Η HSBC χρησιμοποίησε δύο σενάρια για να εκτιμήσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν επιθετικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Και στα δύο σενάρια, η βρετανική τράπεζα παίρνει σαν βάση τα επίπεδα κεφαλαίων, των NPEs και του δείκτη κάλυψης του β’ τριμήνου και υποθέτει ότι (α) οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν κεφαλαιακό δείκτη τουλάχιστον 12% και (β) η πώληση των NPEs οδηγεί σε μείωση του RWA (σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό) ίση με την καθαρή έκθεση μόνο του ποσοστού του χαρτοφυλακίου που είναι με βάση τα τυποποιημένα (standardized) μοντέλα.
Σενάριο 1: Πώληση όλων των NPEs. Στο σενάριο 1, εξετάζεται η ελάχιστη τιμή (εκφραζόμενη σε σεντ στο ευρώ) την οποία θα μπορούσαν να διατηρήσουν οι τράπεζες χωρίς να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό πρόβλημα σε περίπτωση που έπρεπε να πουλήσουν όλα τα NPEs τους. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιο ρεαλιστική θα ήταν μια τέτοια συναλλαγή. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα θα είναι σε θέση να αντέξει μια τιμή των 39 σεντς ανά ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις διεθνώς.
Σενάριο 2: Πώληση του μέγιστου ποσού στα 15 σεντς ανά ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο, η HSBC υποθέτει ότι τα NPEs μπορούν να πωληθούν σε τιμή 15 σεντς το ευρώ, μια τιμή παρόμοια με αυτή που εκτιμά ότι η Unicredit είχε για την συναλλαγή Fino. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το σύστημα θα μπορούσε να πουλήσει συνολικά το πολύ το 24% του αποθέματος NPEs.
Τι γίνεται με την κερδοφορία; Τα παραπάνω δεν ενσωματώνουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία κεφαλαίου μέσω της δημιουργίας κερδών. Στην πράξη, εάν οι τράπεζες προχωρούσαν σε μία ουσιαστική συναλλαγή να μειώσουν τα NPEs θα τους επιτραπεί πιθανότατα να πέσουν κάτω από τους μεμονωμένους τους στόχους κεφαλαίου εάν υποβάλλουν σχέδια για αξιόπιστη αποκατάσταση του κεφαλαίου. Θα υπήρχαν πολλά ερωτηματικά γύρω από την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίων από τις τράπεζες, βέβαια, καθώς η πώληση ενός μεγάλου όγκου NPEs θα επηρεάσει τα έσοδα, το κόστος και τiς προβλέψεις.
Στον πίνακα, η HSBC έχει συμπεριλάβει απλά τις επιπτώσεις στα δύο σενάρια ενσωματώνοντας τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία μετά τις προβλέψεις, στην ικανότητα απορρόφησης ζημιών των τραπεζών.
HSBC: H πώληση των NPEs κάτω από τα 39 σεντς/ευρώ θα χτυπήσει τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με το σενάριο 1, η ελάχιστη τιμή μειώνεται στα 35 σεντς στο ευρώ και στο σενάριο 2 το ποσό των NPEs που πωλούνται αυξάνεται στο 35% του αποθέματος. Στην πράξη, η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να δημοσιεύσουν υψηλότερα κέρδη από ό, τι η ίδια εκτιμά, εάν υπάρξει μία τέτοια συναλλαγή NPEs, καθώς η απώλεια εσόδων από τόκους θα αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τα λειτουργικά έξοδα και, το σημαντικότερο, από τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Aξίζει τον κόπο; Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τιμή που προτείνει το Σενάριο 1, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα ήταν ρεαλιστικά σε θέση να απαλλαγεί πλήρως από τα ΝPEs. Η μείωση κατά 24% στο σενάριο 2 δεν θα ήταν αρκετή επίσης, καθώς οι τράπεζες θα εξακολουθούσαν να έχουν πολύ υψηλή έκθεση σε NPEs, και με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου. Αυτό ενισχύει την άποψη της HSBC ότι το βασικό σενάριο για μία σταδιακή μείωση των ΝΡΕs είναι το πιο πιθανό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.