22 Φεβ 2023

Επόμενος στόχος: Επενδυτική βαθμίδα| Liberal.gr

Επόμενος στόχος: Επενδυτική βαθμίδα| Liberal.gr

Ηεπενδυτική βαθμίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή ένας στόχος επί τούτου. Αν για μια χώρα η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια για να διεκπεραιώσει έναν κρατικό προϋπολογισμό, για μια εταιρία δίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να μπει σε έργα που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία σε επιτόκια. 


Για τη Μυτιληναίος η είσοδος στον MSCI ήταν ένας στόχος ετών, μια κίνηση που ήρθε όχι επειδή οι μετοχές των υπόλοιπων εταιριών που συμμετείχαν στο δείκτη υποχώρησαν, αλλά επειδή η εταιρία σε διαδοχικές χρήσεις έβγαλε κέρδη ρεκόρ που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από την αγορά. Η είσοδος στον MSCI άλλαξε την ποιότητα των μετόχων της εταιρίας, βελτίωσε την εμπορευσιμότητα της και έθεσε τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο στην αποτίμηση.Το προφίλ των νέων επενδυτών δεν έγινε μόνο πιο μακροπρόθεσμο αλλά χαρακτηρίζεται και από αυξημένη ευαισθησία στους κανόνες του ESG. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια επιπλέον υποχρέωση που αφορά όλη τη δομή μιας εταιρίας: Από τη στάση της για ευαίσθητα περιβαλλοντικά θέματα μέχρι τον χρονισμό των ανακοινώσεων για τα μεγέθη της κάθε περιόδου της χρήσης.

Ενώ λοιπόν ο MSCI βελτιώνει την εικόνα της μετοχής, η επενδυτική βαθμίδα έρχεται να βελτιώσει την απόδοση των επενδύσεων της επιχείρησης. Το εύρος των δυνητικών δραστηριοτήτων αλλάζει ενώ η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια αποκτά άλλη δυναμική: Το επενδυτικό αξιόχρεο έχει τουλάχιστον 200 μονάδες βάσης διαφορά από τις κατηγορίες δανείων ή ομολόγων που εκδίδονται κάτω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Η διαπραγματευτική ισχύς στο κόστος δανεισμού για παράδειγμα σε ένα έργο παραχώρησης ή σε ένα φωτοβολταϊκό με μονοψήφιο βαθμό απόδοσης είναι καθοριστική για το που θα καταλήξει το έργο. Το όφελος στις ταμειακές ροές μπορεί να δείχνει μικρό ωστόσο η αλλαγή στο προφίλ ρίσκου της εταιρίας δημιουργεί άλλες συνθήκες στη συμμετοχή της σε ένα διαγωνισμό. 

Για να έρθει η επενδυτική βαθμίδα χρειάζεται να ικανοποιηθούν μια σειρά από επενδυτικοί δείκτες. Ο πιο βασικός ο βαθμός μόχλευσης και η διάρκειά της. Στον τελευταίο ισολογισμό η μόχλευση του ομίλου βρίσκεται στις 0,9 φορές τα λειτουργικά αποτελέσματα που θεωρείται ένας σχετικά πολύ χαμηλός δείκτης για βιομηχανική εταιρία. Το όριο που έθεσε η διοίκηση για τα επόμενα δύο χρόνια (1,5 φορές) θεωρείται εξίσου χαμηλό, υποδηλώνει ωστόσο την πρόθεση να κυνηγήσει το στόχο.

Το ανεκτέλεστο έργων προσφέρει μια ικανοποιητική ορατότητα αποδόσεων για τις επόμενες 2-3 χρήσεις ενώ η απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου πιθανότατα θα αποδεσμεύσει τον όμιλο από απότομες και ανεπιθύμητες διακυμάνσεις στο κεφάλαιο κίνησης. Επομένως υπάρχουν οι λειτουργικές προϋποθέσεις για να εξυπηρετηθεί και ο στόχος της κερδοφορίας και η διατήρηση της μόχλευσης σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις αυξημένες επενδύσεις. 

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2022 η S&P αξιολόγησε θετικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου με ΒΒ από ΒΒ-. Η προοπτική είναι θετική το οποίο σημαίνει πως αν στην επόμενη αξιολόγηση δεν έχει μεσολαβήσει κάποιο αρνητικό γεγονός ή αν οι δείκτες μόχλευσης του ισολογισμού δεν έχουν αλλάξει τότε ενδεχομένως να δούμε την S&P να προχωράει ένα σκαλοπάτι (ΒΒ+) βάζοντας την πιστοληπτική ικανότητα ένα μόλις σκαλοπάτι από το επενδυτικό αξιόχρεο. Ίσως το 2023 να θεωρείται νωρίς για να δούμε μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά ο Όμιλος δεν φημίζεται ότι κινείται βραχυπρόθεσμα.