Ωστόσο, από το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλέον τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να επιδιώξουμε και εμείς ως χώρα να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους».

Προς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η παλαιότερη δήλωση γνωστού επιχειρηματία από τον χώρο του εμπορίου (του Απόστολου Βακάκη), μέσω της οποίας προέτρεπε την Πολιτεία να μη δώσει ούτε ένα ευρώ στο εμπόριο, αλλά να ενισχύσει όσο μπορεί την παραγωγή.

Άλλος γνωστός παράγοντας της βιομηχανίας υποστηρίζει πως «η μεταποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει τη λοκομοτίβα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τουρισμός από μόνος του δεν μπορεί.

Σήμερα, ολόκληροι βιομηχανικοί κλάδοι δουλεύουν στο μισό ή και πολύ πιο κάτω από το μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας. Βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επαναφορά της ομαλότητας στην οικονομία. Στη συνέχεια, απαραίτητο είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, να επιταχυνθούν μεγάλα projects όπως π.χ. αυτό του Ελληνικού, να τρέξουν τα έργα υποδομής του ΕΣΠΑ και φυσικά να προσελκυσθούν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό.

Το θετικό είναι πως ένας τέτοιος συνδυασμός, που θα απογείωνε τη βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τα αναιμικά τρέχοντα επίπεδά της, είναι πλέον αποδεκτός από το σύνολο των μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Όλοι πλέον μιλούν για την ανάγκη στροφής της οικονομίας μας προς την παραγωγή και προς τη δημιουργία αλυσίδων αξίας που θα περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τις υποδομές, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια».

Στέφανος Kοτζαμάνης