3 Ιαν 2019

Medicon Hellas: Εμφαση τώρα στις εξαγωγές

Medicon Hellas: Εμφαση τώρα στις εξαγωγές



Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δανείων της και η αύξηση των εξαγωγών αποτελούν τους δύο στόχους της Medicon Hellas για τη φετινή χρονιά.

Το 2018 έκλεισε με την εισηγμένη εταιρεία να ανακοινώνει επισήμως τη ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς. Είχε προηγηθεί η εξόφληση του υπολοίπου της προς την Eurobank και η αναχρηματοδότηση του ανοίγματός της προς την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%.



«Απομένει μόνο η ρύθμιση του υπολοίπου μας με την Εθνική Τράπεζα, η οποία υπολογίζεται κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Ήδη έχουμε υπογράψει σχετικό προσύμφωνο», δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία, συμπληρώνοντας:

«Η εταιρεία δεν βρέθηκε σε δυσχερή θέση από δικά της λάθη, αλλά εξ’ αιτίας του PSI και του κουρέματος των μεγάλου ύψους κρατικών ομολόγων που μας είχε υποχρεώσει να πάρουμε το Ελληνικό Δημόσιο έναντι οφειλών του προς εμάς. Αυτό ήταν ένα χτύπημα του κράτους προς εμάς, κάτω από τη μέση. Η ρύθμιση των τραπεζικών δανείων θα δώσει στην εταιρεία μας ανάσες ρευστότητας, ωστόσο πληγή εξακολουθεί να αποτελεί για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές μας από τα νοσοκομεία. Όσο και αν η περίοδος αυτή έχει ως ένα βαθμό περιοριστεί, μιλάμε για αποπληρωμές με υστέρηση 11,5 ή και 13,5 μηνών! Και αυτό αφορά πάνω από το 80% του συνολικού μας κύκλου εργασιών.

»Επιπρόσθετα, η ρύθμιση των δανείων μας θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης. Όταν το 2014 το μεσοσταθμικό κόστος κυμαινόταν γύρω στο 10%, τώρα οδεύουμε προς ένα αντίστοιχο επιτόκιο κοντά στο 3% συν Euribor. Και μπορεί στις μέρες μας το Euribor να είναι μηδενικό, ωστόσο κανείς δεν αποκλείει -καθώς μιλάμε για μακροπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό- να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια. Εμείς από την πλευρά μας αναζητούμε λύσεις προκειμένου να διασφαλιστούμε έναντι αυτού του κινδύνου, γιατί ενδιαφερόμαστε για το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας μας».

Δεύτερος σημαντικός στόχος της Medicon Hellas για το 2019 είναι η αύξηση των εξαγωγών που σήμερα υπολογίζονται γύρω στο 9% των συνολικών της πωλήσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «το 2018 οι πωλήσεις μας διαμορφώθηκαν αρκετά κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Συνολικότερα, κατά την τελευταία τετραετία, ο κύκλος εργασιών μας διατηρείται σε σταθερά περίπου επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις. Βασική αιτία είναι η πίεση τιμών και περιθωρίων μικτού κέρδους που παρατηρείται στις πωλήσεις μας προς τα κρατικά νοσοκομεία.

»Η υπάρχουσα τάση πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και για το λόγο αυτό η Medicon Hellas αναζητεί αντίβαρο στις εξαγωγές. Ήδη, έχουμε εστιάσει στις πωλήσεις ειδικών αντιδραστηρίων «μπουτίκ», δηλαδή εξειδικευμένων προϊόντων που έχουν μικρότερο ανταγωνισμό. Ήδη, οι βασικοί εξαγωγικοί μας προορισμοί είναι αυτοί της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Κίνας και της Αιγύπτου, ενώ μικρότερες παραγγελίες κατευθύνονται σε σειρά άλλων χωρών». 

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr