10 Μαρ 2017

Για ακόμα μία πιστωτική κρίση προειδοποιεί ο Bill Gross - Liberal

Για ακόμα μία πιστωτική κρίση προειδοποιεί ο Bill Gross - Liberal



Άλλη μια κατάσταση τύπου Lehman μπορεί σύντομα να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν χαλιναγωγηθεί αυτό που ο Bill Gross χαρακτηρίζει ανεξέλεγκτη δημιουργία πίστωσης.

Όπως σημειώνει ο Bill Gross, σε επενδυτικό του σημείωμα, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή βαδίζοντας σε ένα τεντωμένο σχοινί: Κρατώντας το κόστος της πίστωσης τόσο χαμηλά ώστε να μην πνίξουν τους δανειστές, αλλά και τόσο υψηλά για να βοηθήσουν τους αποταμιευτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 


Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, το μοχλευμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι σαν ένα φορτηγό με νιτρογλυκερίνη σε ανώμαλο δρόμο, είπε χαρακτηριστικά ο B. Gross. «Ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει ακόμα μια πιστωτική έκρηξη».

Τουλάχιστον όταν ξέσπασε η κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες είχαν το περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια και να εφαρμόσουν ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να επαναφέρουν τις αγορές, υποστηρίζει ο ίδιος. Αλλά, σήμερα το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ποσοτική χαλάρωση πλησιάζει στα όριά της. 

Ένα σύστημα που βασίζεται τόσο πολύ στην πίστωση κρύβει τον κίνδυνο να καταρρεύσει. Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Επομένως, οι επενδυτές 

«Οι ΗΠΑ αλλά και η παγκόσμια οικονομία βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή λόγω της αυξημένης μόχλευσης και του ενδεχομένου πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών επιτοκίων που απειλούν να σπείρουν τον όλεθρο σε ένα όλο και πιο πιεσμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Janus Unconstrained Bond fund (1,9 δισ. δολάρια), τάσσεται κατά της υπερβολικής πίστης στην «οφθαλμαπάτη του Trump για ανάπτυξη 3%-4% και στα μαγικά οφέλη των φορολογικών μειώσεων και της απορρύθμισης των αγορών».

Ο D. Trump έχει υποσχεθεί μια οικονομική ατζέντα που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους φόρους, χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων των αγορών καθώς και 1 τρισ. δολάρια σε υποδομές.

Τέλος, προτρέπει τους επενδυτές να προτιμούν τη διατήρηση των κεφαλαίων τους και όχι τις επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις στο τρέχον οικονομικό κλίμα.

Σημειώνεται πως το Janus Unconstrained Bond fund έχει υποαποδώσει φέτος, επιστρέφοντας μόνο 0,56%, έναντι της επιστροφής της τάξης του 1,8% των άλλων funds της κατηγορίας του, σύμφωνα με τη Morningstar.

Ο Bill Gross αποχώρησε ξαφνικά το 2014 από την Pimco, την οποία ίδρυσε και διεύθυνε τέσσερις δεκαετίες μετά από διαμάχη με άλλα στελέχη της εταιρείας.