9 Νοε 2018

ΧΑ: Αντέχουν στην πτώση οι μετοχές που μοιράζουν χρήμα

ΧΑ: Αντέχουν στην πτώση οι μετοχές που μοιράζουν χρήμα



Πολύ ισχυρότερη άμυνα από το Γενικό Δείκτη και το μέσο όρο της χρηματιστηριακής αγοράς επιδεικνύουν οι εισηγμένες εκείνες που προχώρησαν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, ή συνδυασμό αυτών).



Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση (6/10/2018) με την ημερομηνία του προηγούμενου άρθρου (13/7/2018) που είχε δημοσιεύσει το Euro2day.gr για τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου. Έτσι ενώ κατά το χρονικό διάστημα από 13/7 έως και 6/10 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 18,8%, οι τίτλοι μέσης κεφαλαιοποίησης έχασαν 22,5% και τα small caps υποχώρησαν κατά 6,7%, οι εξήντα μετοχές που έχουν προχωρήσει φέτος σε χρηματικές διανομές έχουν χάσει κατά μέσο όρο μόνο το 4,7% της αξίας τους (η σύγκριση θα ήταν ακόμη πιο ευνοϊκή, αν συνεκτιμούσαμε και τα όποια μερίσματα εισπράχθηκαν από τους μετόχους κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Μάλιστα, από τις 60 αυτές μετοχές που περιλαμβάνονται στον παρατιθέμενο πίνακα, οι 17 (περίπου οι 3 στις 10) κατέγραψαν άνοδο.

Η υπεραπόδοση των τίτλων που «μοιράζουν χρήμα» σε περιόδους γενικότερης χρηματιστηριακής πτώσης, θεωρητικά μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως πχ το ότι οι εταιρείες αυτές προσφέρουν –κατά μέσο όρο- μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια, ή ακόμη ότι πολλοί μέτοχοι τοποθετούνται στις περιπτώσεις αυτές με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (απολαμβάνουν τις ετήσιες χρηματικές διανομές, πουλώντας τις θέσεις τους μόνο στο πάνω κομμάτι του χρηματιστηριακού κύκλου, όποτε αυτό έρθει).

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους επενδυτές του ΧΑ, είναι πως με βάση τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων στο ταμπλό του ΧΑ, η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση έχει αυξηθεί ακόμη παραπάνω και φαίνεται να υπερβαίνει το 3,5%.

Ειδικότερα, ενώ το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ πλην των πέντε εμπορικών τραπεζών υπολογίζεται στα 40,987 δις ευρώ, οι περυσινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών διαμορφώθηκαν σε 1,34 δις ευρώ, οδηγώντας σε μέση απόδοση χρηματικών διανομών 3,27%.

Με δεδομένο, ότι οι φετινές χρηματικές διανομές θα κλείσουν σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά, όλα δείχνουν πως η φετινή απόδοση των χρηματικών διανομών θα ξεπεράσει το 3,5%, όταν τα επιτόκια των τραπεζικών δεσμευμένων καταθέσεων κυμαίνονται μόλις γύρω στο 0,5%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι:

Πρώτον, η μέση απόδοση χρηματικών διανομών διαμορφώνεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, αν από τις μη τραπεζικές μετοχές δεν προσμετρήσουμε και εκείνες που δεν διανέμουν μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου.

Δεύτερον, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χρηματικές διανομές που δόθηκαν φέτος, πιθανόν να μην είναι διατηρήσιμες είτε το 2019, είτε σε βάθος χρόνου.

Και τρίτον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες εισηγμένες εταιρείες που θα αποφασίζουν εκτάκτως να διανείμουν κάποια ποσά στους μετόχους τους (πχ με τη μορφή προμερισμάτων) έως το τέλος του έτους.


Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr