5 Σεπ 2018

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν για εξαγορές

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν για εξαγορές



Σειρά εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ που διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα επιδιώκει πέρα από την οργανική της ανάπτυξη, να διευρύνει μελλοντικά τις οικονομικές της επιδόσεις και μέσα από τη μέθοδο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

«Πιστεύουμε κυρίως στην οργανική ανάπτυξη, αλλά οι εξαγορές -όταν γίνονται με προσοχή και σύνεση- μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά και να επιταχύνουν την βελτίωση των οικονομικών μας
επιδόσεων» δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Εμείς κοιτάζουμε κυρίως περιπτώσεις στο εξωτερικό, ωστόσο στο εσωτερικό θα μπορούσαν να προκύψουν ευκαιρίες είτε γιατί οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί εξ’ αιτίας της κρίσης, είτε γιατί οι τράπεζες επείγονται να διαχειριστούν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνουν περισσότερο διατεθειμένες να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα».


Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως αρκετές εισηγμένες που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα δεν έχουν ως στρατηγική τους την ανάπτυξη μέσω απόκτησης άλλων επιχειρήσεων, μιλώντας συχνά για «διαφορετικές κουλτούρες», ή για «εξαγορά προβλημάτων».

«Οι υγιείς επιχειρήσεις σπάνια πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Αντίθετα, συνήθως οι βασικοί μέτοχοι βγάζουν προς πώληση τις εταιρείες τους όταν αυτές βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο. Αν σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχουν και μεγάλα κουρέματα δανείων από τις τράπεζες, είναι πολύ δύσκολο να γίνει deal. Εμείς, βολευόμαστε με τη λογική του ώριμου φρούτου. Οι προβληματικές εταιρείες συνεχώς συρρικνώνονται και οι πελάτες τους έρχονται σε εμάς, χωρίς να καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ» δηλώνει χαρακτηριστικά οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εμπορικής εταιρείας.

Μεταξύ αυτών των εισηγμένων εταιρειών που αποφεύγουν τις εξαγορές συγκαταλέγονται το Πλαίσιο, η Flexopack, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας και η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President).

Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δίνουν έμφαση αυτή την περίοδο και στη μη λειτουργική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για παράδειγμα συνηθίζει να αγοράζει υποσχόμενες εταιρείες σε περιόδους χαμηλών προσδοκιών και κρίσεων προκειμένου να ελαχιστοποιεί τα απαιτούμενα τιμήματα. Έτσι, μετά την κίνησή της να επενδύσει στη δοκιμαζόμενη οικονομικά Βραζιλία, πρόσφατα αύξησε τη συμμετοχή της στην τουρκική της θυγατρική, ενισχύοντας παράλληλα και τη ρευστότητα της τελευταίας. Αναμένονται και άλλες εξαγορές -ανά τον κόσμο- από τον ελληνικό Όμιλο.

Εταιρείες όπως η Sarantis και η Quest Holdings μας έχουν συνηθίσει σε επιθετικές κινήσεις (εκμετάλλευση συνεργειών και επενδυτικών ευκαιριών) και όλα δείχνουν πως ανάλογα πράγματα θα δούμε και στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή ρευστότητα των δύο Ομίλων.

Η ΕΛΤΟΝ Χημικά έχει προσλάβει σύμβουλο για εξαγορά εταιρειών του ίδιου αντικειμένου στο εξωτερικό (μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρουμανία). Η ρευστοποίηση της προϋπάρχουσας δραστηριότητας έχει αφήσει την Centric με ένα μεγάλο ποσό διαθεσίμων που αργότερα ή γρηγορότερα θα θελήσει να αξιοποιήσει.

Η Μοτοδυναμική βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την εξαγορά της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων SIXT.

Μένουμε στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων και επισημαίνουμε την πάντα ανοιχτή για επεκτάσεις σε παρεμφερείς-συμπληρωματικές δραστηριότητες Π. Πετρόπουλος.

Η Autohellas έχει ενισχύσει την τελευταία διετία τη θέση της στην εμπορία αυτοκινήτων (εκμεταλλευόμενη και την ανάκαμψη των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά) και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα επεκτατική κίνηση.

Κινητικότητα για εξαγορές έχουμε και στον κλάδο της πληροφορικής. Ενδεικτικά παραδείγματα ενδιαφερόμενων αγοραστών είναι η Space Hellas, η PROFILE (αμφότερες για εταιρείες εκτός Ελλάδας) και ενδεχομένως οι Entersoft και CPI (η Epsilon Net είχε ενδιαφερθεί πέρυσι για την εξαγορά της Unisoft)

Στον κλάδο των τροφίμων, η ΚΡΙ-ΚΡΙ θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει μια συμπληρωματική δραστηριότητα με εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Η ΕΛΒΕ ΕΛΒΕ 0,00% Ενδυμάτων που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε αρκετά μέτωπα.

Στο χώρο της υγείας, το ΙΑΣΩ (μετά την βελτίωση της κεφαλαιακής του διάρθρωσης από την πώληση του θυγατρικού Iaso General) έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν.

Όσο για την Κυριακούλης, ενδιαφέρεται για τη διαχείριση μαρινών και μελετά το ενδεχόμενο διεκδίκησης -μέσω κοινοπρακτικού σχήματος- της μαρίνας του Αλίμου.


Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr