29 Οκτ 2018

UBS: Οι επενδυτικές ευκαιρίες του πρόσφατου sell-off

UBS: Οι επενδυτικές ευκαιρίες του πρόσφατου sell-off



Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 13% από την πρόσφατη κορυφή τους, ενώ μόνον τον τελευταίο μήνα οι απώλειες φτάνουν το 9,1%. Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων και των εμπορικών εντάσεων, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών εντός και εκτός ΗΠΑ, έχουν εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως επισημαίνει η UBS σε νέα έκθεσή της. Η μεταβλητότητα της αγοράς είναι αναμενόμενη καθώς βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, όπως τονίζει, ωστόσο θεωρεί ότι το sell-off του Οκτωβρίου είναι μια διόρθωση εντός της συνεχιζόμενης bull market, παρά η αρχή μιας πιο σταθερής πτώσης των μετοχών, και οι λόγοι είναι οι εξής:



H UBS αναμένει μια μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι εμπορικές εντάσεις και η πιο "σφιχτή" νομισματική πολιτική αποτελούν "βαρίδια" στην ανάπτυξη, αλλά οι κύριοι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ παραμένουν ευνοϊκοί και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές. Η πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων μέχρι τώρα είναι επίσης πολύ μικρή για να έχει μια σημαντική αρνητική επίδραση στον πλούτο. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη μπορεί να έχει επιδεινωθεί αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως συμμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο θέμα των εκπομπών ρύπων, σημειώνει.

Δεύτερον, παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν, η αύξηση των κερδών εξακολουθεί να είναι ισχυρή συνολικά. Για τον S&P 500, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο ανέρχεται στο 24%-25%, με την αύξηση των εσόδων να φτάνει το 7%. Αν και θα υπάρξει επιβράδυνση το 2019, ωστόσο η UBS συνεχίζει να εκτιμά ότι η αύξηση της κερδοφορίας θα συνεχιστεί και θα διαμορφωθεί στο 4% στις ΗΠΑ, στο 8% στις αναδυόμενες αγορές και στο 5% στην Ευρώπη.

Τρίτον, οι αποτιμήσεις είναι πλέον κοντά ή κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους μετά το sell-off. Σε όρους δεικτών p/e, ο S&P 500 διαπραγματεύεται ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών, ενώ οι μετοχές των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται με discount 20% στους αντίστοιχους μέσους 30 ετών.

Τέταρτον, τα πιστωτικά spreads δεν δείχνουν λόγο ανησυχίας. Ιστορικά, η διεύρυνση των spreads έχει αποτελέσει τον κύριο δείκτη για μία μακρά περίοδο διόρθωσης των αγορών. Ωστόσο αυτή τη φορά, τα spreads των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας είναι μόλις 8 μονάδες βάσεις υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του πρόσφατου sell off και τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης είναι αμετάβλητα.

Όπως τονίζει η UBS, δεδομένων αυτών των θετικών παραγόντων γύρω από την οικονομία, την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις των μετοχών, παραμένει "μέτρια οverweight" στις παγκόσμιες μετοχές, στα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών καθώς και στα ιταλικά 2ετή ομόλογα.  Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να δουν την πρόσφατη αστάθεια ως ευκαιρία για να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να εκμεταλλευτούν τη συνέχιση της bull market στους επόμενους μήνες. 

Στους επόμενους μήνες, η UBS θα παρακολουθεί στενά για πιθανούς καταλύτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για αύξηση του ρίσκου, όπως οι κύριοι οικονομικοί δείκτες, οι αναθεωρήσεις των προσδοκιών για την εταιρική κερδοφορία, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας (ιδίως τη σύνοδο κορυφής της G20) και τα πιστωτικά spreads.

Ελευθερία Κούρταλη