19 Ιουν 2017

Σκληρή δοκιμασία στο Χρηματιστήριο για τη ΔΕΗ

Σκληρή δοκιμασία στο Χρηματιστήριο για τη ΔΕΗ



Επιστρέφει σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έχει πάψει να διαπραγματεύεται από την περασμένη Τετάρτη. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, υπενθυμίζεται ότι αποκόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής στη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος, με διανομή μιας μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ. 

Για σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ θα έχει ελεύθερη διαπραγμάτευση για τη σημερινή συνεδρίαση  μόνο ενώ η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 3,83 ευρώ, δηλαδή η τιμή κλεισίματος της περασμένης Τετάρτης. Αντίστοιχα η τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι 2,12 ευρώ ανά μετοχή. Για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προβλέπεται ελεύθερο όριο ημερήσιας διακύμανσης για τις 3 πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. 



Όπως μάλιστα διευκρίνισε με ανακοίνωσή του του ΧΑ στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του ΧΑ η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε το ΧΑ "οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζεται με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος (3,83€ της 14 Ιουνίου 2017) χωρίς διοικητική παρέμβαση".

Έτσι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της αγοράς καθώς εάν θεωρητικά η προσαρμοστεί η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στα επίπεδα που αναλογεί η αφαίρεση της αξίας της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών τότε η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ θα πέσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. 

Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης, εάν δηλαδή το άθροισμα της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα ξεπερνά την τρέχουσα τιμή του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του ανεξάρτητου αποτιμητή έδινε για τον ΑΔΜΗΕ δίκαιη τιμή τα 2,95 ευρώ. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΧΑ Σ. Λαζαρίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε για την υποδοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί την πρώτη εισαγωγή δημόσιας εταιρείας από την είσοδο του ΤΤ το 2006, "αυτό που θα δείτε τη Δευτέρα δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της ΔΕΗ". Ο ίδιος σημείωσε ότι η πραγματική αξιολόγηση της πορείας των δύο εταιρειών θα προκύπτει από το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεών τους. 

Για αυτό και μετά την αποκοπή, το Χρηματιστήριο αποφάσισε ότι η παρουσία της ΔΕΗ στους δείκτες που συμμετέχει (ΓΔ, FTSE large cap) θα συνοδεύεται μέχρι την επόμενη αναθεώρηση και με τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και επομένως για το επόμενο 4μηνο ο FTSE25 θα έχει 26 εταιρείες. 

Σοβαρά ερωτηματικά 

Την ίδια στιγμή το θέμα του ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές τριβές και αναταράξεις. Το Σάββατο ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά καθώς η State Grid εμφανίζεται να αποκτά αυξημένα δικαιώματα κυρίαρχου μετόχου μειοψηφίας με βέτο σε αποφάσεις όπως το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου και η επιλογή του Οικονομικού Διευθυντή και ενώ έχει καταβάλει μικρότερο τίμημα 320 εκατ. ευρώ για το 24% των μετοχών.

Τα δικαιώματα αυτά θα ήταν εύλογα αν η State Grid κατέβαλε ολόκληρο το τίμημα των €900 εκατ. για το 66% του ΑΔΜΗΕ, δεν είναι όμως καθόλου προφανή και αυτονόητα για την καταβολή του τιμήματος μόλις €320 εκατ., αναφέρει ο κ. Μανιάτης, ο οποίος σημειώνει ότι εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και απαιτούνται καθαρές απαντήσεις.

Τέλος ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για καταστροφική διετία για τη ΔΕΗ, μετά την καταστροφή στο ορυχείο του Αμύνταιου που μπορεί να ξεπεράσει σε συνολικό κόστος το 1 δις με τη μετοχή να έχει χάσει το 60% της αξίας της, τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 2,5 δις και τους διεθνείς οίκους να θεωρούν ότι η εταιρεία βρίσκεται λίγο πριν τη στάση πληρωμών. 

Νέος διευθύνων σύμβουλος στον ΑΔΜΗΕ
Εν τω μεταξύ μετά τις μετοχικές αλλαγές και την απόσχιση από τη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ εισέρχεται σε μια νέα εποχή και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση που προέκυψε σε συμφωνία με τον Κινέζο στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και στενός συνεργάτης του υπουργού ενέργειας Μανούσος Μανουσάκης. Αύριο εξάλλου σε ειδική τελετή αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την πώληση του 24% στη State Grid, με τη ΔΕΗ να εισπράττει 326 εκατ. ευρώ καθώς ήδη τρέχει τόκος από την ημερομηνία κατακύρωσης του διαγωνισμού (το τίμημα που προσφέρθηκε ήταν 320 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό του περασμένου Οκτωβρίου). 

Νέα αμφισβήτηση των ΝΟΜΕ

Τέλος να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έχει εκ νέου θέσει θέμα για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ζητώντας να υπάρξει μείωση των ποσοτήτων ενέργειας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μετά και την καταστροφή στο ορυχείο του Αμύνταιου και τον περιορισμό της ενέργειας που παράγει η εταιρεία. Το αίτημα της ΔΕΗ βεβαίως εγείρει ζητήματα σε σχέση με το ύψος της ζημιάς από την κατάρρευση στο ορυχείο, αφού η διοίκηση είχε υποστηρίξει προ ημερών ότι η μονάδα λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών δεν προβλεπόταν να δουλέψει το καλοκαίρι και ότι υπάρχει διαθέσιμος λιγνίτης από άλλο ορυχείο για τη χειμερινή της λειτουργία. 

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του μήνα ο σύμβουλος της ΔΕΗ (McKinsey) σε συνεργασία με τη Lazard που λειτουργεί ως οικονομικός σύμβουλος του Υπουργείο και νομικό σύμβουλο τη Norton Rose, θα έχουν καταρτίσει την ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί προς την Κομισιόν για την πώληση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Η πρόταση βεβαίως διαφοροποιείται εκ των πραγμάτων μετά την καταστροφή στο ορυχείο του Αμύνταιου.

Σε ό,τι αφορά τέλος το διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου για τις ανεξόφλητες οφειλές η ΔΕΗ έδωσε παράταση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όπως ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες. Και αυτό διότι από τις διαβουλεύσεις που έγιναν με τους ενδιαφερόμενους, ο όγκος του έργου είναι μεγάλος και θα χρειαστεί να δημιουργηθούν consortium εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο της είσπραξης των οφειλών που αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες για τον ανάδοχο που θα κερδίσει το διαγωνισμό.