31 Οκτ 2018

Ιστορίες για αγρίους με τη Χρυσή Βίζα

Ιστορίες για αγρίους με τη Χρυσή Βίζα



Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σήμερα αναμένεται να παιχτεί η κύρια πράξη του "δράματος" που σχετίζεται με το ζήτημα που φέρεται να έχει δημιουργηθεί με τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, έως σήμερα γνωστά, φέρεται να πωλούσε σε εύπορους Κινέζους σπίτια, μέσω του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής για επενδύσεις στο ελληνικό real estate αξίας κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ. Λόγω του τρόπου "άσκησης" της δραστηριότητας αυτής σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας λιανικής αναμένεται να αποφασίσει την αποπομπή του κ. Παπαευαγγέλου, που είναι ένα από τα πέντε εκτελεστικά μέλη του δ.σ.




Η ενδεχόμενη αποπομπή Παπαευαγγέλου φέρεται να σχετίζεται με το νομότυπο χαρακτήρα των συναλλαγών που πραγματοποιούσε ο ίδιος με επενδυτές από τη χώρα του Δράκου. Εάν αληθεύουν όσα αναφέρουν, υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Capital.gr ενημερωμένες πηγές, η μεσιτική αμοιβή προς συνεργαζόμενους Κινέζους μεσίτες, ιδίως την πρώτη περίοδο των ελληνικών capital controls γινόταν μέσω των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας. Η αποστολή δηλαδή, εμβασμάτων σε μεσίτες στην Κίνα φέρεται -μένει να διασαφηνιστεί- ότι πραγματοποιούνταν μέσω των λογαριασμών της Jumbo.

Σημειώνεται ότι χθες πηγές από την Jumbo ανέφεραν στο Capital.gr πως η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε καμία γνώση του θέματος και ότι η Jumbo δεν συνδέεται επ’ ουδενί με το όλο θέμα. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν εμπλέκεται άλλο στέλεχος της εταιρείας στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ούτε διακινήθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, σε δεύτερη φάση, αγοραστές Κινέζοι πλήρωναν μέρος του τιμήματος μέσω ασύρματου Pos που χορήγησε ελληνική τράπεζα στον φερόμενο ως πωλητή -νομικό πρόσωπο των σπιτιών. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της υπόθεσης Παπαευαγγέλου, αυτού τους είδους οι συναλλαγές είναι παράτυπες, όπως αναφέρουν ειδικοί. Κι αυτό επειδή:

- η Κεντρική Τράπεζα Κίνας έχει απαγορεύσει την εξαγωγή συναλλάγματος με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (και άλλα assets) εκτός Κίνας. Ωστόσο, πληρωμές μόνον προς επαγγελματίες μεσίτες- εκτός Κίνας- είναι δεκτές.

-οι συναλλαγές για την απόκτηση άδειας διαμονής μέσω επένδυσης τουλάχιστον 250 χιλ. ευρώ σε ελληνικά ακίνητα είναι έγκυρες, υπό τον όρο ότι θα γίνουν είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Ο αποκλεισμός της χρήσης Pos είναι μία, ως ένα βαθμό, αναχρονιστική πρόβλεψη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε όμως, περίπτωση για να είναι έγκυρη μία συναλλαγή, μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας, το τίμημα θα πρέπει να καταβληθεί είτε με δίγραμμη επιταγή είτε με τραπεζικό έμβασμα.

Με άλλα λόγια, συναλλαγές όπου η κατάθεση του τιμήματος έγινε μέσω Pos είναι παράτυπες, με τον αγοραστή να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει άδεια παραμονής.

Τα παραπάνω ερωτήματα, εάν δηλαδή, πράγματι, χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα πληρωμών της Jumbo για την πληρωμή των προμηθειών Κινέζων μεσιτών, όπως κι αν χρησιμοποιήθηκε ασύρματο Pos εγχώριας τράπεζας προσπάθησε το Capital.gr να θέσει στον κ. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι αγορές ακινήτων από την Κίνα μέσω Pos αυξάνονται συνεχώς. Κατ’ επέκταση αυξάνονται οι Κινέζοι επενδυτές που παρότι έχουν επενδύσει -έστω και κατά παράβαση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας- για την αγορά ακινήτου στη χώρα μας, αδυνατούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Και παρότι διαθέτουν στην κυριότητά τους ιδιοκτησία στη χώρα μας οδηγούνται προς απέλαση.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με επαΐοντες, ότι κάθε χρόνο αγγίζουν τα 70 αυτού του είδους τα περιστατικά, ενώ μονόδρομο, αν και με σημαντική γραφειοκρατία, αποτελεί για τους επενδυτές η εκκίνηση της διαδικασίας για χορήγηση άδειας διαμονής ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα που διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 20 του Ν.4251/2014.

Εν μέσω όλων αυτών, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, κάνουν λόγο για υπόθεση εξαπάτησης μεγάλου αριθμού Κινέζων από Έλληνα πωλητή, ο οποίος εισέπραξε προκαταβολές χωρίς να έχει ποτέ ολοκληρώσει συναλλαγή πώλησης ακινήτου…