Ελαφρά ανοδικές είναι οι φετινές προσδοκίες στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, καθώς αφ’ ενός φαίνεται να βελτιώνεται ως ένα βαθμό το γενικότερο οικονομικό κλίμα και αφ’ ετέρου οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ανέβαλαν επί πολλά χρόνια επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας που ήταν επιβεβλημένες να γίνουν.
«Από πέρυσι άρχισαν να γίνονται κάποια πράγματα και νομίζω ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέσα στη φετινή χρονιά. Ας μην φανταστούμε όμως σπουδαίες καταστάσεις, αλλά κυρίως δουλειές του ιδιωτικού τομέα, από επιχειρήσεις που λίγο-πολύ ήταν υποχρεωμένες να επενδύσουν», δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας του κλάδου.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τομείς που πρωτοστατούν είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες, ο κλάδος της ενέργειας, αλλά και μεγάλοι όμιλοι όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ.
Γενικότερα, τόνωση ενδιαφέροντος υπήρξε από τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και ιδίως από εκείνες που έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους κόντρα στην πολυετή οικονομική κρίση και τώρα σχεδιάζουν το πώς θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στο εγχώριο και το διεθνή ανταγωνισμό. Απέναντι μάλιστα στις εταιρείες αυτής της κατηγορίας, οι τράπεζες είναι πολύ πιο διαλλακτικές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τυχόν επενδυτικά τους ανοίγματα.
Επίσης, πιθανή αύξηση της εγχώριας ζήτησης μπορεί να προκύψει και από το μέτωπο των δημοσίων έργων που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μέτωπο αυτό υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, καθώς ενώ αρχικά το 2016 θεωρείτο το «μεταβατικό» έτος προκειμένου να περάσουμε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο τρέχον, σήμερα είναι αμφίβολο το αν κάποιες εταιρείες πληροφορικής θα καταφέρουν να «γράψουν» φέτος τζίρο από έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις διευρύνουν τον γεωγραφικό τους ορίζοντα επιδιώκοντας να αναλάβουν έργα εκτός Ελλάδας.
Ήδη περίπου το 30% των συνολικών εργασιών της Unisystems (θυγατρικής της Quest Holdings) προέρχεται από το εξωτερικό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 50% για την PΡOFILE, κοντά στο 15% για την Entersoft (παρά την ταχεία άνοδο και των εγχώριων δραστηριοτήτων) ενώ αυξανόμενο βαίνει και στην Space Hellas, η οποία πέρυσι κατάφερε να ξεπεράσει τους αρχικούς οικονομικούς στόχους που είχε θέσει.
Επίσης, πέρυσι, τόσο η PROFILE όσο και η Space Hellas απέκτησαν συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, με στόχο να πετύχουν προϊοντική και πελατειακή διεύρυνση. Κινήσεις διεθνοποίησης έγιναν με ίδρυση θυγατρικών και από την Q&R.
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής θα συνεχιστούν και μέσα στο 2018, καθώς κατά τα τελευταία χρόνια «χτίζεται» σταδιακά η απαιτούμενη υποδομή για ανάληψη διεθνών εργασιών. Πέραν των άλλων, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι κομβική και για την έναρξη σημαντικών εξαγωγών της βορειοελλαδίτικης εισηγμένης εταιρείας MLS ΜΛΣ 0,00%.
Τέλος, μέσα στο 2018 αναμένεται να δούμε και αρκετά deals στο χώρο της πληροφορικής, καθώς -μεταξύ άλλων- θέμα χρόνου είναι η πώληση τόσο της Unisoft από την μητρική Altec (θα επιχειρηθεί στη συνέχεια και η εκποίηση της Altec Integration) όσο και το 50% της Skroutz από την DIONIC.
ΥΓ: Βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά πληροφορικής το Δεκέμβριο τόσο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, όσο και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 79,1 μονάδες (από 72,9 μονάδες το Νοέμβριο), σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (77,3 μονάδες).
Στέφανος Kοτζαμάνης