12 Δεκ 2016

Ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά ακόμη δεν... αγγίζουν οι ξένοι επενδυτές - Liberal

Ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά ακόμη δεν... αγγίζουν οι ξένοι επενδυτές - Liberal



Του Κωνσταντίνου Μαριόλη



Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εισέπραξαν οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες από τις συναντήσεις που είχαν με επενδυτές στο πλαίσιο εκδήλωσης της Goldman Sachs στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που οι ελληνικές επιχειρήσεις έβλεπαν πολλούς ξένους επενδυτικούς οίκους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως το ενδιαφέρον να μένει στα λόγια. Άλλωστε, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ήταν συχνά τέτοιες που δεν επέτρεπαν μια διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Έτσι, η χώρα μας παρέμεινε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εκτός των ραντάρ των... σοβαρών "σπιτιών" που επενδύουν μακροπρόθεσμα. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν αν αυτή η στάση αλλάζει είχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με τις τράπεζες έλαβαν μέρος στην εκδήλωση της Goldman Sachs.


Ποια είναι τα μηνύματα που έλαβαν τα στελέχη των κορυφαίων εκπροσώπων του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου; Ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα και η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο της ακραίας αβεβαιότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όμως παρά τη σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών,  πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για να αναζητήσουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Στην πλειονότητά τους, επίσης, οι ξένοι εστιάζουν στο συχνό πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σχεδόν στα πάντα (από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έως την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων) τονίζοντας ότι τα πισωγυρίσματα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη της ανάκτησή της.

Ενδεικτικό παράδειγμα του πως αντιμετωπίζουν οι ξένοι την ελληνική αγορά είναι οι τράπεζες. Ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που έχει συγκεκριμένο project να "τρέξει" σε ορίζοντα τριετίας και μάλιστα με εγκεκριμένους αλλά και αρκετά φιλόδοξους στόχους: τη μείωση των "κόκκινων" δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

"Το κλίμα ήταν καλό - αρκετά καλύτερο από πριν ένα χρόνο - αλλά θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι ξαφνικά όλοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα", σημειώνει στέλεχος που συμμετείχε στις επαφές στο Λονδίνο, για να προσθέσει: "Υπάρχουν οι επενδυτές που πάντα... έβλεπαν Ελλάδα αλλά δεν άγγιζαν και υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να αρχίσουν να βλέπουν το σημείο πραγματικής αντιστροφής για να περιορίσουν τις πιθανότητες αποτυχίας. Η αξιολόγηση και η εφαρμογή του προγράμματος είναι τα δύο θέματα που απασχολούν σε συνδυασμό πάντα με την πορεία του ΑΕΠ και τα "κόκκινα" δάνεια.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν συναντήσεις με επενδυτές στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Επενδυτικού φόρουμ του Capital Link για την Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα απευθύνει μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα μιλήσουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. Από πλευράς επιχειρήσεων θα υπάρξει σημαντική παρουσία κορυφαίων στελεχών, ενώ ξεχωρίζει το τραπεζικό πάνελ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και τον πρόεδρο της Eurobank κ. Νικόλαο Καραμούζη.

Για τις τράπεζες το ενδιαφέρον στις συζητήσεις μονοπωλούν - όπως είναι αναμενόμενο - οι στόχοι μείωσης των NPLs. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, οι ξένοι ρωτούν για τους στόχους και το πως αυτοί θα επιτευχθούν και σε πρώτο χρόνο εκφράζουν την ικανοποίησή τους που υπάρχει σχέδιο. Σε δεύτερο χρόνο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης με "φόντο" τις πωλήσεις δανείων στο μέλλον.

"Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αγορά NPLs ελληνικών τραπεζών, όμως για μετουσιωθεί το ενδιαφέρον και να υπάρξουν ικανοποιητικές προτάσεις θα πρέπει να δοκιμαστεί η λειτουργία του πλαισίου και τα περιθώρια κέρδους", δηλώνει τραπεζικό στέλεχος. Αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται προς το 2018, όταν οι πλατφόρμες διαχείρισης θα μπορούν να παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος, προσθέτει.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι τράπεζες έχουν τοποθετήσει τις πωλήσεις "κόκκινων" δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2018-19 και όχι νωρίτερα. Επίσης, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τις ίδιες τις πλατφόρμες από τη στιγμή που εκτιμάται ότι το σύνολο της διαχείρισης θα περάσει μέσα από αυτές, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις εταιρειών που ασχολούνται distressed assets και θα προτιμήσουν τα αγοράσουν πακέτα δανείων και να τα διαχειριστούν οι ίδιες.