26 Αυγ 2016

UBS: Ποιους ευνοεί μία νίκη Trump, γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» Clinton

UBS: Ποιους ευνοεί μία νίκη Trump, γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» Clinton



Εάν ο Donald Trump γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η UBS εκτιμά ότι πέντε συγκεκριμένες βιομηχανίες θα ανθήσουν, ωστόσο τονίζει ότι για την αγορά συνολικά, η νίκη Clinton είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι κλάδοι που θα ωφεληθούν από την ήττα της Hilary είναι οι εξής:

Το λιανικό εμπόριο καθώς και τα εστιατόρια : Ο Trump σχεδιάζει να προχωρήσει στις μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανάλωση, όπως επισημαίνει η UBS.

Οι τράπεζες: Ένα βασικό μέρος του οικονομικού οράματος του Trump είναι να περιορίσει τους κανονισμούς. Θέλει να καταργήσει τον Dodd-Frank, το νόμο για τη συγκράτηση και των "έλεγχο" των μεγάλων τραπεζών που ο Obama υπέγραψε μετά την οικονομική κρίση. Τράπεζες όπως η JP Morgan έχουν επισημάνει ο νόμος αυτός έχει χτυπήσει την κερδοφορίας τους. Η UBS σημειώνει ότι εάν καταργηθεί ο νόμος (ή μέρος του νόμου) θα μπορούσε να ενισχύσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Επιπλέον, τα επιτόκια αναμένεται να είναι υψηλότερα κατά την προεδρίας του Trump.

Η ενέργεια: Οι κλάδοι της ενέργειας και τους καπνού μπορεί να δουν ώθησε από μία προεδρία Trump επίσης, εάν περιορίσει τους κανονισμούς. Ο Trump έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να "απελευθερώσει" την δυναμική της Αμερικής στην ενέργεια. Οι ΗΠΑ είναι ήδη σε τροχιά ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης ακόμα και από το 2020, λόγω των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια.



Η άμυνα: Η UBS αναμένει ότι τόσο ο Trump όσο και η Hillary Clinton θα είναι είναι θετικοί για την αμυντική βιομηχανία. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τις στρατιωτικές δαπάνες, αν και ο Trump το αναφέρει πιο συχνά. Το site της Clinton γράφει ότι στηρίζει τις "βιώσιμες" στρατιωτικές δαπάνες.

Πάντως, σύμφωνα με την UBS, οι αγορές σε γενικές γραμμές θα τα πάνε καλύτερα υπό μία προεδρία Clinton. Το πρόβλημα είναι ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις του Trump θα συνδυαστούν με πολιτικές που θα προκαλέσουν ανησυχία στις επιχειρήσεις. Υπάρχει ανησυχία ότι ο Trump θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο και θα περιορίσει τη μετανάστευση σε σημείο που οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να έχουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται. Επιπλέον, οι πολιτικές Trump αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το χρέος των ΗΠΑ, κάτι που προβλέπει και το ΝΑΒΕ (National Associates of Business Economics) όπου σε πρόσφατη δημοσκόπηση στα μέλη του, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ μίας νίκης Clinton.

Σύμφωνα με την UBS, το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές είναι να κερδίσει η Clinton την προεδρία και οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κυριαρχία των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο και στη Βουλή θα προκαλέσει έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για όλες τις επιχειρήσεις.

"Το ποιος ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία - και με πόση διαφορά  - θα έχει τεράστια σημασία στους επενδυτές όσο το ποιος κάθεται πίσω από το γραφείο στο Οβάλ Γραφείο", τονίζει η UBS.