Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και χθες τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί νέα άνοδος των αποδόσεών τους, σε αντίθεση με αυτές των τίτλων των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σε σύγκριση με την Παρασκευή.
Ετσι, η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου που διατέθηκε στους επενδυτές με 3,5% την περασμένη Πέμπτη, ανέβηκε την Παρασκευή στο 3,66% και χθες στο 3,99%. Η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε από το 3,69% την περασμένη Δευτέρα σε 4,29% χθες, ενώ αντίθετα, στο ίδιο διάστημα, η απόδοση στο 10ετές της Κύπρου έμεινε σχεδόν αμετάβλητη (από το 1,87% μόλις στο 1,9%) όπως και σε αυτό της Ιρλανδίας (από το 1,13% στο 1,14%). Ο αντίστοιχος τίτλος της Πορτογαλίας επηρεάστηκε μεν αλλά πολύ λιγότερο από τον ελληνικό (από το 1,96% στο 2,04%).
«Είμαστε ο αδύναμος κρίκος», ήταν η εξήγηση που έδινε στην εξέλιξη αυτή χθες πηγή της αγοράς ομολόγων, αναγνωρίζοντας ότι η ένταση με την οποία πλήττονται οι ελληνικοί τίτλοι είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη από των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε περίπτωση αναταραχής, έλεγε, είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται και οι τελευταίοι που απαλλάσσονται από τις συνέπειες.
Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι στην προκειμένη περίπτωση, ίσως χρειαστεί ακόμη κι ένας μήνας για να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Αλλη πηγή της αγοράς ομολόγων εκτιμούσε ότι είναι πιθανό να λειτούργησε εις βάρος των ελληνικών τίτλων το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο επανέφερε σενάρια πολιτικής αστάθειας.
Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική αυτή αντίδραση των ελληνικών ομολόγων φανερώνει τις συνθήκες αβεβαιότητας υπό τις οποίες επιστρέφει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές. Παρά το ράλι που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τρίμηνο οι ελληνικοί τίτλοι, δεν έχουν ακόμη κατακτήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης που απολαμβάνουν οι άλλες μεταμνημονιακές χώρες, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και πολύ περισσότερο η Ιρλανδία. Κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας, όταν θα τελειώσει το μνημόνιο και ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε και χθες την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.
Ωστόσο, κυβέρνηση και εταίροι εμφανίζονται να προκρίνουν, ο καθένας για τον δικό του λόγο, τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας, με κεφάλαια από τον ESM και της Ελλάδας από τις εξόδους στις αγορές. Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το «μαξιλάρι» διαθέτει πλέον 4,350 δισ. ευρώ (το 1,35 δισ. προήλθε από το 5ετές του Ιουλίου και τα 3 δισ. από το 7ετές).
Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η οποία ευτύχησε να αξιοποιήσει μια χαραμάδα ανάκαμψης των αγορών την περασμένη Πέμπτη και να συγκεντρώσει υπερδιπλάσια κεφάλαια από αυτά που ζητούσε το Δημόσιο, ήταν απαραίτητη, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς ομολόγων, όχι μόνο για να ενισχυθεί το «μαξιλάρι» αλλά και για να δημιουργηθεί ένα σημείο στην καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, που δεν υπήρχε.
Για την επόμενη έκδοση, ο σχεδιασμός της 3ετίας παραμένει, αλλά η χρονική στιγμή πραγματοποίησής της είναι αβέβαιη, καθώς οι επικείμενες ιταλικές εκλογές, στις 4 Μαρτίου, απειλούν με νέα αναστάτωση των αγορών. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται ψύχραιμοι καθώς έχει ήδη καλυφθεί το ήμισυ του στόχου για τον σχηματισμό μαξιλαριού από ελληνικής πλευράς (περίπου 9 δισ., ενώ άλλα τόσα περίπου θα δώσει ο ESM), ενώ υπάρχουν και ταμειακά διαθέσιμα.
Αν όλα πάνε καλά, σχεδιάζεται και μια έκδοση 10ετούς ομολόγου, λίγο πριν από το τέλος του μνημονίου.