17 Ιαν 2018

Γιατί η Morgan Stanley ποντάρει σε ευρωπαϊκές μετοχές

Γιατί η Morgan Stanley ποντάρει σε ευρωπαϊκές μετοχές



Οι μετοχές της Ε.Ε. θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες περιοχές, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι τα νομίσματα της περιοχής θα κερδίσουν γενικά τους ομολόγους τους από τις ανεπτυγμένες αγορές.



«Πιστεύουμε ότι η αγορά του credit στην Ε.Ε φαίνεται προτιμότερη από τις ΗΠΑ ή την Ασία. Νομίζουμε ότι η Ανατολική Ευρώπη θα πάει καλά σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές. Είναι σημαντικό ότι πιστεύουμε ότι η θετική ιστορία της περιοχής βασίζεται περισσότερο στα θεμελιώδη στοιχεία και την αποτίμηση από ότι σε άλλες αναδυόμενες περιοχές», σημειώνει η Morgan Stanley.

Οι μετοχές της Ευρωζώνης είναι διαπραγματεύσιμες με 19% discount σε όρους προβλεπόμενου P/E έναντι των ΗΠΑ και 10% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Ο δείκτης FTSE 100 είναι φθηνότερος από τις παγκόσμιες μετοχές και το ευρώ παραμένει 8% χαμηλότερα από την ισοτιμία που προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Η MS πιστεύει ότι η περιοχή διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα στην πολιτική, αλλά και στις πολιτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο σε μια συζήτηση για την Ευρώπη, αναλύει η MS. Σχετικά με την πολιτική, πιστεύει ότι οι πιο δύσκολες ψηφοφορίες για την περιοχή συνέβησαν πέρυσι (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία), ενώ παρότι η Ιταλία αντιμετωπίζει νέες εκλογές τον Μάρτιο του 2018, o νέος εκλογικός νόμος μειώνει τον κίνδυνο ακραίων αποτελεσμάτων. Τα παραπάνω σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όπου μετά τη νομοθεσία για το φορολογικό, τα δύσκολα πλέον βρίσκονται μπροστά, με τις βασικές ενδιάμεσες εκλογές.

Σχετικά με την πολιτική, το 2018 θα μπορούσε να δει νέα ηγεσία στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και θα έχει και τη νέα θητεία στη Fed, ενώ αντίθετα στην ΕΚΤ η θητεία του Mario Draghi διαρκεί ως το 2019.

Η Ευρώπη είναι μια ελκυστική επενδυτική ιστορία φέτος που βασίζεται στα δυνατά στοιχεία της αποτίμησης και στα θεμελιώδη και λιγότερο στην ευφορία που επικρατεί στο τέλος του κύκλου, όπως συμβαίνει σε άλλες αγορές.

Στις μετοχές, οι προτιμώμενοι τομείς της MS είναι η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Σε νομίσματα, προτιμάει το ευρώ, το πολωνικό zloty και το ρωσικό ρούβλι και για όσους έχουν μικρότερο ορίζοντα δύο έως τριών μηνών τη νορβηγική και τη σουηδική κορώνα.