18 Οκτ 2018

Ψάχνει για εξαγορές στην Κεντρική Ευρώπη η Profile

Ψάχνει για εξαγορές στην Κεντρική Ευρώπη η Profile



Στη μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν στο εξωτερικό τα προγράμματα της Profile ΠΡΟΦ 0,00% από μεγάλους ομίλους του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης Θεόδωρος Κρίντας, στα πλαίσια του χθεσινού συνεδρίου του ΧΑ για τις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο κ. Κρίντας σημείωσε ότι τα προγράμματα της Profile ΠΡΟΦ 0,00% πωλούνται σε 35 χώρες ανά τον κόσμο, με την εταιρεία να έχει αποκτήσει ισχυρότατα references και να κερδίζει συμβόλαια κοντράροντας τα μεγαθήρια της παγκόσμιας πληροφορικής.



«Το μυστικό μας είναι ότι προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας στις ανάγκες του πελάτη και δεν καλούμε τους πελάτες μας να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στα δικά μας προϊόντα. Για να γίνει όμως αυτό, υλοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες επενδύσεις. Σε έρευνα και ανάπτυξη διαθέτουμε κάθε χρόνο το 15% έως 20% των πωλήσεών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κρίντα επηρεάζουν τόσο τις οικονομικές επιδόσεις, όσο και τις προοπτικές της Profile ΠΡΟΦ 0,00%, καθώς:

• Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για το 2018 αναμένεται μια αύξηση του κύκλου εργασιών γύρω στο 20% σε σύγκριση με το 2017.

• Οι εκτός Ελλάδας εργασίες αναμένεται να κυμανθούν στο 70% του συνόλου, έναντι 63% πέρυσι.

• Ο δείκτης των επαναλαμβανόμενων εσόδων (φετινά έσοδα που οφείλονται σε εργασίες του παρελθόντος) διευρύνεται συνεχώς, έχοντας φτάσει πλέον στο 75%, με την τάση να είναι ανοδική.

• Πολύ σημαντική βελτίωση επιδόσεων θα προκύψει σε περίπτωση που αρχίσει να ανακάμπτει και η ιδιαίτερα πιεσμένη εγχώρια αγορά.

• Οι πρώτες εντυπώσεις από την εξαγορά της γαλλικής Login είναι σαφώς θετικές, τόσο σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό επίπεδο.

• Η εταιρεία δεν προγραμματίζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια, καθώς διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα μπορεί να δανειστεί από τις τράπεζες, αν αυτό απαιτηθεί στο μέλλον.

• Η πολιτική διανομής μερίσματος που ξεκίνησε φέτος θα συνεχιστεί και ενδεχομένως θα ενισχυθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile ΠΡΟΦ 0,00% Χαράλαμπος Στασινόπουλος τόνισε ότι στόχος της εταιρείας πέρα από την οργανική ανάπτυξη, είναι και η διεύρυνση των εργασιών της μέσα από εξαγορές.

Για το σκοπό αυτό, με τη βοήθεια συμβούλου, εξετάζεται σειρά εταιρειών. Στόχος είναι η εξαγορά εταιρειών στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα δρουν συμπληρωματικά με την Profile ΠΡΟΦ 0,00% σε θέματα προϊόντων και χαρτοφυλακίου. Για παράδειγμα, η απόκτηση της Login ενίσχυσε την Profile ΠΡΟΦ 0,00% στο κομμάτι των treasury συστημάτων.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι:

α) Δεν εξετάζεται θέμα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμησή του ότι σε βάθος χρόνου η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί.

β) Έχει ενημερωθεί από χρηματιστηριακούς παράγοντες πως εταιρείες του κλάδου στο εξωτερικό διαπραγματεύονται με πολύ υψηλότερους συντελεστές αποτιμήσεων προς πωλήσεις και EBITDA. Η πολύ μεγάλη αυτή απόκλιση πιθανόν να μειωθεί στο βαθμό που θα βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr