18 Απρ 2017

ΧΑ: Τα δέκα top picks που κερδίζουν στην αξιολόγηση

ΧΑ: Τα δέκα top picks που κερδίζουν στην αξιολόγηση

Το 2017 ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή αγορά, όμως το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με τεράστιες… δυσκολίες.

Όλες οι εκθέσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών τόνιζαν ότι το βασικό στοίχημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία δεν ήταν άλλο από την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται, έστω και με αργοπορίες.

Η καθυστέρηση έχει μέχρι τώρα βαρύ τίμημα στην οικονομία και θύμα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, γεγονός που πλέον ελάχιστοι εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί πριν από το καλοκαίρι και στο ταμπλό. Μετά την επιστροφή της τρόικας και την ψήφιση των μέτρων που θα φέρει η αξιολόγηση, θα επαναξιολογηθεί και η δυναμική της οικονομίας, αφού πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος δεν είναι εφικτός.


Το ξεκαθάρισμα της αξιολόγησης ενισχύει τους λόγους για να επενδύσει κάποιος στις ελληνικές μετοχικές αξίες, πολύ περισσότερο δε που κάποιες εταιρείες έχουν μπορέσει να απεξαρτηθούν από τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς.

Η επιστροφή της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων, αλλά και η επάνοδός τους στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και στα ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων πάει χέρι χέρι με την αξιολόγηση. Αυτή η συνθήκη θα επιτρέψει στα ξένα funds να εξετάσουν με διαφορετικό μάτι τις ελληνικές μετοχές. Αν η χώρα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αφετηρία το φετινό έτος, αυτό θα αποτελέσει οδηγό για την ανάκαμψη και της εταιρικής κερδοφορίας, καθιστώντας τις μετοχικές αποτιμήσεις ακόμη πιο ελκυστικές.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι ξένοι και οι Έλληνες αναλυτές παραμένουν πιστοί στις μετοχές που μπορεί να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού έχουν καταλήξει σε 10 μετοχές που, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να κάνουν φέτος τη διαφορά. Η top επιλογή για το υπόλοιπο του 2017 είναι ο τίτλος του ΟΤΕ και την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,57% και Μυτιληναίος.


Το άλλα στοιχεία που έχουν κομβικό ρόλο για τις επιλογές των αναλυτών είναι οι υψηλές ταμειακές ροές, η ισχυρή θέση στον κλάδο δραστηριοποίησης, παράλληλα με τη χαμηλή αποτίμησή τους έναντι των ομοειδών εταιρειών στο εξωτερικό.

1. Η μετοχή του ΟΤΕ, με 18 θετικές ψήφους και μία αρνητική, αποτελεί την κορυφαία επιλογή από το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2017 από Έλληνες και ξένους αναλυτές. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 29% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications. Το discount σε όρους EV/EBITDA είναι της τάξεως του 50%. Για το 2016, η μετοχή του ΟΤΕ απογοήτευσε, αφού σημείωσε πτώση 3,4% έναντι +1,95% για τον Γενικό Δείκτη.

2. Η Motor Oil ακολουθεί στη δεύτερη θέση, όπως και το 2016, με 13 θετικές ψήφους και καμία αρνητική. Η Motor Oil παραδοσιακά αποτελεί top pick της αγοράς. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 16,75 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 5% και με δείκτες αποτίμησης αρκετά χαμηλότερα από τα διυλιστήρια στην ευρύτερη περιοχή. Για το 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται λίγο πάνω από τις 8,5 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Motor Oil θα συνεχίσει να μοιράζει μερίσματα που να αντιστοιχούν σε 6%-7% απόδοσης. Για το 2016, η απόδοσή της ήταν 32%, δείχνοντας σαφή υπεραπόδοση έναντι των εγχώριων και των ξένων δεικτών.


3. Στην τρίτη θέση, με 11 θετικές προτάσεις, βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ. Η απόδοσή της πέρυσι ήταν στο 3,4% και για το τέλος του 2017, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 10 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 12%. Αντίθετα για τον ΟΠΑΠ, οι δείκτες αποτίμησης είναι σε παρόμοια επίπεδα ή και ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για το 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται στις 17,4 φορές, αλλά η εκτιμώμενη μερισματική του απόδοση υπερτερεί αισθητά με 6,7% έναντι 1,2%.

4. Στην τέταρτη θέση, με 10 θετικές προτάσεις, βρίσκεται ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,57%. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 44% και με δείκτες αποτίμησης αρκετά χαμηλότερους από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών στο 40%. Για το 2017, οι τελευταίες εκθέσεις προβλέπουν ότι η κερδοφορία θα ενισχυθεί και ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 10,3 φορές, ενώ ο δείκτης P/ΤBV διαμορφώνεται στις 0,3 φορές, έναντι 0,75 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5. Στην επόμενη θέση, με 9 θετικές προτάσεις, βρίσκεται ο τίτλος της Μυτιληναίος. Ο μετασχηματισμός του ομίλου θα αποκαλύψει κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους και πλέον η μέση τιμή-στόχος έχει ανέλθει στα 8,7 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό στο 23%, ενώ κάποιοι αναλυτές έχουν ήδη ανεβάσει την τιμή-στόχο και σε υψηλότερα επίπεδα από τα 10 ευρώ ανά μετοχή. Το 2016 ξεπέρασε σε απόδοση όλες τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το discount έναντι του δείκτη Euro Stoxx Industrials είναι πολύ υψηλό.


6. Για τη Fourlis, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5,35 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 19%. Η απόδοση της εταιρείας το 2016 ήταν 36%, ξεπερνώντας την αγορά. Η αποτίμηση των μετοχών της εταιρείας εμφανίζει discount σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες το 2017 αλλά και το 2018. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης τόσο από την ανάκαμψη στις δραστηριότητες του ΙΚΕΑ όσο και από τις υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ η εταιρεία επανέρχεται στη διανομή μερισμάτων.

7. Η Folli Follie Group δικαίωσε τους αναλυτές για το 2016, που την είχαν παρουσιάσει ως κορυφαία επιλογή από την εγχώρια αγορά. Σε όρους αποτίμησης, ο τίτλος της Folli-Follie Group εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό discount, καθώς αποτιμάται με δείκτη P/E που δεν ξεπερνά τις 6,5 φορές και σε όρους EV/EBITDA τις 4,5 φορές για το 2017 και το 2018. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι τα 25,50 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι πλέον 35%.

8. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μέση τιμή-στόχος ανά μετοχή έχει διαμορφωθεί στα 5,8 ευρώ και δίνει μικρό περιθώριο ανόδου 9%. Το περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης παραμένει ευνοϊκό, παρότι δεν είναι στα επίπεδα-ρεκόρ του 2015. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ είναι διαπραγματεύσιμος, με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, με 5 φορές τα EBITDA του 2017 και του 2018.


9. Η Jumbo είναι για ακόμα μία φορά top pick, αλλά με μειωμένες συστάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Για το 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 15,2 φορές και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount σε σχέση με τους δείκτες Euro Stoxx Personal & Household Goods και Retail. Στην 3ετία εμφανίζει κέρδη στο ταμπλό 22% έναντι υψηλών ζημιών για δείκτες.


10. Για την Εθνική Τράπεζα, για το 2016 πέτυχε καθαρά κέρδη 53 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος και το 2018, οι στόχοι είναι αρκετά υψηλότερα στα 235 εκατ. ευρώ και 385 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στο 0,34 ευρώ ή 36% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως και στην περίπτωση της Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,57%, το 2017 είναι κομβικό έτος και το θέμα της αξιολόγησης θα κρίνει την πορεία στο ταμπλό του ΧΑ.

Γιώργος Α. Σαββάκης