6 Οκτ 2018

Εισηγμένες: Δέκα «μικρομεσαίες» που ξεχώρισαν στο εξάμηνο

Εισηγμένες: Δέκα «μικρομεσαίες» που ξεχώρισαν στο εξάμηνο



Σαφή βελτίωση σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο μισό του 2018, καθώς οι μη τραπεζικές εταιρείες εμφάνισαν αθροιστικά υψηλή μονοψήφια αύξηση πωλήσεων και EBITDA (+8,7% και +8,5%, αντίστοιχα) και άνοδο καθαρών κερδών κατά 25%.

Επίσης, συνεχίζεται και φέτος να αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πορεία των μεσαίων και μικρών εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, καθώς αυτές είναι που κατά τα τελευταία χρόνια έχουν σαφώς υπεραποδώσει στο ταμπλό έναντι του Γενικού Δείκτη και των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.



Στο σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.gr θα σταθούμε ενδεικτικά στα αποτελέσματα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) δέκα τέτοιων εταιρειών, που για διάφορους λόγους ικανοποίησαν τους μετόχους τους.

AS Company ΑΣΚΟ +1,55%: Αφού κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης, η εισηγμένη εταιρεία ακολούθησε αμυντική πολιτική, κατά τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να δράσει επιθετικότερα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Έχοντας ως σύμμαχο την ισχυρή της ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο), σημειώνει χρόνο με τον χρόνο σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις (στο πρώτο φετινό εξάμηνο +44% στα λειτουργικά κέρδη και +55% στο τελικό αποτέλεσμα).

Flexopack: Για μια ακόμη χρονιά ο διεθνοποιημένος βιομηχανικός όμιλος καταφέρνει να ανεβάσει τις οικονομικές του επιδόσεις (στο α’ εξάμηνο πωλήσεις στο +6%, EBITDA στο +17% και καθαρά κέρδη στο +9%). Παράλληλα καταφέρνει να υλοποιεί συνεχή επενδυτικά προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ίδια χρηματοδότηση, διατηρώντας μάλιστα τον καθαρό της δανεισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

PROFILΕ: Η εταιρεία αύξησε στο εξάμηνο τον κύκλο εργασιών της από τα 4,5 στα 6,34 εκατ., το EBITDA από το 1,5 στο 1,7 εκατ. και τα καθαρά κέρδη από 181 στις 490 χιλ. ευρώ. Το κυριότερο ωστόσο στοιχείο είναι η συνεχής ανάληψη συμβολαίων στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού και μάλιστα από «μεγάλους πελάτες», καθώς και το ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια (θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2018).

Quest Holdings: Ο όμιλος που διακρίνεται για την άριστη ρευστότητά του καταφέρνει να διευρύνει τις πηγές υψηλής κερδοφορίας του. Στη διαμόρφωση του αποτελέσματος πέρα από την «παραδοσιακά» υψηλή συμβολή της ACS, παρατηρείται η ταχεία ανάπτυξη της Cardlink, αλλά και η βελτίωση επιδόσεων στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε αύξηση πωλήσεων 20%, EBITDA 29% και καθαρών κερδών 58% (από 4,66 σε 7,38 εκατ. ευρώ).

Εβροφάρμα: Η ακριτική γαλακτοβιομηχανία καταφέρνει κατά τα τελευταία χρόνια -κόντρα στις δυσχέρειες του κλάδου- να βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις (στο πρώτο φετινό εξάμηνο άνοδος πωλήσεων κατά 4%, EBITDA κατά 32% και καθαρά κέρδη από 271 σε 643 χιλ. ευρώ), επιτυγχάνοντας παράλληλα και θετικές ταμειακές ροές. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πρόκριμα για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τόσο πέρυσι όσο και φέτος είχε θέσει ως στόχο τη διατήρηση του επιπέδου της κερδοφορίας της στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, τα κέρδη του 2017 ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2016, όπως και του πρώτου φετινού εξαμήνου σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (5,71 έναντι 4,58 εκατ. ευρώ, με άνοδο παραγωγής κατά 4,8%). Από τις πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που δεν χρειάστηκαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του PSI το 2012.

Ικτίνος Μάρμαρα: Μετά το +47% στις πωλήσεις και την εκτίναξη των κερδών (με τη βοήθεια και έκτακτων αποτελεσμάτων), οι εκτιμήσεις είναι πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση κύκλου εργασιών γύρω στο 30%. Ο εισηγμένος όμιλος δεν εκμεταλλεύεται απλά τη θετική συγκυρία για τα ελληνικά μάρμαρα, αλλά παράλληλα ενισχύει τις υποδομές του, διευρύνει τις αγορές τους και έχει μετατραπεί σε ένα αμιγώς «εξαγωγικό story».

Κλωστ/ργία Ναυπάκτου: Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων δεν ήταν μεγάλη (EBITDA από 630 σε 664 χιλ. ευρώ και καθαρά κέρδη από 364 σε 425 χιλ. ευρώ), ωστόσο δύο πράγματα είναι αξιοσημείωτα: Πρώτον, το γεγονός ότι η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε έναν πολύ δύσκολο κλάδο, σημειώνει κερδοφόρο πορεία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και δεύτερον, οι ιδιαίτερα θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, που οδήγησαν την εισηγμένη σε κατάσταση «net cash» (διαθέσιμα υψηλότερα των δανείων).

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Με βασικό μοχλό τις εξαγωγές, η σερραϊκή βιομηχανία επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης που σπανίζουν στον κλάδο των τροφίμων. Ενισχύοντας σταδιακά τη θέση της στην ελληνική αγορά και εκμεταλλευόμενη στο εξωτερικό το «ελληνικό γιαούρτι» αναμένεται να σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ κερδοφορίας. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται πως το σύνολο των επενδύσεων χρηματοδοτείται από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου (έκλεισε την 30ή Ιουνίου με θετικό καθαρό ταμείο).

Παπουτσάνης: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι αμφέβαλλαν για το κατά πόσο η πολύπαθη βιομηχανία θα μπορούσε να επιβιώσει. Μέσα από ένα πολυετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (και παρά την απώλεια ενός μεγάλου πελάτη στο εξωτερικό), η εισηγμένη επέστρεψε πέρυσι στην κερδοφορία, η οποία διευρύνεται φέτος περαιτέρω (στο εξάμηνο αύξηση πωλήσεων 20%, EBITDA 28% και καθαρά κέρδη από 121 σε 382 χιλ. ευρώ). Η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει αισιόδοξη για τις μελλοντικές της πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.