20 Οκτ 2018

Η «τάση» είναι ο καλύτερος φίλος του επενδυτή

Η «τάση» είναι ο καλύτερος φίλος του επενδυτή



Ο χωρισμός είναι σκληρός, ειδικά με τον καλύτερό σου φίλο. Στις αγορές μετοχών το μομέντουμ ήταν το καλύτερο φιλαράκι για τους επενδυτές. Η παρακολούθηση της τάσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αναπτυσσόμενες μετοχές τεχνολογίας, επιβραβεύτηκε πάρα πολύ κατά την διάρκεια της αγοράς των ταύρων που ξεκίνησε το 2009.

Όπως δείχνει το διάγραμμα της τάσης του S&P και της τεχνολογίας, το πρόσφατο άλμα των
αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ έχει θέσει σε δοκιμασία αυτή την στρατηγική. Την Τρίτη είδαμε ένα ακόμα κύμα πωλήσεων στις τεχνολογικές μετοχές της Νέας Υόρκης μετά από δυο ισχυρά ριμπάουντ την προηγούμενη εβδομάδα. Ετσι γίνονται οι διορθώσεις, είναι ακατάστατες. Το καταγράψαμε αυτό και νωρίτερα φέτος μετά από την πτώση 10% του Nasdaq 100 τον Φεβρουάριο και μετά τον Μάρτιο. Σε κάθε φορά η οι συναλλαγές τάσης ανέκτησαν τον έλεγχο στο χρηματιστήριο.



Δεν βλέπω πολλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κυρίαρχη νοοτροπία από εδώ, ανεξάρτητα από τον πρόσφατο θόρυβο για εναλλαγή θέσεων προς την «αξία» και άλλους κλάδους που δέχτηκαν χτυπήματα, όπως οι παγκόσμιες βιομηχανίες ή οι τράπεζες.

Τα Utilities (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι ο μόνος βασικός τομέας του S&P 500 με κέρδη αυτόν τον μήνα, ένα σημάδι ότι το χρήμα ψάχνει ποιοτικές αμυντικές μετοχές. Η τελευταία φορά που είδαμε ισχυρή εναλλαγή εκτός της τεχνολογίας και η «αξία» έγινε η κυρίαρχη τάση ήταν αφότου ο Nasdaq έπιασε κορυφή στις αρχές του 2000. Δεν νομίζω ότι μια επανάληψη έχει νόημα. Ούτε και η αγορά, για ότι αυτό σημαίνει, αν το ψάξεις λίγο πιο βαθιά.

Ενώ η κατοχή τεχνολογικών τίτλων ταξινομήθηκε αυτή την εβδομάδα από την τελευταία έρευνα της Bank of America/ML στους διαχειριστές ενεργητικού ως η πλέον συνωστισμένο στοίχημα για ένατο συνεχόμενο μήνα, η ανάλυση έδειξε επίσης ότι ο κλάδος εξακολουθεί να απολαμβάνει την υψηλότερη κατάταξη σε ότι αφορά την υπερέκθεση (overweight) μεταξύ των επενδυτών.

Που είναι υποεπενδεδυμένοι (underweight); Σε μετοχές μερίσματος και αμυντικούς κλάδους, όπως τηλεπικοινωνίες, βασικοί τομείς και, ναι, utilities.


Είμαι υπόχρεος στο blog του Macro Tourist που με προειδοποίησε με μια πολύ σημαντική ματιά τους παράγοντες που οδηγούν την αγορά μετοχών των ΗΠΑ. Στην κορυφή της λίστας για τον περασμένο χρόνο είναι παράγοντες τάσης, με πρώτο την τις αλλαγές στις τιμές στόχους για μια μετοχή. Ετσι, οι αναλυτές εξακολουθούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο και το να τους ακολουθείς σε βοηθά να νικήσεις την αγορά. Αν δει κανείς τους παράγοντες της προηγούμενης κυλιόμενης εβδομάδας, η «τάση» εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι παράγοντες όπως η αξία, η μόχλευση και η μερισματική απόδοση είναι μεταξύ των λιγότερο εντυπωσιακών τον περασμένο χρόνο αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές «αξίας» αποτελούνται από προβληματικές εταιρείες, αυτός είναι ένας καλός λόγος που είναι φθηνές. Επιπλέον, οι αυξήσεις στα επιτόκια πιέζουν αδύναμους ισολογισμούς και αυτοί που τους χειρότερους ισολογισμούς τείνουν να ανήκουν στο σύμπαν «αξίας». Κατασκευαστές αυτοκινήτων και βιομηχανίες μένουν πίσω λόγω της απειλής κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου είδαμε εναλλαγή θέσεων προς υγεία, ενέργεια και βιομηχανία με τους τρεις αυτούς κλάδους να υπερβαίνουν σε αποδόσεις την αγορά και την τεχνολογία. Ως τώρα, τον τρέχοντα μήνα, τα κέρδη αυτών των τριών τομέων εξαλείφθηκαν.

Το μπαλαντέρ για τους παίκτες τάσης και τους αγοραστές στα χαμηλά στις μετοχές τεχνολογίας είναι το εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν την άνοδο και αυξήσουν ρυθμό. Μια απόδοση 10ετους η οποία θα κινούνταν γρήγορα προς το 3,5% θα πυροδοτούσε πολύ μεγαλύτερη διόρθωση για την ανάπτυξη απ’ όσο είδαμε έως τώρα.

Η αγορά ομολόγων αντιλαμβάνεται ότι η FED θα συνεχίσει τη σύσφιξη -δεν υπάρχει έλλειψη «γερακίσιων» (hawkish) εκθέσεων μετά την δημοσιοποίηση την Τετάρτη των πρακτικών από την συνεδρίαση της FED τον Σεπτέμβριο- αλλά ο προσδοκόμενος ρυθμός είναι αργός και σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις ομολόγων, εξαιρώντας μια μεγάλη έκπληξη από στοιχεία όπως για τις αυξήσεις μισθών ή τον πληθωρισμό, επίσης θα αυξάνουν αργά από εδώ και πέρα. Επιπλέον, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, το 10ετες ομόλογο υποχώρησε από τα πρωϊνά υψηλά του 3,21%.

Ο Ian Lyngen της BMO Capital Markets λέει για τις αποδόσεις: Είμαστε «λογικά» πεπεισμένοι ότι η επόμενη κορυφή στα 10ετη δεν θα είναι 3,75%, αλλά μια άνοδο στο 3,35% - 3,4% πρωτού τοποθετήσεις στα χαμηλά και το αντίκτυπο από άλλες αγορές φέρει την όποια ουσιαστική διόρθωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μετοχών θα μείνουν με τον καλύτερο φίλο τους, την τάση. Καθώς η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ κορυφώνεται, οι αγοραστές στα χαμηλά θα αναδυθούν και θα στοχεύσουν σε ιστορίες ανάπτυξης σε φθηνές τιμές. Στο κάτω κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης της κερδοφορίας για τις εταιρείες ανάπτυξης θα είναι πιθανότατα γρηγορότερος από αυτόν που θα καταγραφεί σε άλλους τομείς.