23 Μαρ 2017

Οι εκροές καταθέσεων οδηγούν σε αύξηση του ELA - Liberal

Οι εκροές καταθέσεων οδηγούν σε αύξηση του ELA - Liberal



Στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, καθορίστηκε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές τράπεζες.


Σημειώνεται πως η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισ. ευρώ, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αντανακλά τις συνεχιζόμενες από την αρχή του έτους εκροές καταθέσεων και την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση. Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία για τον ELA, που κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση του ανώτατου ορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Όπως έχει αναφέρει το liberal.gr, εκτιμάται ότι οι εκροές του πρώτου διμήνου ξεπερνούν τα 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του ELA θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις, στην περίπτωση που συνεχιστεί. Και μόνο το γεγονός ότι η χαλάρωση των capital controls εξαρτάται από τη μείωση του ELA και την επιστροφή καταθέσεων αρκεί για να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες. 

Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον ELA, ήτοι η χρήση του μηχανισμού, είχε αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ ή 0,7%  σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όπου είχε μειωθεί στα 42,8 δισ. ευρώ.