18 Οκτ 2018

JP Morgan: Το παζάρι στο Μπαλί για ελληνικά ομόλογα και τράπεζες

JP Morgan: Το παζάρι στο Μπαλί για ελληνικά ομόλογα και τράπεζες



Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές τους, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος σε έκθεσή του μετά τις επαφές που είχε με Ελληνες αξιωματούχους και επενδυτές στο Μπαλί, στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του επενδυτικού συνεδρίου του οίκου, στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από 300 επενδυτές και άνω των 30 πολιτικών αξιωματούχων.  

Όπως αναφέρει, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν πετύχει τους στόχους μείωσης των NPLs και έχουν
περάσει τα stress tests. Επιπροσθέτως, δεν έχουν μεγάλη σύνδεση με την Τουρκία ή την Ιταλία. Δεν έχουν μειωθεί οι καταθέσεις και οι μετοχές είναι πιθανό να ανακάμψουν καθώς θα βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και θα ενισχύεται η απασχόληση.


Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, για να βοηθήσει με τη ρευστότητά τους (σ.σ. θέμα που ανέδειξε την Τρίτη το Euro2day.gr). Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η ΕΚΤ έβαλε «ταβάνι» στο ύψος των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν οι τράπεζες. Καθώς η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα, έχει νόημα να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι που συζητείται στην παρούσα φάση με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε πιο μακροχρόνια βάση, η Ελλάδα επεξεργάζεται το σχέδιο δημιουργίας ενός οχήματος εγγύησης για τα κόκκινα δάνεια (APS), που θα βοηθήσει το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με τις σχετικές λεπτομέρειες να εκτιμάται ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα έως τα Χριστούγεννα.

Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η προσέγγισή τους με πολλές μικρές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, η καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα, η υποστήριξη των πωλήσεων ενεργητικού και η οικονομική ανάπτυξη, είναι η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, αντί να βασιστούν σε ένα μόνο μέτρο, ενός τύπου «bad bank».

Η οικονομία
Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ελληνική οικονομία, σημειώνει ο οίκος στην έκθεση. 
Όπως αναφέρει, η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις προτεραιότητες:

-Μια ξεκάθαρη οδό όσον αφορά στη χρηματοδότηση των επόμενων 10-15 ετών

-Τη δημιουργία ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και

-Τη διατήρηση ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, Ελληνες αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους ξεπερνά τα 25 χρόνια, οπότε η Αθήνα έχει 10-15 χρόνια για να διαχειριστεί το ύψος των τίτλων που εκκρεμούν.

Η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας δίνει έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των υποδομών. Οι αξιωματούχοι βλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-2,1% φέτος και 2,4% το 2019, αλλά το ζήτημα είναι οι εν λόγω ρυθμοί ανάπτυξης να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθεσμα.

Τα μηνύματα από τις εξαγωγές είναι θετικά, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να ενισχυθεί και λόγω των τουριστικών εσόδων.

Οσον αφορά στην πολιτική ατζέντα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η αναπτυξιακή στρατηγική είναι στο επίκεντρο του προεκλογικού προγράμματος, οπότε αν η υφιστάμενη κυβέρνηση κερδίσει τις εκλογές, οι πολίτες και οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν. Οι εκλογές αναμένεται να λάβουν χώρα το συντομότερο τον Μάιο και το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε σχέση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, η Ελλάδα έχει αδιάθετα 25 δισ. από τα προγράμματα, κάτι που της αφήνει περιθώρια ευελιξίας για το αν θα βγει στις αγορές, αν θα επαναγοράσει χρέος από το ΔΝΤ ή βραχυπρόθεσμους τίτλους από την ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με το ΔΝΤ να δημιουργήσει έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό για το 2019 και το 2020, αλλά έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάτι που σημαίνει ότι έχει το περιθώριο να καταρτίσει έναν λιγότερο περιοριστικό προϋπολογισμό, επιτρέποντάς της να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων, κάτι που συζητά στην παρούσα φάση με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Γιώργος Φλώκας
flokas@euro2day.gr