29 Ιουν 2018

Η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά επιβράδυνσης | Διεθνής Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά επιβράδυνσης | Διεθνής Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αυξάνονται τα σημάδια περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας στις αρχές του 2018. Χθες ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018, τον χαμηλότερο τον τελευταίο χρόνο, ενώ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, και την ΕΚΤ να αναθεωρεί τον Ιούνιο σημαντικά επί τα χείρω
την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η κήρυξη εμπορικού πολέμου από την κυβέρνηση Τραμπ σε συμμάχους, όπως η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό, και σε αντιπάλους, όπως η Κίνα. Χθες η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η μεγάλη άνοδος του οικονομικού προστατευτισμού συνιστά «σημαντική» απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενώ το ίδιο έχει πει τις προηγούμενες ημέρες και το ΔΝΤ.


Η μεγάλη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους συνδέεται με την υποχώρηση της κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, η περιφερειακή Fed της Ατλάντας προέβλεψε χθες ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 4,5%. Το ΔΝΤ προέβλεψε στα μέσα Ιουνίου ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2018 (από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2019, ενώ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί, απειλεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τον Απρίλιο, το Ταμείο είχε προβλέψει επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,9% το 2018 και το 2019, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη, στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές, εκτίμηση που φαντάζει ολοένα και πιο επισφαλής. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει τον Απρίλιο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,4% από 1,9% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Στις 21 Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι τον Ιούλιο το Ταμείο θα αναθεωρήσει ελαφρώς επί τα χείρω την πρόβλεψη για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ, πάντως, προχώρησε στις αρχές του μήνα σε μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018, προβλέποντας επέκταση με ρυθμό 2,1%, ενώ τον Μάρτιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,4%.

Ηδη το πρώτο τρίμηνο του 2018, η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% από 2,8% που είχε καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Και η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, και αυτή που έχει συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.

Το 2017, η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,9%, ενώ για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 6,6%, ενώ η επιβολή δασμών θα μπορούσε να το περιορίσει κατά 0,3%, σύμφωνα με την Deutsche Bank και την UBS.

Επιδείνωση προσδοκιών

Η ΕΚΤ προειδοποίησε χθες ότι «η υιοθέτηση υψηλότερων εμπορικών δασμών και η πιθανότητα (υιοθέτησης) ευρύτερων μέτρων προστατευτισμού αποτελούν βασική απειλή» για την παγκόσμια οικονομία. Αναφερόμενη στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ εκτίμησε ότι αυτή οφείλεται τόσο σε παροδικούς παράγοντες, όπως ο περιορισμός της εξωτερικής ζήτησης και η ανατίμηση του ευρώ το 2017, όσο και σε «κυκλικούς» παράγοντες, όπως η αναμενόμενη επιβράδυνση από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% που είχε καταγράψει το 2017 και ήταν ο υψηλότερος από το 2007. Ομως η ΕΚΤ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η επιβράδυνση της ανάπτυξης να οφείλεται εν μέρει και «στην επιδείνωση των προσδοκιών ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων περί δασμών». Στην ετήσια έκθεση για την Ευρωζώνη, που εκδόθηκε στις 21 Ιουνίου, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει σαφώς ότι η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2018. «Πρώτη στον κατάλογο των απειλών είναι σαφώς η εμπορική ένταση που προκλήθηκε από την αύξηση (εκ μέρους των ΗΠΑ) των δασμών σε χάλυβα και σε αλουμίνιο», είχε πει η κ. Λαγκάρντ.

Έντυπη