12 Ιαν 2018

Γερμανία: Όλο το σχέδιο συμφωνίας του ''Μεγάλου Συνασπισμού'' για τ...

Γερμανία: Όλο το σχέδιο συμφωνίας του ''Μεγάλου Συνασπισμού'' για τ...



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

​Σε εννέα βασικά σημεία συμφώνησαν οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σε σχέση με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Γερμανία στην Ευρώπη την 4ετία 2018 -2021.

Από τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη μετά το χθεσινό 3ο γύρο διερευνητικών μεταξύ τους συνομιλιών για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεχωρίζουν η πρόταση για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό, όμως, έλεγχο.



Επίσης τα τρία κόμματα (CDU, CSU, SPD) που συμφωνούν στον από κοινού σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, προκρίνουν τη διαμόρφωση ενός Επενδυτικού Προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, υποστηρίζουν την επιβολή της αρχής της σύνδεσης του "ρίσκου" με την "ευθύνη" σε σχέση με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης "Μεγάλου Συνασπισμού" στη Γερμανία προβλέπει για τα ευρωπαϊκά θέματα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σημεία:

1. Υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη

2. Διαμόρφωση ενός Προϋπολογισμού για Επενδύσεις για την Ευρωζώνη

3. Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

4. Aύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5. Δημοσιονομικός έλεγχος και οικονομική συνεργασία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ακραίας φοροαποφυγής

6. Μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και υπάγεται στο ενωσιακό δίκαιο.

7. Eπιβολή της αρχής της σύνδεσης του "ρίσκου" και της "ευθύνης" στο πλαίσιο που διέπει την πολιτική της "αλληλεγγύης" μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε.

Σύναψη μίας νέας "Συμφωνίας των Ηλυσίων" (σ.σ. Συνήφθη το 1963 μεταξύ του Ντε Γκολ του Αντενάουερ) μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ειδικά σε θέματα καινοτομίας και έρευνας.

Διαμόρφωση κοινών θέσεων από την ΕΕ των 27 σε όλα ανεξαιρέτως τα σημαντικά θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής

Προσφυγικό

Σε σχέση με το προσφυγικό, CDU, CSU και SPD συμφώνησαν τα ακόλουθα:

-Επιβολή ανωτάτου πλαφόν στην είσοδο προσφύγων στη Γερμανία (180.000-220.00 ετησίως)

-Είσοδος στη Γερμανία 1000 μεταναστών /μήνα προκειμένου να γίνουν επανενώσεις οικογενειών

-Επανένωση οικογενειών μόνο όταν ο γάμος των ατόμων που ζητούν να επανενωθούν έχει τελεσθεί πριν φύγουν από την πατρίδα τους και δεν έχουν διαπράξει τα άτομα αυτά σοβαρές αξιόποινες πράξεις, δεν αποτελούν απειλή.

-Αποκλεισμός των κινήτρων που οδηγούν στην είσοδο στη Γερμανία ασυνόδευτων παιδιών

-Παράταση της ισχύος της νομοθεσίας που προβλέπει την αναστολή της οικογενειακής συνένωσης που αφορά άλλους συγγενείς