16 Οκτ 2017

Εισηγμένες: 20 «μικρομεσαίες» που ξεχώρισαν στο εξάμηνο

Εισηγμένες: 20 «μικρομεσαίες» που ξεχώρισαν στο εξάμηνο



Αύξηση της τάξης του 25% σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ), με το φως της δημοσιότητας να έχει πέσει σε εκείνα τα blue chips που κατάφεραν σε σημαντικό βαθμό να ξεχωρίσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Ο Μυτιληναίος, τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), η Coca-Cola HBC, ο Όμιλος Viohalco, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Αεροπορία Αιγαίου και η Sarantis ήταν μερικά τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ωστόσο, σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά το πρώτο μισό του 2017 εμφάνισαν και εισηγμένες από τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, με ενδεικτικά παραδείγματα να είναι οι είκοσι εταιρείες που εμφανίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα (αθροιστικά παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων κατά 23,3%, EBITDA κατά 33,6% και καθαρής κερδοφορίας κατά 106,7%):



• Η μέχρι πρόπερσι ζημιογόνος ΧΑΛΚΟΡ, όχι μόνο σημείωσε υψηλή κερδοφορία κατά το πρώτο μισό του 2017, αλλά ταυτόχρονα διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της και βελτίωσε δραστικά τη ρευστότητά της. Ωφελείται και από την δρομολογούμενη απορρόφηση της ΕΛΒΑΛ, εξέλιξη που δεν πρόλαβε να φανεί στα εξαμηνιαία της αποτελέσματα.

• Στην Autohellas η δραστηριότητα της μακροενοικίασης σταθεροποιήθηκε μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, ενώ αυτή του Rent A Car επηρεάζεται θετικά από την ανοδική πορεία του τουρισμού. Στα «συν» και οι ολοένα και μεγαλύτερες επιδόσεις του Ομίλου στο εξωτερικό.

• Στον κλάδο των μαρμάρων, πολύ καλύτερα από πέρυσι τα πήγαν τόσο η Ικτίνος, όσο και η Mermeren Kombinat. Στο βαθμό που ο κλάδος είναι εξαγωγικός, τα λευκά μάρμαρα περιζήτητα στο εξωτερικό και η οικονομία της Ασίας διατηρείται σε καλά επίπεδα, οι προοπτικές για τις νοικοκυρεμένες ελληνικές εταιρείες του κλάδου είναι ανοδικές.

• Μπορεί το τελικό νούμερο των κερδών να είναι το ίδιο περίπου με το περυσινό, ωστόσο η Quest Holdings έχει αποσχίσει φέτος το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της στην BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, οπότε πίσω από τη στασιμότητα των αποτελεσμάτων, υποκρύπτεται μια σημαντική βελτίωση επιδόσεων.

• Η Ευρωπαϊκή Πίστη συνέχισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ανεβάζει το μερίδιο αγοράς της (λόγω της παραγωγής στους γενικούς κλάδους) και την κερδοφορία της.

• Flexopack: Οι συνεχείς επενδύσεις και η περαιτέρω διεθνοποίηση φέρνουν αυξημένες πωλήσεις και ανεβασμένη κερδοφορία, με τη ρευστότητα να διατηρείται σε άριστα επίπεδα.

• Καράτζης: Η αύξηση των επιδόσεων στους τομείς της βιομηχανίας και των ξενοδοχείων αντισταθμίστηκαν από την πτωτική πορεία στον κλάδο της ενέργειας (η ΚΕΝ βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής της, καθώς ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μέσα στο 2017). Η πολύ ισχυρή ρευστότητα ενισχύθηκε το καλοκαίρι από την πώληση της θυγατρικής ΚΡΕΤΑ Πολάρις.

• ΚΡΙ-ΚΡΙ: Σε μια εγχώρια αγορά που εμφανίζει πτώση, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία κερδίζει μερίδια και παράλληλα απαντά με αυξημένες εξαγωγές στο γιαούρτι. Καταφέρνει να ανεβάζει τις επιδόσεις της σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με άνεση, χωρίς την ανάγκη μεγάλου δανεισμού.

• ΕΛΤΟΝ Χημικά: Σε μια «πατωμένη» -λόγω της κρίσης- εγχώρια αγορά, ο εισηγμένος Όμιλος καταφέρνει να βελτιώνει τις επιδόσεις του κυρίως λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει στο εξωτερικό.

• Η ΕΛΤΡΑΚ διέψευσε (τουλάχιστον επί του παρόντος) όσους ανέμεναν σημαντική κάμψη επιδόσεων επειδή ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες. Στις θετικές επιδράσεις η δραστική βελτίωση των επιδόσεων της θυγατρικής ΕΛΤΡΕΚΚΑ.

• Entersoft-Κανάκης: Μια από… τα ίδια για τις δύο εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους. Η γνωστή εταιρεία πληροφορικής συνέχισε τους διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης και η Κανάκης (εμπορία ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής) την ομαλή ανοδική της πορεία. Άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η άριστη ρευστότητα που διαθέτουν.

• Σε μια αγορά που αν δεν συρρικνώνεται, τουλάχιστον δεν αναπτύσσεται, η Βογιατζόγλου Systems καταφέρνει να ανεβάζει τα μερίδιά της και να δουλεύει παραγωγικότερα.

• Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η AS Company ΑΣΚΟ 0,00% λειτούργησε αμυντικά και εστίασε στη διασφάλιση υψηλής ρευστότητας και στην αποφυγή επισφαλειών. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου, βελτιώνοντας σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις.

• Μοτοδυναμική: Η εισηγμένη επωφελείται από την περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς και από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν.

• Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης επέστρεψαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε κερδοφόρα αποτελέσματα. Η πρώτη δουλεύει τη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα έχοντας αγοράσει την πρώτη ύλη (νήμα) από πέρυσι σε χαμηλές τιμές. Η Μουζάκης εκμεταλλεύτηκε το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και κυρίως τα έσοδα από την εκμίσθωση μη λειτουργικών ακινήτων της.

• Creta Farms–Κρητών Άρτος: Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παρελθόν εμφάνισε στο α’ εξάμηνο η Κρητών Άρτος, με διψήφιο ποσοστό ανόδου στις πωλήσεις και χωρίς τις περυσινές έκτακτες ζημίες λόγω Μαρινόπουλου. Ανάλογη η εικόνα και για την άλλη κρητική εισηγμένη, την Creta Farms, (που επίσης επέστρεψε στην κερδοφορία) της οποίας τα φετινά έκτακτα έξοδα ήταν χαμηλότερα των περυσινών.