20 Ιουλ 2017

XA: Τα small caps με τις τρελές αποδόσεις!

XA: Τα small caps με τις τρελές αποδόσεις!



Με αφορμή την κάποια στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται προς τις μετοχές της λεγόμενης χαμηλής κεφαλαιοποίησης, καλό είναι να εξετασθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, από τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν και χρήσιμα συμπεράσματα.

Έτσι, παρατηρώντας τα στοιχεία του πίνακα (πηγή BETA Χρηματιστηριακή) των αποδόσεων των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ κατά την τελευταία πενταετία (από 18/7/2012 έως και 18/7/2017), μπορούμε να συνάγουμε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Πρώτον, η πλειονότητα των μετοχών σημείωσε ποσοστιαία επίδοση ίση ή και μεγαλύτερη του μηδενός. Συγκεκριμένα, από 190 μετοχές, μόνο οι 80 υποχρεώθηκαν σε πτώση. Άλλωστε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατέγραψε άνοδο 38,5%.



Δεύτερον, οι μετοχές μέσης και χαμηλής κεφαλαιοποίησης τα πήγαν πολύ καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη, καθώς ενώ ο τελευταίος αυξήθηκε κατά 38,5%, ο FTSE-Lagre Caps υποχώρησε κατά περίπου 1%.

Τρίτον, ο «μεγάλος ασθενής» (παρά τη φετινή του ανάκαμψη) του ταμπλό ήταν ο τραπεζικός δείκτης, που από τις 40.886 μονάδες, σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τις 2.200. Άλλωστε χαρακτηριστικές είναι οι αρνητικές αποδόσεις των μετοχών του κλάδου κατά τη συγκεκριμένη πενταετία: Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% -88,58%, Εθνική -99,62%, Eurobank -99,82%, Πειραιώς -99,87% και Αττικής -99,89%.

Τέταρτον, μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ζημίες κατέγραψαν οι 7 (οι πέντε τράπεζες συν ΔΕΗ και Viohalco) από τις 26. Αντίθετα, μεταξύ των είκοσι τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, απώλειες σημείωσαν οι έξι και μεταξύ των 144 μετοχών της «μικρής κεφαλαιοποίησης» αρνητικά κινήθηκαν οι 67.

Πέμπτον, μεταξύ των 20 μετοχών που πέτυχαν τις υψηλότερες αποδόσεις κατά την τελευταία πενταετία (από +252,6% έως και 779,63%!) οι 9 ανήκαν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 2 στον δείκτη της μέσης κεφαλαιοποίησης. Οι υπόλοιπες 9 δεν εντάσσονταν σε κάποιον από τους δύο προαναφερόμενους δείκτες.

Μερικά συμπεράσματα
• Σε αντίθεση με τα όσα νομίζει η κοινή γνώμη, κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία οι τιμές των ελληνικών μετοχών όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν σημαντικά. Η εσφαλμένη εντύπωση του επενδυτικού κοινού συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα αυτού διέθετε χαρτοφυλάκιο εστιασμένο στις τράπεζες.

• Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις των μετοχών δεν ήταν απλά μεγάλες, αλλά τεράστιες! Έτσι, από 190 μετοχές, οι 78 (περισσότερες από τέσσερις στις δέκα) πέτυχαν κέρδη ανώτερα του 40% και οι 50 (περισσότερες από μία στις τέσσερις) κέρδη άνω του 100%! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι πραγματικές αποδόσεις είναι ακόμη πιο υψηλές, καθώς δεν συνυπολογίζονται τα τυχόν διανεμηθέντα μερίσματα της πενταετίας.

• Είναι απολύτως εσφαλμένη η εντύπωση ότι οι μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις ανήκουν κυρίως στα λεγόμενα «βαριά» χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα «μικρότερων» εταιρειών με πανύψηλες αποδόσεις είναι: Ευρωπαϊκή Πίστη (779%), Paperpack (755%), Attica Group (728%), Autohellas (519%), Πλαστικά Θράκης (419%), Ιατρικό Κέντρο (353%), Quest Holdings (346%), Πετρόπουλος (345%), ΚΡΙ-ΚΡΙ (333%), Μύλοι Κεπενού (252%), Καρέλιας (219%), Flexopack (210%), Καράτζης (202%), Κανάκης (200%), Κλουκίνας-Λάππας (184%), ΕΛΤΟΝ Χημικά (173), Έλαστρον (165%), Πλαίσιο (130,5%), Υγεία (123,5%), MLS (106%), Πλαστικά Κρήτης (103,4%), ΕΛΙΝΟΙΛ (101,8%), Μοτοδυναμική (96,5%) και Μύλοι Λούλη (96%).

• Η επιλογή «σωστού» κλάδου φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποδόσεις των επενδυτών κατά την τελευταία πενταετία (βλέπουμε στον πίνακα πορείες μετοχών του ίδιου κλάδου να κινούνται συνήθως προς την ίδια κατεύθυνση). Ωστόσο, σημασία έχει και η επιλογή των «σωστών» εταιρειών του «σωστού» κλάδου (σημαντικές διαφορές αποδόσεων από τίτλο σε τίτλο).

Γενικότερα, η χρηματιστηριακή αγορά των τελευταίων πέντε ετών υπήρξε κατά κανόνα «λογική» και πριμοδότησε τις μετοχές με βάση την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών κάθε εταιρείας, ανεξάρτητα από το ύψος της κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, πολλές «μικρομεσαίες» εταιρείες απέφεραν εκπληκτικές αποδόσεις στους υπομονετικούς κατόχους τους και -πέραν αυτών- ενίοτε και πρόσθετες διανομές μερισμάτων.

Όπως αποδεικνύεται, η χαμηλή εμπορευσιμότητα πολλών περιφερειακών μετοχών του ΧΑ αποτελεί σαφές μειονέκτημα και παράγοντα αυξητικού κινδύνου, ωστόσο δεν αποκλείει τις πολύ κερδοφόρες αποδόσεις σε επενδυτές που θα στοχεύσουν σωστά, διαφοροποιημένα και με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική.