21 Νοε 2016

Τα βλέμματα της αγοράς στον όμιλο Μυτιληναίου – EnergyIn

Τα βλέμματα της αγοράς στον όμιλο Μυτιληναίου – EnergyIn



To τελευταίο χρονικό διάστημα ο λόγος της μετοχής της Μυτιληναίος Συμμετοχών προς τη μετοχή της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ διαρκώς ενισχύεται. Τείνει μάλιστα να πιάσει τα υψηλά που είχε πετύχει τον Ιούνιο του 2015, λίγο πριν από την επιβολή των capital controls.

Μια εξέλιξη που σε πρώτη ανάγνωση αποδίδεται στην υστέρηση των εσόδων της ΜΕΤΚΑ και στη σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών κερδών στις άλλες δραστηριότητες του ομίλου, δηλαδή στο Αλουμίνιον της Ελλάδος και στον ενεργειακό βραχίονα της holding, την Protergia.

Οι αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η συμπεριφορά των μετοχών μπορεί να έχει άμεση σχέση με τις αλλαγές στη δομή του ομίλου που προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, δεν αποκλείουν ως πρώτο βήμα του επικείμενου εταιρικού μετασχηματισμού να είναι η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από τη holding εταιρεία.


Μηδενικά δάνεια

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποκτήσει η εταιρεία συμμετοχών ισολογισμό και μάλιστα ισολογισμό που θα σφύζει από υγεία. Η ΜΕΤΚΑ έχει σχεδόν μηδενικά δάνεια, 167 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και άλλα 100 εκατ. ευρώ που τα έχει εκχωρήσει προς διαχείριση στη Mytilineos Financial Partners, εταιρεία που ελέγχεται σε ποσοστό 75% από τη holding και σε ποσοστό 25% από την ίδια τη ΜΕΤΚΑ.

Η holding έχει έσοδα κυρίως από μερίσματα των θυγατρικών της εταιρειών, δυσανάλογα προς τον δανεισμό και τις άλλες υποχρεώσεις που διατηρεί.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, αν όντως η διοίκηση επιλέξει την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από τη holding, θα είναι προς όφελος της οικογένειας Μυτιληναίου να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των δύο μετοχών, ώστε από τη σχέση ανταλλαγής που θα προκύψει να υποστεί όσο το δυνατόν το μικρότερο dilution της συμμετοχής της στο νέο σχήμα. Σήμερα, τα αδέρφια Ευάγγελος και Γιάννης Μυτιληναίος ελέγχουν το 31% της holding και η holding με τη σειρά της ελέγχει το 50% της ΜΕΤΚΑ.

Τα υψηλά διαθέσιμα της ΜΕΤΚΑ προέκυψαν καθώς η μέχρι τώρα δραστηριότητά της, η κατασκευή ενεργειακών μονάδων με τη μέθοδο EPC (με το κλειδί στο χέρι), δεν χρειαζόταν σημαντικά κεφάλαια κίνησης. Τώρα όμως που οι δουλειές αυτές φθίνουν, η εταιρεία θα υποχρεωθεί να εμπλακεί σε πιο σύνθετα έργα που να απαιτούν ικανή ίδια συμμετοχή, όπως π.χ. στο πρόσφατο έργο στην Γκάνα. Αυτή η μεταβολή συνθηκών θα βαρύνει και στην τελική απόφαση της διοίκησης για το αν θα προκριθεί η απορρόφηση ή όχι της ΜΕΤΚΑ.

Ξεκάθαρες οντότητες

Ενα άλλο σενάριο αναδιάρθρωσης του ομίλου – στην αντίθετη κατεύθυνση αυτού της ΜΕΤΚΑ – που ενδεχομένως να ακολουθήσει η διοίκηση του ομίλου είναι αυτό που ζητεί εδώ και καιρό η αγορά και δεν είναι άλλο από την αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Protergia, όπως δηλαδή συμβαίνει μόνο με τη ΜΕΤΚΑ για τον όμιλο.

Και αυτό γιατί οι επενδυτές επιθυμούν ξεκάθαρες εταιρικές οντότητες. Με τη σημερινή δομή του ομίλου υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και δεν καταγράφεται η βέλτιστη κατανομή πόρων. Αλλοτε πηγαίνει καλά το Αλουμίνιο, άλλοτε η ΜΕΤΚΑ και άλλοτε η Protergia. Αυτή τη διασπορά του κινδύνου θα επιθυμούσαν να την κάνουν οι επενδυτές από μόνοι τους και όχι με μία μετοχή. Γενικότερα, οι εταιρείες συμμετοχών τιμολογούνται σε discount 20% και αποτελούν κατάλοιπα αναδυόμενων αγορών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τώρα πιο σενάριο θα προκριθεί αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας προς τους θεσμικούς επενδυτές δεν αποκάλυψε τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και περιορίστηκε να τονίσει ότι οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των μετόχων και της εθνικής οικονομίας, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι οι επικείμενες αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν τη μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος

Β. Κώτσης, Πηγή: Βήμα