27 Μαρ 2018

Εισηγμένες: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2018

Εισηγμένες: «Με το δεξί» ξεκίνησε το 2018



Σε μια περίοδο όπου τα δημοσιευόμενα οικονομικά αποτελέσματα για το 2017 δείχνουν αξιοσημείωτη άνοδο κερδών για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑ, εξίσου θετικές διαγράφονται και οι προοπτικές για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς.



Έτσι, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που έχει εμφανίσει ουσιαστική κάμψη κατά το τελευταίο δίμηνο, οι εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν αυξημένα κέρδη για το 2017, προαναγγέλλουν υψηλότερες χρηματικές διανομές και επιπλέον δημιουργούν θετικότερες προοπτικές για την οικονομική πορεία της φετινής χρήσης.

Έτσι άλλωστε ενδεχομένως να ερμηνεύεται και η πορεία των βασικών δεικτών του ΧΑ -όπως παρουσιάζονται στον παρατιθέμενο πίνακα- καθώς από την αρχή του έτους παρατηρείται πτώση του Γενικού Δείκτη (οφειλόμενη στην υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων), με παράλληλη άνοδο των μετοχών της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με βάση τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του 2017, 30 εισηγμένων μη τραπεζικών εταιρειών, προκύπτει σε αθροιστική βάση αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14,2%, λειτουργικών επιδόσεων (EBITDA) κατά 6,5% και καθαρών κερδών κατά 21,7%.

Ο αξιοσημείωτος αριθμός των εταιρειών (περίπου η μία στις έξι εισηγμένες) αλλά και το μεγάλο, κατά κανόνα, μέγεθός τους δείχνουν πως η μέση εικόνα μεταβολής της κερδοφορίας δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, όταν μέχρι τα τέλη Απριλίου δημοσιεύσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 το σύνολο των εταιριών του ΧΑ.

Το ευχάριστο πάντως για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές είναι πως με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά.

Ο όμιλος Viohalco κατάφερε πέρυσι να σημειώσει κέρδη 73,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,4 εκατ. το 2016. Και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα (ζήτηση στο εξωτερικό, ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων), όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα τόσο για τον γνωστό μεταλλουργικό όμιλο, όσο και για τις εισηγμένες θυγατρικές του (Cenergy, ElvalHalcor).

H «μεγάλη εικόνα» στον μεταλλουργικό κλάδο συμπληρώνεται με τις προβλέψεις των αναλυτών που αναμένουν για τον Μυτιληναίο νέα βελτίωση κερδοφορίας (μέση εκτίμηση P/E από 8,02 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017, σε 6,95 με βάση τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του 2018).

Ανάλογα θετικοί για το 2018 είναι οι αναλυτές και για την Coca-Cola HBC (μέση εκτίμηση για +9% στα κέρδη ανά μετοχή).

Αισιοδοξία των αναλυτών για νέα φετινή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων επικρατεί και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Βασιλάκη, την Αεροπορία Αιγαίου και την Autohellas. Η πρώτη ξεκίνησε ήδη τη χρονιά με σαφώς αυξημένη επιβατική κίνηση, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με βάση την προσδοκώμενη ανοδική τουριστική κίνηση. Από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό επηρεάζεται θετικά και η Autohellas, η οποία παράλληλα επένδυσε την τελευταία διετία στον κλάδο αυτοκινήτου, όπου οι πωλήσεις νέων οχημάτων αναμένονται ανοδικές μέσα στο 2018.

Η αρχική ανησυχία που είχε εκφραστεί για την φετινή κερδοφορία των δύο διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) μετά τα πτωτικά περιθώρια διύλισης του πρώτου φετινού διμήνου, διασκεδάστηκαν στη συνέχεια καθώς τα συγκεκριμένα margins ανέκαμψαν δυναμικά. Όσο και αν οι εξαιρετικές επιδόσεις του 2017 μάλλον δεν θα επαναληφθούν, όλα δείχνουν πως οι δύο όμιλοι θα εμφανίσουν πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες και κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Ο όμιλος Jumbo ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 11% για το πρώτο μισό της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2018. Με βάση την εποχικότητα των εργασιών, όλα δείχνουν πως στο σύνολο της φετινής χρήσης, η κερδοφορία της εισηγμένης θα κλείσει σε ανώτερα επίπεδα από αυτά της προηγούμενης.

Με βασικό όπλο τις εξαγωγές γιαουρτιού, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει προϊδεάσει για νέα, σημαντική, φετινή αύξηση κερδοφορίας.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής χρονιάς εξέφρασε πρόσφατα και ο όμιλος Fourlis, σημειώνοντας πως η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία οδηγεί σε άνοδο της κατανάλωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο για -περιορισμένη έστω- τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, τότε θα δούμε πιθανότατα να επηρεάζονται θετικά τα αποτελέσματα και αρκετών άλλων εισηγμένων εταιρειών (π.χ. REVOIL, που έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των πωλούμενων όγκων καυσίμων κατά 5%, ΕΛΙΝΟΙΛ, Κλουκίνας-Λάππας και φυσικά της Lamda Development).

Πέραν αυτών, αρκετές εισηγμένες έχουν ήδη εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για ανώτερες φετινές επιδόσεις -στον βαθμό που δεν συμβούν απρόοπτες εξελίξεις- όπως για παράδειγμα οι Ικτίνος Μάρμαρα, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Στέλιος Κανάκης, Παπουτσάνης και Profile, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένουν τις φετινές τους επιδόσεις οι εταιρείες Space Hellas, Paperpack και Μουσικός Οίκος Νάκα.

Τέλος, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες (Attica Group, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ 0,00%) θα επηρεαστούν μεν ανοδικά από την αυξημένη τουριστική κίνηση, αστάθμητο ωστόσο παράγοντα θα αποτελέσει η εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα.

Το 2018 δεν θα επαναληφθούν τα έκτακτα κέρδη που σημείωσε πέρυσι η AΝΕΚ.

Στέφανος Kοτζαμάνης