13 Νοε 2018

Citi: Αυτά είναι τα τρία νέα "επενδυτικά φίλτρα" των διεθνών fund m...

Citi: Αυτά είναι τα τρία νέα "επενδυτικά φίλτρα" των διεθνών fund m...



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί οι επενδυτές να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στους δείκτες περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση και να εξετάζουν όλο και πιο σχολαστικά τις επιδόσεις των εταιρειών σε αυτούς προτού να αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτές, εντούτοις η Ελλάδα ως χώρα υπολείπεται, στα αποκαλούμενα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance criteria).  Mόνο μια μικρή ομάδα ελληνικών εισηγμένων ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στους δείκτες ESG, οι οποίες είναι αντίστοιχες εκείνων σοβαρών διεθνών εταιρειών.



Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης της Citi η οποία αναλύει ακριβώς την αλλαγή της συμπεριφοράς των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε σχέση με τους δείκτες περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση, οι οποίοι πλέον αποτελούν τρία σημαντικά κριτήρια για τις επιλογές τους. Στην ίδια έκθεση, εκτός από την αλλαγή της συμπεριφοράς των επενδυτών, αναλύονται και οι επιδόσεις στους επίμαχους δείκτες, των εισηγμένων εταιρειών που καλύπτει η Citi.

Η αλλαγή

Η Citi υπογραμμίζει στην έκθεσή της την ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση που δίνουν οι επενδυτές αλλά και οι εισηγμένες σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς δείκτες καθώς και στους δείκτες εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Τα funds που επενδύουν στις χρηματαγορές βασιζόμενα στις επιδόσεις των εταιρειών στους δείκτες ESG έχουν αυξηθεί από τα 5 στα 20 δις δολάρια την τελευταία 5ετία.

Οι αποδόσεις είναι ανάμεικτες καθώς οι δείκτες ESG MSCI εμφανίζουν καλύτερη πορεία στην Αν. Ευρώπη, τη Ρωσία  και τη Ν. Αφρική από ό,τι στην Κ. Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Οι εταιρείες λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς δείκτες καθώς και τους δείκτες εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Αλλά και οι επενδυτές, όπως επισημαίνει η Citi, στην πλειονότητά τους περιλαμβάνουν τους δείκτες ESG στο επενδυτικό τους πλαίσιο. Σύμφωνα με τους επενδυτές ο πιο σημαντικός από τους τρεις δείκτες είναι αυτός της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ελλάδα

Η Ελλάδα παρουσιάζει ανάμεικτη εικόνα, καθώς οι επιδόσεις στην εταιρική διακυβέρνηση τα τελευταία χρόνια επιδεινώνονται σταθερά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Στον αντίποδα ως χώρα έχει ανέβει στην κατάταξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας "doing business” παραμένοντας ωστόσο χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 


Η νομοθεσία για τους τομείς εταιρική διακυβέρνηση και περιβάλλον φαίνεται να είναι επαρκής κάτι που δεν ισχύει για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Σε ό,τι αφορά επιμέρους μετοχές, κάποιες ελληνικές εταιρείες, όπως επισημαίνει η Citi εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. 

Από τις 5 μετοχές που καλύπτει η Citi ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, Τιτάν, εμφανίζουν είτε πολύ ισχυρή είτε ισχυρή επίδοση ESG. Δεν ισχύει το ίδιο, σύμφωνα με την έκθεση της Citi για τη Jumbo, η οποία εμφανίζει αδυναμίες που οφείλονται κυρίως στις επιδόσεις στους τομείς του ανθρώπινου κεφαλαίου, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και  της αλυσίδας εφοδιασμού. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες ελληνικές εισηγμένες.

Στην εταιρική διακυβέρνηση έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και η έκθεση επισημαίνει ως καλή πρακτική τον εταιρικό μετασχηματισμό της Μυτιληναίος και την απορρόφηση της θυγατρικής κατασκευαστικής η οποία απλοποίησε τα πράγματα και βελτίωσε την διακυβέρνηση. Εξίσου θα βοηθήσει και η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Και στις 5 εισηγμένες που καλύπτει η Citi στην Ελλάδα, υπάρχει μεγαλομέτοχος, ωστόσο οι μέτοχοι μειοψηφίας τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης.

Βεβαίως η έκθεση κάνει μνεία στην υπόθεση της Folli Follie ως αρνητικό παράδειγμα.

Σε σχέση με τον τομέα περιβάλλον τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και εδώ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα η Μυτιληναίος που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός στην Ελλάδα με μονάδες αερίου και ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ.

Και τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης τη θυγατρική τους στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής επίσης με μονάδες αερίου και ΑΠΕ. Η μονάδα του Τιτάνα στη Φλόριδα είναι η μοναδική με μηδενικές εκπομπές στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα η ΔΕΗ που ελέγχεται από το κράτος ξεκίνησε να κατασκευάζει τη λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020. 

Οι τρεις ελληνικές εισηγμένες που καλύπτει η Citi και κατατάσσονται στην κατηγορία TOP σε σχέση με τους δείκτες ESG είναι ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ και η Μυτιληναίος, ενώ από τις 3 εταιρείες οι δύο έχουν και σύσταση αγοράς, δηλαδή ο ΟΤΕ και η Μυτιληναίος.