29 Ιουν 2018

HSBC: Αγοράστε 5ετή ελληνικά ομόλογα

HSBC: Αγοράστε 5ετή ελληνικά ομόλογα



To πενταετές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να έχει αξία καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το τέλος του προγράμματος διάσωσης, όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η HSBC για την παγκόσμια αγορά ομολόγων.



Η συμφωνία για το χρέος μειώνει σε χαμηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας τα ελληνικά ομόλογα κάτω της 10ετίας ελκυστικά. Οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium έναντι άλλων ομολόγων της ευρωζώνης σε σχέση με την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Το ομόλογο λήξης έχει ομαλοποιηθεί και αυτό αφήνει το πενταετές να φαίνεται φθηνό, όπως τονίζει.

Σύμφωνα με την HSBC είναι επίσης πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την κίνηση της S&P, με τα ελληνικά ομόλογα να φαίνονται ελκυστικά σε σύγκριση με τα spreads των αναδυόμενων αγορών. Τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν σχετικά χαμηλό συσχετισμό τόσο με την Ιταλία όσο και με τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το μέγεθός του και ότι λόγω του προφίλ του δεν εξαρτάται από τη βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών.

Το 2017 η HSBC είχε υπογραμμίσει ότι η καμπύλη αποδόσεων, λόγω του swap, είχε αντιστραφεί και έτσι η τράπεζα σύστησε αγορά των ομολόγων λήξης 2019.  Η ομαλοποίησης της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων αποτελούσε ευκαιρία από πέρσι σύμφωνα με την τράπεζα, όταν η Ελλάδα επέστρεψε μάλιστα και στις αγορές. Τώρα που το ομόλογο λήξης 2019 διαπραγματεύεται σταθεροποιητικά έναντι των εντόκων, η HSBC εκτιά ίτι η σταθεροποίηση θα επεκταθεί στο 5ετές ομόλογο.

Σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές,η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται ανταγωνιστική σε όρους spreads μετά το sell-off του Μαΐου. Το βασικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα story επιστροφής στην κανονικότητα και της ενίσχυσης της πίστωσης θέσης, σε αντίθεση με τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και για τις επενδυτικές εκροές που κυριαρχούν

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες η Ελλάδα έχει ρευστότητα για 22 μήνες και η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους επέκτεινε τους τόκους και τις κύριες πληρωμές για το δάνειο του EFSF πέραν του 2032. Με εξαίρεση το 2019, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι χαμηλές για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος η
Ελλάδα θα μπορεί να πάρει και τα κέρδη από τις θέσεις του Ευρωσυστήματος στα ελληνικά ομόλογα.

Κίνδυνοι

Ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί σημαντικά μετά την συμφωνία του Eurogroup ενώ αν και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μεταβλητότητα στην αγορά, ωστόσο η HSBC σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηw, η Νέα Δημοκρατία είναι φιλικό προς την αγορά. Επίσης, ο πιστωτικός κίνδυνος βραχυπρόθεσμα μοιάζει να είναι περιορισμένος. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η χαμηλή ανάπτυξη αποτελεί κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ο κίνδυνος ρευστότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα με την ελληνική αγορά να εξακολουθεί να είναι ρηχή. Η HSBC θα προτιμούσε την αγορά ενός 3ετούς ελληνικού ομολόγου εάν η έκδοση γινόταν μέσω κοινοπραξίας, ωστόσο οποιαδήποτε νέα έκδοση θα οδηγούσε στην πώληση των παλαιότερων εκδόσεων. Επιπλέον η μεταβλητότητα στην ευρωζώνη η τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Προοπτικές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Η αγορά των CDS ήδη κατατάσσει την Ελλάδα στο Β +, επισημαίνει η HSBC. Η Moody's και η Fitch εξακολουθούν να δίνουν στην Ελλάδα θετικές προοπτικές, με την Moody's να περιγράφει την ελάφρυνση του χρέους ως "σημαντικό δείκτη αναφοράς στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας" . Η S&P έχει ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις είναι της Fitch στις 10 Αυγούστου και της Moody's στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ελευθερία Κούρταλη