Μια "καθαρή έξοδος" από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη, σύμφωνα με την HSBC, αν και όπως σημειώνει οι μακροοικονομικές τάσεις στην Ελλάδα βελτιώνονται. Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες οι ανησυχίες παραμένουν ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι θα καταφέρουν να περάσουν τα stress tests χωρίς σημαντικές κεφαλαιακές ελλείψεις. Κόβει τις τιμές-στόχους, διατηρώντας ωστόσο θετική στάση προς τον κλάδο και τηρεί overweight στάση προς τις ελληνικές μετοχές.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την αβεβαιότητα σχετικά με τις εποπτικές ενέργειες παρά τη μακροοικονομική ανάκαμψη, σημειώνει η HSBC τονίζοντας ότι αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να ανταποκριθούν επιταχύνοντας τα σχέδιά τους για μείωση των NPEs, ωστόσο αυτό θα έλθει με κόστος. Έτσι, η τράπεζα διατηρεί θετική στάση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο λόγω της σταδιακής αφαίρεσης της αβεβαιότητας, της ανάκτησης του PPI, την επιτυχή μείωση των NPEs και την εξομάλυνση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Έτσι, αν και διατηρεί τη σύσταση buy για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, μειώνει σημαντικά τις τιμές στόχους. Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ, από 3,15 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 1 ευρώ, από 1,12 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 0,38 ευρώ, από 0,40 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 4 ευρώ, από 6,40 ευρώ πριν
Όπως αναφέρει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως σημειώνει, προκάλεσε πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες με την απαίτηση του για AQR, και αυτό σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό εκκρεμών εποπτικών ενεργειών (IFRS9, TAR, TRIM, προληπτικά μέτρα για τις προβλέψεις από την ΕΚΤ, stress tests) παράλληλα με την πολιτική αβεβαιότητα (μετά τις εκλογές της Γερμανίας και τα εκκρεμή Prior actions του προγράμματος) καθώς και τα αδύναμα αποτελέσματα β' τριμήνου, όλα οδήγησαν σε κατάρρευση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από τα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με την HSBC, οι ανησυχίες δεν έχουν θεμελιώδη υποστήριξη. Εκτιμά ότι οι τράπεζες θα περάσουν το εμπόδιο των stress tests αρκεί οι παραδοχές να είναι σύμφωνες με τις μακροοικονομικές εξελίξεις από το 2015. Έχει ενσωματώσει ένα χτύπημα της τάξης του 15% στην λογιστική αξία TBV από την εφαρμογή του IFRS9. Το backstop για τις προβλέψεις που θέτει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός SSM θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μετάβαση στο νέο καθεστώς, να ενθαρρύνει την ταχύτερη μείωση NPE, αλλά δεν θα επηρεάσει το επαναλαμβανόμενο κόστος του κινδύνου. Η HSBC εκτιμά επίσης επίπτωση 37 μ.β. στο κεφάλαιο της Eurobank και 14 μ.β. για την Εθνική Τράπεζα από το TRIM. Πάντως αναμένει ότι οι τράπεζες θα επιταχύνουν τη μείωση των NPEs με δαπανηρό τρόπο, οδηγώντας τις εκτιμήσεις για τις προβλέψεις κατά 16% υψηλότερα., Ωστόσο η εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οι μακροοικονομικές τάσεις βελτιώνονται
Η οικονομική ανάκαμψη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Το β' 3μηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια που η Ελλάδα ξεκίνησε το έτος με δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη, ενώ και ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2014, οι δείκτες μεταποίησης PMI βελτιώνονται και είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, οι προθέσεις προσλήψεων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τρεις συνεχείς μήνες αύξησης και η ανεργία έχει μειωθεί. Η HSBC προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2017, 2,0% το 2018 και 2,5% το 2019.
Η αβεβαιότητα γύρω από την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος καθώς και η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ακόμη υψηλή, δεδομένης της στάσης του ΔΝΤ για το χρέος και τις τράπεζες, την αβεβαιότητα γύρω από τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, τη σχετική έλλειψη παράδοσης από την Ελλάδα των Prior actions καθώς και την πιθανότητα μεγαλύτερης λιτότητας, δεδομένης της προσδοκίας γύρω από τις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Μια "καθαρή έξοδος" από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη, καθώς η πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη έχει σταματήσει. Επίσης, οι προοπτικές ένταξης στο QE Της ΕΚΤ φαίνονται πολύ χαμηλές.
Από στρατηγικής άποψης πάντως η HSBC τονίζει ότι παραμένει overweight για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά βασίζεται κυρίως σε πολιτικούς και όχι οικονομικούς λόγους. Όπως τονίζει η HSBC, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι φθηνές και εάν κάποιος πιστεύει η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, τότε η τελευταία διόρθωση υποδηλώνει μία ευκαιρία αγοράς.
Αβεβαιότητα λόγω ΔΝΤ, γερμανικής πολιτικής SSM και αποτελεσμάτων
Τα χειρότερα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διαγραφές για τη μείωση των NPEs, η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές της Γερμανίας, η επιμονή του ΔΝΤ στη διεξαγωγή των AQR και διάφορα μέτρα εποπτείας αύξησαν σημαντικά την αβεβαιότητα στην αγορά σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Η HSBC πιστεύει ότι η αξιολόγηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (TAR) που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα stress test του 2018 και ένας συμβιβασμός σχετικά με την αξιολόγηση για την ποιότητα των κεφαλαίων, θα κατευνάσουν τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Επιπλέον, η HSBC πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσουν το εμπόδιο των stress test.
Τέσσερις λόγοι για την θετική στάση
Η HSBC δεν προβλέπει ένα ομαλοποιημένο περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, με χαμηλά επίπεδα επιστροφής των καταθέσεων, χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και υψηλά επίπεδα NPEs. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να σημειωθούν αξιοπρεπή ROTE, μια άμεση συνεπεία του υψηλού επιπέδου συγκέντρωσης στον τομέα που επιτρέπει υψηλότερα top-line περιθώρια καθώς και μια κάπως αναπόφευκτη απόδοση κόστους υπό το πρίσμα των υποχρεωτικών σχεδίων αναδιάρθρωσης,και ως απάντηση στην κρίση.
Όπως τονίζει, η θετική της στάση στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες:
1)Το πιο σημαντικό, αναμένει ότι η μακροοικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να ομαλοποιείται. Αυτό θα επιτρέψει κάποια επιστροφή καταθέσεων, ανάκαμψης της δραστηριότητας και, κυρίως, διευκόλυνση της μείωσης των NPE.
2)Η ανάλυσή της HSBC δείχνει ότι οι τράπεζες είναι κατάλληλα τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή θέματα εποπτείας του TAR, τα stress tests, το TRIM, το θέμα των προβλέψεων και την εφαρμογή του IFRS9, σταδιακά
αφαιρώντας την αβεβαιότητα.
3)Αναμένει κάποια ανάκαμψη στα προ προβλέψεων έσοδα (PPI), σύμφωνα και με τις προσδοκίες της αγοράς.
4)Πιστεύει ότι η πιο φιλική προς τους μετόχους μείωση των NPEs είναι το πιο πιθανό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες
Τα stress tests είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ελλείψεις, ωστόσο οι ανησυχίες θα συνεχιστούν
Στις 20 Ιουλίου, παράλληλα με την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ επανέλαβε τη στάση του όσον αφορά το χρέος ("εξαιρετικά μη βιώσιμο"), μέρος του οποίου αποδίδεται στο αποθεματικό ύψους 10 δισ. ευρώ για τις ανάγκες αναδιάρθρωσης τραπεζών. Το ΔΝΤ έχει αυτή την άποψη εδώ και πολύ καιρό. Σε επίσημα έγγραφα, η HSBC εντοπίζει το ποσό των 10 δισ. ευρώ στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2016, όπου το ΔΝΤ δήλωσε ότι τα "10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν για να καλυφθούν ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών Στο πλαίσιο αυτού του DSA, το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην υψηλή εξάρτηση των τραπεζών από τα DTAs. Λιγότερο συγκεκριμένες ανησυχίες γύρω από τις πιθανές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν προηγηθεί του εν λόγω εγγράφου.
Στο τελευταίο DSA τον Ιούλιο, το ΔΝΤ έκανε μια ευρύτερη αναφορά στο "εξαιρετικά υψηλό επίπεδο NPLs και χαμηλή ποιότητα τραπεζικών κεφαλαίων", επαναλαμβάνοντας το αποθεματικό κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά και ζητώντας από τις εποπτικές αρχές να προβούν σε AQR και stress tests πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που διατίθενται για την αποκατάσταση των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν εύθετο χρόνο, αν χρειαστεί.
Από τότε το ΔΝΤ ήλθε σε κάποιο συμβιβασμό με το ΔΝΤ με τον Τόμσεν να παρουσιάζει μια πιο ήπια στάση. Η HSBC θεωρεί δύσκολο να αρθούν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάγκη για τα 10 δισ. ευρώ, αλλά χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ σχετικά με σχέδιο δράσης.
Φαίνεται ότι η ΕΚΤ προφανώς συμφώνησε σε μίνι-AQR, ενώ παράλληλα επισπεύδει τα stress tets, προκειμένου να παραμείνει επαρκής χρόνος στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Το μόνο θέμα που δεν εξετάζεται στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας είναι η ανησυχία του ΔΝΤ για την "ποιότητα των κεφαλαίων". Εξάλλου, η μόνη λεπτομέρεια που έχει παράσχει το ΔΝΤ είναι ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ αποτελεί το ήμισυ των ανεξόφλητων DTAs.