20 Ιουλ 2017

Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση | Ελληνική Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση | Ελληνική Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



omologa--2



Aκολουθώντας την τακτική «βλέποντας και κάνοντας», η κυβέρνηση θα περιμένει τις αντιδράσεις της αγοράς στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ που δημοσιεύεται σήμερα, πριν αποφασίσει οριστικά να προχωρήσει στην έκδοση κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2014.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει ήδη προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου.



Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC την έκδοση. Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές. Σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, η συμφωνία έκδοσης του κρατικού ομολόγου μπορεί να αποτελέσει μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise). Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Μία άλλη είναι κάποια δημοπρασία ή επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και η μέση τιμή τους παραμένει στα χαμηλά έκδοσης δηλαδή στα 80 λεπτά του ευρώ.

Οσον αφορά το δημοσίευμα του Blooomberg που υποστήριξε ότι η αναβολή της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει στο ανώτατο όριο για το ύψος του χρέους της χώρας που όρισε το ΔΝΤ, από στελέχη της κυβέρνησης τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για το όριο του χρέους, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά το πρόβλημα θα υπήρχε εάν η Ελλάδα δανειζόταν με έκδοση άνω των 3 δισ. ευρώ καθαρά.

Οπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης θα αφορά την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων –του σημερινού 2ετούς ομολόγου– και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αυξηθεί το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας. Επίσης, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην άποψη ότι η κυβέρνηση έκρινε ως ορθότερη κίνηση για την αξιοπιστία της διαδικασίας να περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ενα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθεί από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα άλλο μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές. Για να επιτύχει τον στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορά ώς τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν την περασμένη Τρίτη στο Ρόιτερς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε για τρίτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα η ήπια συμπεριφορά των διαχειριστών ξένων ομολόγων μετά την προσωρινή αναβολή έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση μέχρι να δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Στη χθεσινή συνεδρίαση χωρίς μεταβολή σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης παρέμεινε η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου, καθώς διαπραγματεύθηκε στο 3,33% με την τιμή να φθάνει τα 102,35 λεπτά του ευρώ. Αντίθετα, υποχώρησε η τιμή του 10ετούς ομολόγου στα 89,50 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να αυξάνεται στο 5,23% από 5,18% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) ενισχύθηκε την Τετάρτη και διαμορφώθηκε στις 467 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Τρίτης που είχε κλείσει στις 461 μονάδες βάσης.

Στις αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων κατεγράφησαν οι αποδόσεις: Ιταλία 2,19%, Γαλλία 0,81%, Ισπανία 1,54%, Πορτογαλία 3,04%, Ιρλανδία 0,84%, Γερμανία 0,55% και Κύπρος 2,54%.