27 Οκτ 2017

Fitch: Γερές βάσεις για «Α» αλλά… - Stockwatch

Fitch: Γερές βάσεις για «Α» αλλά… - Stockwatch


Η Κύπρος έχει χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν με αυτά χωρών στην κατηγορία Α αλλά πιέζεται στην κατηγορία junk από τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και την πιθανότητα να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια




Στην αναλυτική του έκθεση για την Κύπρο, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο οίκος κάνει εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, αιτιολογώντας την αξιολόγηση που έκανε πριν μία βδομάδα. 

Ο οίκος προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB από BB- λόγω της ισχυρής απόδοσης των δημοσιονομικών και την ανάπτυξη της οικονομίας που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις. 

Έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις τράπεζες από τα ψηλά επίπεδα των NPLs. Οι προοπτικές είναι σε θετικό ορίζοντα. 

Στη χθεσινή του έκθεση ο οίκος επισημαίνει τα θετικά της κυπριακής οικονομίας όπως είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα, τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι σημαντικά ψηλότερα από τα αντίστοιχα των χωρών της ίδιας κατηγορίας και πλησιέστερα στα επίπεδα των χωρών της κατηγορίας Α. 

Στα θετικά περιλαμβάνεται το εργατικό δυναμικό ψηλής εξειδίκευσης σε σύγκριση με τις χώρες ίδιας διαβάθμισης που υποστηρίζει βασικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίες έδειξαν αντοχή κατά την οικονομική ύφεση. 

Τονίζεται ακόμη ότι η ισχυρή διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής υποστηρίζει μια τροχιά σχεδόν ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι κίνδυνοι χαλάρωσης των δημοσιονομικών μεγεθών αυξήθηκαν πριν από τις προεδρικές εκλογές και τη λήξη του καθορισμού των μισθών το 2018. Η ταμειακή θέση παρέχει ένα χρηματοοικονομικό απόθεμα. 

Αναφέρεται ακόμη ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ίδιας διαβάθμισης. 

Τέσσερις αδυναμίες 

Παρά τα θετικά της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος εντοπίζει και τέσσερις αδυναμίες που συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά. Σημειώνεται ότι η εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και η επακόλουθη αναδιάρθρωση του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ο ενοποιημένος δείκτης NPEs επί των συνολικών δανείων της Κύπρου, ύψους 44%, είναι ένας από τους ψηλότερους μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο οίκος. 

Ο οίκος εκτιμά ότι οι απώλειες σε NPEs για τα οποία δεν έχουν γίνει προβλέψεις μπορεί να είναι σημαντικές εάν χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις για ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, αυξάνοντας τις πιθανότητες νέων κεφαλαιακών αναγκών. Σε τέτοιο σενάριο, αναφέρει ο οίκος, είναι αβέβαιο αν τα κεφάλαια θα έρθουν από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. 

Δεύτερη αδυναμία είναι το δημόσιο χρέος που ανήλθε στο 107,8% του ΑΕΠ τέλος του 2016 και είναι διπλάσιο από το μέσο όρο των χωρών της ίδιας διαβάθμισης (50%) μειώνοντας το δημοσιονομικό πεδίο της Κύπρου για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Με ποσοστό άνω του 60% του δημόσιου χρέους στα επίσημα δάνεια, το προφίλ είναι ευνοϊκό, με χαμηλό επιτόκιο (6,3% των εσόδων έναντι 8,8% του μέσο όρου) και μέση λήξη τα 7,6 έτη. 

Τρίτη αδυναμία είναι το καθαρό εξωτερικό χρέος που φθάνει το 152% του ΑΕΠ και αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερα χρεωμένο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τον έντονο χαρακτήρα του ναυτιλιακού κλάδου. 

Τέταρτη αδυναμία είναι η μεταβλητότητα του ΑΕΠ. Αναφέρεται ότι η Κύπρος παρουσίασε σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ κατά 10,3% κατά τη διάρκεια της τριετούς ύφεσης που έληξε το 2014. Η ανεργία έφθασε το 16% το 2014. Μετά τον κύκλο ανάκαμψης, η μεταβλητότητα του ΑΕΠ είναι επίσης ψηλότερη από τη μέση τιμή των χωρών της κατηγορίας «ΒΒ». 

Της Γεωργίας Χαννή