3 Αυγ 2017

Οι δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο για το 2017 - StoneNews

Οι δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο για το 2017 - StoneNews



Η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως για το 2017. Φτάνοντας στο ύψος των 18 τρισ. δολ. η Αμερικανική οικονομία εκπροσωπεί το 1/4 της παγκόσμιας οικονομίας (24.3%) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθεί η Κίνα με 11 τρισ.δολ. και ποσοστό 14.8% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με την οικονομία της να φτάνει στο ύψος των 4.4 τρισ. δολ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας οικονομίας. Ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν τις επόμενες τρεις θέσεις στην λίστα με την Γερμανία να είναι τέταρτη με 3.3 τρισ. δολ. και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με 2.9 τρισ. δολ. και την Γαλλία να έρχεται έκτη με 2.4 τρισ. δολ.


Στην έβδομη θέση είναι η Ινδία με την οικονομία της να εκτιμάται στα 2 τρισ και στην όγδοη η Ιταλία με την οικονομία της να ξεπερνά το ύψος των 1.8 τρισ. δολ Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκουμε τις οικονομίες της Βραζιλίας, στη ένατη θέση με 1.8 τρισ και του Καναδά στην δέκατη με 1.5 τρισ. δολ Αξίζει να σημειώσουμε πως η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των οικονομιών από την τρίτη θέση και κάτω, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρόνια την ισχύ της Αμερικανικής αγοράς.

Ωστόσο η Αμερικανική ηγεμονία αναμένεται να καταρριφθεί από την Κινεζική οικονομία, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ η Κινεζική οικονομία ακολουθεί με μικρή διαφορά ( 7τρισ. δολ.) και παρουσιάζει την μεγαλύτερη και ταχύτερη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 6.7% το 2016 την στιγμή που η αύξηση της Αμερικανικής οικονομίας για την προηγούμενη χρονιά ήταν μόλις 1.6%. Μάλιστα η Κίνα ξεπέρασε την ταχύτητα ανάπτυξης της Ινδίας, μιας οικονομίας που παραδοσιακά κατείχε την πρώτη θέση στην λίστα του ΔΝΤ με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες.


Μάλιστα οι προβλέψεις για την Κινεζική αγορά είναι πολύ θετικές καθώς σε πρόσφατη έρευνα του PriceWaterhouseCooper εκτιμάται πως η Κινεζική οικονομία θα έχει καταλάβει την πρώτη θέση έως το 2050, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατάταξη.