30 Σεπ 2018

O χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου

O χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου



Συνεχίστηκε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η ανοδική τάση της κερδοφορίας που σημειώνουν οι (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους έως το μεσημέρι της 30ης Σεπτεμβρίου) 153 εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ από το 2014 και μετά, καθώς -αθροιστικά- ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,8%, το EBITDA κατά 8,7% και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 25,1%.



Όπως συμβαίνει κάθε φορά, σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από

έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, ή ακόμη μπορεί να επηρεάστηκαν από τις επιδόσεις ορισμένων κλάδων που βρίσκονται στο θετικό πεδίο της κυκλικότητάς τους (π.χ. διυλιστήρια), πλην όμως χαρακτηριστικό στοιχείο της ουσιαστικής βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων αποτελεί το γεγονός ότι από τις 153 εταιρείες οι 101 βελτίωσαν το καθαρό τους αποτέλεσμα (άνοδος κερδών, ή μείωση ζημιών) και μόνο οι 52 το επιδείνωσαν (πτώση κερδών, ή αύξηση ζημιών).



Επίσης, από τις 153 εταιρείες, οι 96 εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα και οι 57 ζημιογόνο (κατά την τριετία 2012-2014 η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων κυμαινόταν γύρω στο 50%).



Με βάση τα συνολικά αποτελέσματα, 31 εισηγμένες εμφάνισαν στις 30/6/2018 θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Πρόκειται για εταιρείες όπως οι Entersoft, ΕΧΑΕ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties, Mermeren Kombinat, ΟΛΘ, Quest Holdings, Vidavo, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Μινωικές Γραμμές, ΑΔΜΗΕ, Πλαίσιο, Mediterra Hellas, PROFILE, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΓΕΚΕ (President), ΛΑΝΑΚΑΜ, Nexans ΑΛΚΑΤ 0,00% Hellas, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΕΥΔΑΠ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Optronics, ΕΥΑΘ, Newsphone, καρέλιας, Epsilon Net και Centric.



Επίσης, 19 εμφάνισαν αρνητική καθαρή θέση: Frigoglass, ΣΙΔΜΑ, Sato, Forthnet, ΑΝΕΚ, Ακρίτας, ΒΙΟΤΕΡ, Pasal, Μπήτρος, Εριουργία Τρία Άλφα, ΚΡΕΚΑ, Alco Hellas, Δημητρίου, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, ΕΛΓΕΚΑ, Τρόπαια, Eurobrokers, Σφακιανάκης και Lavipharm.



Δεν έλειψαν και τα turn around stories (μετατροπή ζημιογόνων αποτελεσμάτων σε κερδοφόρα) όπως αυτά των Fourlis, Lamda Development, Druckfarben, REVOIL, Vidavo, Sato, Intrakat, Attica Group, Κέκρωψ, ΕΚΤΕΡ, Δρομέας, Optronics, Εριουργία Τρία Άλφα, Fieratex, Ίλυδα, Inform Λύκος, Byte Computers και Foodlink.



Στην σαφέστατη άνοδο της καθαρής κερδοφορίας έχουν συμβάλλει παράγοντες, όπως:



• Οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ τόσο στις χώρες της Ευρώπης (βλέπε τόνωση εξαγωγών και εισερχόμενου τουρισμού), όσο και στην Ελλάδα (μικρή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης).



• Η διατήρηση (κόντρα στις προβλέψεις) των περιθωρίων διύλισης σε υψηλά επίπεδα μετά τη «βουτιά» του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να δούμε περαιτέρω βελτίωση στα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil.



• Οι μεγάλες έκτακτες ζημίες της ΔΕΗ.



• Η άνοδος των αποτιμήσεων στην εγχώρια κτηματαγορά, η οποία αύξησε τις «εύλογες αξίες» των εταιρειών ακινήτων, ενισχύοντας ισόποσα την κερδοφορία τους (μη λειτουργικό αποτέλεσμα π.χ. σε Grivalia, Lamda Development, Εθνική-Πανγαία).



• Οι καλύτερες επιδόσεις σε κλάδους όπως αυτός της ιδιωτικής υγείας (πχ Υγεία, ΙΑΣΩ), των μαρμάρων (Ικτίνος, Mermeren Kombinat).



• Η συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία μεγάλων ομίλων, όπως η Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Quest Holdings, Quest Holdings, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ElvalHalkor).



• H αύξηση κερδοφορίας μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ.



• Η σταδιακή αποχώρηση κατά τα τελευταία χρόνια από το ΧΑ εταιρειών με προβληματικά μεγέθη, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης σε άλλες εταιρείες (π.χ. Frigoglass).



• H μη επανάληψη φέτος αρνητικών έκτακτων αποτελεσμάτων στην REVOIL.



Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοδική πορεία των κερδών των εισηγμένων ομίλων εκλαμβάνεται θετικά από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι συνεκτιμούν τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών.,