13 Νοε 2017

Κίνα και Η.Π.Α. εποφθαλμιούν τα μάρμαρα του Αφγανιστάν - StoneNews

Κίνα και Η.Π.Α. εποφθαλμιούν τα μάρμαρα του Αφγανιστάν - StoneNews



Σύμφωνα με εγχώριες αλλά και διεθνείς έρευνες, το Αφγανιστάν διαθέτει πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 3 τρισ. δολάρια. Τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εγχώρια ανοικοδόμηση ενώ παράλληλα, με τις σωστές εξορύξεις και το εμπόριο με τις διεθνείς αγορές, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.



Ανάμεσα στους σχεδόν ανεκμετάλλευτους ορυκτούς λίθους του Αφγανιστάν είναι το μάρμαρο, το οποίο εξορύσσεται με απαρχαιωμένα μέσα και εξοπλισμό σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Ο Ο.Η.Ε. υπολογίζει την αξία των αποθεμάτων μαρμάρου περίπου στα 136 με 190 δις δολάρια.


Η κυβέρνηση, του προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων στον εξορυκτικό τομέα της χώρας στοχεύοντας τις δυο οικονομικές υπερδυνάμεις, Η.Π.Α. και Κίνα.

Η.Π.Α.

Η παρουσία των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν εικάζεται ότι θα κριθεί, πέραν της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας, από τους πλούσιους ορυκτούς πόρους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου του Αφγανιστάν Ashraf Ghani και του προέδρου των Η.Π.Α., Donald Trump, ο εξορυκτικός τομέας ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Ο πρόεδρος Ghani, πρώην υπουργός Οικονομικών και υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρότεινε την εξόρυξη ως οικονομική ευκαιρία. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την αποστολή απεσταλμένου στο Αφγανιστάν για να διερευνήσει τις δυνατότητες
επένδυσης στον τομέα των ορυκτών. Για τη σημερινή διοίκηση των ΗΠΑ, που είναι προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις, τα ορυκτά είναι ίσως η πιο ελκυστική επένδυση στο Αφγανιστάν. Η εκμετάλλευση και οι επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών του Αφγανιστάν όχι μόνο θα βοηθήσουν τη χώρα στην οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά θα
δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Αφγανούς και θα δώσει στις αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση σε ορυκτά σπανίων γαιών, έναν πόρο που μονοπωλείται μέχρι σήμερα κυρίως από την Κίνα.

Ο Donald Trump και ο Ashraf Ghani, μετά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν πλήρως τη νέα στρατηγική του Προέδρου Trump κατά της τρομοκρατίας για την Νότια Ασία με στόχο την ασφάλεια του αμερικανικού και αφγανικού λαού. Οι δυο πρόεδροι συζήτησαν θέματα οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία ανάπτυξη των πλούσιων ορυκτών πόρων σπανίων γαιών του Αφγανιστάν.


Οι προσπάθειες των Η.Π.Α., για τον έλεγχο των κοιτασμάτων και της αγοράς μαρμάρου του Αφγανιστάν, επιβεβαιώθηκαν με την παρουσία δυο διαφορετικών εθνικών υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των Η.Π.Α. (USGS) ερεύνησε και εντόπισε στο Αφγανιστάν 66 κοιτάσματα μαρμάρου και γρανίτη. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID*) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν, επέλεξαν τις εταιρείες που συμμετείχαν στην περασμένη διεθνή έκθεση India Stone Mart που πραγματοποιήθηκε από 2 έως 5 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Τζαϊπούρ.

Κίνα

Η Κίνα εδραιώνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν μέσω των επιχειρήσεων της, εταιρείες όπως η China Metallurgical Group Corporation, Jiangxi Copper Company, China National Petroleum Corporation, έχουν από καιρού συνάψει συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων με το Αφγανικό κράτος. Σύμφωνα με στατιστικές του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, οι κινεζικές αθροιστικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο Αφγανιστάν εκτιμήθηκαν στο τέλος του 2015, στα 419,9 εκατ. δολάρια. Παράλληλα η Κίνα μέσω της πρωτοβουλίας “One Belt One Road”, η οποία χαίρει ευρείας αποδοχής από τον Αφγανικό λαό, επενδύει και θα επενδύσει επιπλέον ποσά στην πολύπαθη χώρα. Ο Ashraf Ghani, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στην Αστάνα του Καζακστάν, εξήρε την σχέση μεταξύ των δυο
χωρών ευχαριστώντας τον ομόλογο του για την στήριξη της χώρας του στην ειρηνική διαδικασία ανασυγκρότησης και συμφιλίωσης, προσβλέποντας ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο της Κίνας στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις. Ο Ashraf Ghani δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στην οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και
άλλους τομείς, ενώ εξέφρασε την μεγάλη εκτίμηση για την πρωτοβουλία “One Belt One Road”.

Οι κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας στις υποδομές εμπορίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “One Belt One Road” επιβεβαιώθηκαν με την συνάντηση αντιπροσωπείας της κινεζικής εταιρείας Qin Gen Industrial Company με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Li Yingjun, συναντήθηκε με αξιωματούχους του
Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Αφγανιστάν (ACCI) και επιχειρηματίες.

Εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εξόρυξη μεταλλευμάτων του Αφγανιστάν, ο Li Yingjun δήλωσε ότι η εταιρεία επιθυμεί να επενδύσει στα κοιτάσματα μαρμάρου και την εισαγωγή αυτών στην Κίνα.


“Οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει στην εξόρυξη μέχρι και 42 ειδών Αφγανικού μαρμάρου, καθώς και την ποιοτική επεξεργασία και εξαγωγή τους στην Κίνα”, δήλωσε ο Li Yingjun στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η
σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αφγανιστάν και Κίνας για να επιταχυνθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρώτο τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα έφτασε στη βόρεια συνοριακή πόλη Hairatan του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού διέσχισε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ασίας. Παρ ‘όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των εμπορικών τρένων έχει διακοπεί λόγω προβλημάτων που αφορούν υψηλούς φόρους διαμετακόμισης στο Ουζμπεκιστάν και στο Καζακστάν, καθώς και στο Hairatan.

Ο Mohammad Zia Azizi, διευθυντής του τμήματος διεθνούς σχέσης του ACCI, δήλωσε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν στην επόμενη συνεδρίαση των αρχών των τριών χωρών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η σιδηροδρομική σύνδεση και να υλοποιηθεί η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, η Κίνα και το Αφγανιστάν υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο στο Πεκίνο μνημόνιο συνεργασίας (MoU).

“Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani κάλεσε την Κίνα να ξεκινήσει την ποιοτική εξόρυξη των 42 ειδών μαρμάρου και την εξαγωγή τους στην Κίνα. Θέλαμε να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο διάλογος μεταξύ των δυο χωρών”, πρόσθεσε ο Li Yingjun.

Σύμφωνα με το ACCI, στο Αφγανιστάν υπάρχουν 63 εργοστάσια μαρμάρου, τα οποία παράγουν και επεξεργάζονται από 100 έως 1.000 τόνους κάθε μήνα, σε περίπου έξι διαφορετικά χρώματα.

“Πάνω από 20 κινεζικές εταιρείες είναι επίσης έτοιμες να συνεργαστούν μαζί μας για επενδύσεις στην εξόρυξη και διεθνώς τυποποιημένη παραγωγή μαρμάρων του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Κινέζος επιχειρηματίας.

*Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Η.Π.Α. (USAID) είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός των Η.Π.Α. που ασχολείται με τη διαχείριση μη στρατιωτικής ξένης βοήθειας. Από το 2002 έχει δαπανήσει στο Αφγανιστάν πάνω από 17 δις δολάρια για την ανάπτυξη προγραμμάτων
για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης με επικεφαλής τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Πηγή: The Diplomat Magazine, Xinhua News Agency