22 Οκτ 2018

Αυτή η μικρή αμερικανική τράπεζα μπορεί να είναι κακός οιωνός για τ...

Αυτή η μικρή αμερικανική τράπεζα μπορεί να είναι κακός οιωνός για τ...



Εάν η Τράπεζα OZK αποτελεί οποιαδήποτε ένδειξη, οι επενδυτές θα είναι πολύ λιγότερο υπομονετικοί με τις τράπεζες από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία την επόμενη φορά που θα υπάρξουν  προβλήματα. Ακόμα χειρότερα, τα πρόσφατα αποτελέσματα της OZK ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα μπροστά μας.

Την Πέμπτη το βράδυ, η OZK, μια μεσαία τράπεζα με έδρα το Little Rock του Αρκάνσας, που έχει
γίνει μία από τις πιο δραστήριες τράπεζες στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου είχαν απροσδόκητα υποχωρήσει σχεδόν κατά 23%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 20%. Οι επενδυτές την Παρασκευή το πρωί έστειλαν τις μετοχές, οι οποίες ήταν ήδη πολύ πιο φθηνές από το υψηλό των $51, χαμηλότερα κατά 23% στα $27.


Αυτή η μικρή αμερικανική τράπεζα μπορεί να είναι κακός οιωνός για τις μεγαλύτερες


Μπορεί να γνωρίζετε την OZK, ακόμη και αν δεν αναγνωρίζετε το όνομά της. Αυτό συμβαίνει επειδή ονομαζόταν Bank of the Ozarks μέχρι να αλλάξει το όνομά της τον Ιούλιο. Ένας λόγος για την αλλαγή επωνυμίας μπορεί να είναι η ολοένα αυξανόμενη φήμη της τράπεζας ως επικίνδυνη. Πριν από δύο χρόνια, ο short-seller Carson Block, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο Muddy Waters, προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα σύντομα. Αλλά ένας άλλος λόγος για την αλλαγή επωνυμίας θα μπορούσε να ήταν ότι η τράπεζα στοχεύει να προχωρήσει σε δανεισμό μεγαλύτερου ρίσκου με μια εικόνα πιο φιλική στις "καυτές” αγορές του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης, όπου η τράπεζα έχει έντονη δραστηριότητα αυτές τις μέρες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αλλαγή επωνυμίας κοστίζει στην τράπεζα περίπου 11 εκατ. δολάρια, γεγονός το οποίο αποτέλεσε μόνο ένα από τα προβλήματά της στό τρίμηνο. Επιπλέον, αυτή η αλλαγή επωνυμίας, τουλάχιστον για τους επενδυτές, φαίνεται να ξεκινά με μεγάλα προβλήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την OZK και ενδεχομένως για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είναι ότι το χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της, για το οποίο ο Block και άλλοι έχουν ήδη προειδοποιήσει, φαίνεται να αρχίζει να είναι κακό. Η OZK ανέφερε ότι τα έξοδα της για ζημίες από χρέη αυξήθηκαν κατά 439% σε σχεδόν 42 εκατ. δολάρια, αποτέλεσμα δύο σχετικά μεγάλων δανείων για ακίνητα, τα οποία βρίσκονταν στα βιβλία της OZK για περισσότερο από μια δεκαετία. Ορισμένοι τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Wells Fargo Tim Sloan, προειδοποίησαν πρόσφατα για πιθανά προβλήματα στον τομέα των εμπορικών δανείων για ακίνητα. Και ο Sloan είναι αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο. Η Wells Fargo έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εμπορικών δανείων σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, καθώς ανέρχεται στα 145 δισ. δολάρια, το οποίο εμφάνιζε σημάδια πρώιμων προβλημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι βελτιώθηκε τελευταία.

πιν


Αλλά εκεί που η OZK θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πραγματικά σημαντικό πρόβλημα για τις τράπεζες είναι το κόστος επιτοκίων. Το αυξανόμενο κόστος καταθέσεων, το οποίο είναι το επιτόκιο που μια τράπεζα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους λογαριασμών που διατηρούν τα χρήματά τους εκεί, έχει προκαλέσει ανησυχία. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε πρόβλημα για τις μεγάλες τράπεζες, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα για την OZK. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες, η OZK χρειάστηκε να αυξήσει το επιτόκιο των καταθέσεων κατά 0,53%, αλλά μπόρεσε να αυξήσει το μέσο επιτόκιο που χρεώνει στα δάνειά της μόλις κατά 0,31%. Μια παρόμοια κατάσταση θα κοστίσει, για παράδειγμα, στη JPMorgan Chase & Co., έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Τίποτα από αυτά δεν αρκεί για να βυθίσει τις μεγάλες τράπεζες, ή ακόμα και την OZK. Ο εμπορικός δανεισμός αποτελεί ένα σχετικά μικρό μέρος των τρισ. δολαρίων των συνολικών δανείων που χορηγούνται από τις μεγάλες τράπεζες. Και η JPMorgan αναμένεται να έχει έσοδα 110 δισ. δολαρίων φέτος. Για την OZK, η ζημιά  αξίας 40 εκατ. δολαρίων σημαίνει ότι μόλις 0,23% των βασικών δανείων της (αυτά που προήλθαν από την ίδια) είναι τώρα μη εξυπηρετούμενα- δεν είναι αρκετά για να βυθιστεί η τράπεζα.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή της υποχωρεί εν μέρει επειδή η τράπεζα είχε πει από καιρό στους επενδυτές ότι είχε ένα από τα ασφαλέστερα χαρτοφυλάκια δανεισμού. Οι επενδυτές δείχνουν ότι η προθυμία τους να εμπιστευτούν τους τραπεζίτες είναι αρκετά "λεπτή” όταν εμφανίζεται ακόμη και ένας υπαινιγμός για προβλήματα.