18 Απρ 2017

Εισαγωγές μαρμάρου των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ελλάδα την περίοδο 2012-2016 - StoneNews

Εισαγωγές μαρμάρου των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ελλάδα την περίοδο 2012-2016 - StoneNews


Οι Η.Π.Α. εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν ένα σταθερό προορισμό για το Ελληνικό επεξεργασμένο μάρμαρο. Οι επιχειρήσεις μαρμάρου με την συμμετοχή τους στην υλοποίηση μεγάλων και απαιτητικών έργων κατάφεραν να εδραιώσουν και να αναπτύξουν την θέση τους στην μεγαλύτερη και δυσκολότερη αγορά παγκοσμίως. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν την παγίωση και την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στις εισαγωγές επεξεργασμένου μαρμάρου των Η.Π.Α..



Το 2016 οι εισαγωγές επεξεργασμένου μαρμάρου των Η.Π.Α. από την Ελλάδα σημείωσαν ρεκόρ ξεπερνώντας τα 25 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την ραγδαία αύξηση της αξίας, περίπου 134% μεταξύ 2012 – 2016. Παράλληλα από το 2013 και έπειτα παρατηρούμε την παγιοποίηση πάνω από 2% του μεριδίου της Ελλάδας στην αξία εισαγωγών των Η.Π.Α..

Οι αμφιλεγόμενες πολιτικές προστατευτισμού, την επιβολή των οποίων φέρεται να επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, προστίθενται στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου, πέραν του ανταγωνισμού και των ιδιαιτεροτήτων της αμερικανικής αγοράς.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις η κατασκευαστική αγορά των Η.Π.Α. αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Τις προβλέψεις επιβεβαιώνουν τα υπό εξέλιξη και τα προγραμματισμένα κατασκευαστικά έργα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η οριστικοποίηση της εμπορικής πολιτικής των Η.Π.Α. καθώς και τα αντίστοιχα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα ξεχωριστά, αναμένονται με ενδιαφέρον.