28 Ιουν 2018

Το μεταρρυθμιστικό DNA της ΝΔ και το αναπτυξιακό σχέδιο Μητσοτάκη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Δημήτρης Γκάτσιος

Μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην… καρδιά της Ευρώπης. Για την ορθότητα του δρόμου της μείωσης των φορολογικών βαρών και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος άκρως φιλικού προς τις επενδύσεις, το οποίο θα ανοίξει διάπλατα το παράθυρο της επιστροφής στην κανονικότητα. Μηνύματα για μία Ελλάδα που είναι μεταρρυθμίσιμη, αρκεί στο τιμόνι της να βρεθεί μία νέα κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα κύμα σαρωτικών αλλαγών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά την 20η Αυγούστου εποχή. Αλλά και απαντήσεις στα σενάρια "μίας κυβέρνησης σε
αποδρομή", η οποία "έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα" και επιχειρεί να χτίσει επικοινωνιακά καταφύγια, μπροστά στο φαύλο κύκλο της περιδίνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Βερολίνο. Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 16 μηνών, παρουσίασε στο διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλαφ Σολτς, αλλά και σε κορυφαίος αξιωματούχους τη στρατηγική της "γαλάζιας" παράταξης.

Μία στρατηγική, στην οποία ουδείς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε μπορεί παρά να ακούσει με προσοχή, αντιλαμβανόμενος την ορθότητα του μείγματος, το οποίο προτείνει η οδός Πειραιώς.

"Δεν υπάρχει κανείς συνομιλητής μου στα τελευταία δυο χρόνια που να του έχω θέσει το θέμα αλλαγής μείγματος φορολογικής πολιτικής που να έχει εκφράσει τεκμηριωμένη αντίδραση. Το ζήτημα αυτό αφορά στην ίδια τη χώρα. Δουλεύουμε 196 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Για να έχουμε υπηρεσίες τύπου Πολάκη, Τόσκα και Γαβρόγλου. Εμείς θέλουμε χαμηλότερους φόρους και καλύτερες υπηρεσίες. Έχουμε δεσμευτεί ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει, θα πάει 80% σε μείωση φόρων και 20% σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Αυτές είναι η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς", σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους.

"Φοροελαφρύνσεις. Κοινωνικές παροχές, με συγκεκριμένο στόχο και μακριά από το μονοπάτι της υποσχεσιολογίας. Αλλά και επενδύσεις. Κυρίως, όμως, είναι το κλειδί της αξιοπιστίας που προβάλει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το κλειδί της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο βλέπουν οι εταίροι την Ελλάδα. Δυστυχώς η ίδια η συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν θέλω το πρόβλημα της κυβέρνησης να γίνει πρόβλημα της χώρας. Τα απόνερα του πρώτου εξαμήνου του 2015 φθάνουν μέχρι σήμερα. Δεν είμαστε εδώ για να ζητάμε δανεικά ως επαίτες, αλλά είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλα δανεικά δεν υπάρχουν, είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για επενδυτικές ευκαιρίες", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες. Να μιλάει για το μέλλον της χώρας και όχι για το παρελθόν. Να μιλάει για το πώς θα προσελκύσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα. Για το πώς θα δημιουργήσει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Για το πώς θα… τρέξει τις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από το κράτος, μέχρι την Παιδεία, την Υγεία, την καθημερινότητα των πολιτών.

"Δε χρειάζεται να δεσμευτώ για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι το οποίο εγώ πιστεύω. Η δέσμευση μου για τις μεταρρυθμίσεις είναι ένα συμβόλαιο αλήθειας που συνάπτω με τον ελληνικό λαό. Είναι βαθιά μου πίστη ότι η οποία λύση για το χρέος δεν είναι αρκετή για να μπει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση άλλωστε είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή του 2012 γιατί η κατάσταση στην οικονομία είναι σήμερα χειρότερη. Δεν αρκεί οποιαδήποτε ρύθμιση εάν η χώρα δεν καταφέρει να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας για να κάνει το άλμα στην ανάπτυξη", επεσήμανε.

Από το Βερολίνο, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε χωρίς απάντηση τα όσα υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, για τις αποχωρήσεις βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

"Οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Θυμίζω ότι το να βλέπει κανείς φαντάσματα διαπλοκής, είναι ιστορικά το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνήσεων που καταρρέουν", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. "Είναι εντελώς γραφικά τα σενάρια που εξυφαίνονται ότι η ΝΔ είναι πίσω από τα όσα συμβαίνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία φυλλορροεί για λόγους που είναι κατανοητοί με όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα", πρόσθεσε.

Η οδός Πειραιώς κάνει λόγο για σουρεαλιστικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς. "Η κυβέρνηση είναι πλέον πανικόβλητη. Και στην απελπισία της, το μόνο που της μένει είναι οι συκοφαντίες. Την ίδια ώρα ανακαλύπτει εχθρούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία συναλλασσόταν. Και ο κ. Καμμένος μίλησε για πολιτειακή εκτροπή υποστηρίζοντας ότι επιχειρηματικά συμφέροντα με την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη κρύβονταν ακόμη και πίσω από την επίθεση που δέχθηκε χθες το γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη.  Και τελικά την ευθύνη την ανέλαβε ο Ρουβίκωνας. Επι της ουσίας, κατήγγειλαν τους Ρουβίκωνες ως αποστάτες.  Το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στο σημείο να αναφερθεί σε δήθεν "ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη" του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας εν τη αφέλεια του μια ακόμη παρακρατική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ειδικά ο κ. Καμμένος δεν  εκπλήσσει κανέναν αφού όλοι θυμούνται την κακόγουστη παράσταση που δόθηκε στα τέλη του 2014 με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον κ. Χαϊκάλη  με αφορμή τις διαδικασίες εκλογής νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Η τότε παράσταση κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι ίδιοι να παραδεχτούν ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.