11 Απρ 2017

Goldman Sachs: Οι τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Goldman Sachs: Οι τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές







Νέους «πονοκεφάλους» για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των τάσεων που καταγράφτηκαν στο πρώτο τρίμηνο, στα μέτωπα των καταθέσεων και της ποιότητας ενεργητικού βλέπει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον κλάδο. 



Ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει να βλέπει υψηλά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας την προτίμησή του στον τίτλο της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, για τον οποίο δίνει σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 2,6 ευρώ (περιθώριο 46%).

Παράλληλα, δίνει σύσταση "neutral" για την Eurobank, με στόχο τα 0,85 ευρώ (περιθώριο 45%), για την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τα 0,25 ευρώ (άνοδος 42% από τα τρέχοντα επίπεδα) και για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή-στόχο στα 0,3 ευρώ (περιθώριο 20%).

Τα αποτελέσματα
Ο αμερικανικός οίκος καταγράφει το θετικό γύρισμα των ελληνικών τραπεζών, που "πέρασαν" σε κερδοφορία το 2016, με το guidance για το 2017 να παραμένει συντηρητικά αισιόδοξο παρά το αδύναμο ξεκίνημα στο έτος. 

Η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών ως το 2020 κατά 2-5%. Ωστόσο, προβλέπει ότι οι επιδόσεις του κλάδου θα παραμείνουν υπό πίεση για τα επόμενα χρόνια. 

Τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθούν φέτος λόγω της περαιτέρω υποχώρησης στο κόστος χρηματοδότησης, το μειωμένο κόστος ρίσκου και τον πιο «σφιχτό» περιορισμό στα κόστη, σημειώνει.

Προτιμά την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%
Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε ένα κλάσμα της λογιστικής τους αξίας, με την ελκυστικότητά τους ως επενδυτική επιλογή να εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ η βελτίωση των λειτουργικών τάσεων αναμένεται να ωφελήσει όλες τις τράπεζες, ο οίκος σημειώνει ότι διατηρεί την προτίμηση στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% λόγω του χαμηλότερου προφίλ ρίσκου σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% παραμένει η μοναδική τράπεζα χωρίς καμία κρατική στήριξη και με σαφώς καλύτερη ποιότητα ενεργητικού. Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν πιθανές αναταραχές» και προσφέρουν αυξημένη λειτουργική ευελιξία, σημειώνει.