17 Σεπ 2018

Goldman Sachs: 34 + 24 μετοχές για «γερές» αποδόσεις στην Ε

Goldman Sachs: 34 + 24 μετοχές για «γερές» αποδόσεις στην Ε



Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποστεί πιέσεις αυτή τη χρονιά λόγω των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης, των ανησυχιών σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης του εμπορίου, της επανεμφάνισης του πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία (και αλλού) καθώς και της επιβράδυνσης της Κίνας και ορισμένων άλλων αναδυόμενων αγορών, σημειώνει η Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, το πρόσφατο de-rating στην Ευρώπη είναι ανάλογο με αυτό που σημειώθηκε στις αναδυόμενες αγορές, και ο λόγος είναι ότι περίπου το 27% των πωλήσεων των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν έκθεση στις αναδυόμενες αγορές και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.



Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, τα assets των αναδυόμενων αγορών έχουν αποτιμήσει περίπου 2% επιβράδυνση στην ανάπτυξη, ενώ εκτιμούν ότι οι μετοχές της περιοχής θα ανακάμψουν καθώς σταθεροποιείται η ανάπτυξη. Παράλληλα, εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης και στις ευρωπαϊκές μετοχές, αντανακλώντας την σταθεροποίηση των οικονομικών στοιχείων, υποθέτοντας πάντα ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση των πολιτικών κινδύνων.

Η G.S επισημαίνει ότι αναμένει ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι θετικές κατά το επόμενο 12μηνο με μία μικρή ανάκαμψη από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα και εκτιμά ότι ο δείκτης STOXX Europe 600 θα βρεθεί σε αυτό το διάστημα στις 405 μονάδες με άνοδο της τάξης του 8%. Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένονται χαμηλές αποδόσεις και προβλέπει αύξηση κατά + 6% στα κέρδη ανά μετοχή του πανευρωπαϊκού δείκτη το 2019.

Στο επόμενο διάστημα, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει υπεραποδόσεις σε επιλεγμένες μετοχές "ανάπτυξης" και "αξίας". Όπως επισημαίνει, οι εταιρείες "ανάπτυξης" σήμερα διαπραγματεύονται κοντά σε premium ρεκόρ, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης για να στραφούν οι επενδυτές μαζικότερα στις μετοχές "αξίας". Το ονομαστικό ΑΕΠ παραμένει αδύναμο και αναμένονται χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες ιστορικά έχουν ευνοήσει τις μετοχές  ανάπτυξης καθώς και τις αμυντικές μετοχές.

Από τις μετοχές "αξίας" ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημειώνει τις καλύτερες  επιδόσεις φέτος, και η G.S διατηρεί την στάση overweight. Οι τράπεζες (στάση overweight) έχουν πληγεί από τον πολιτικό κίνδυνο και τις χαμηλές αποδόσεις. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα μειωθεί και αυξηθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων (η G.S αναμένει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών θα βρεθούν στις 50 μ.β στα τέλη του έτους), οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Σε ότι αφορά της μετοχές "ανάπτυξης" διατηρεί την στάση overweight στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, αποφεύγει τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, των ταξιδίων και του τουρισμού και της ψυχαγωγίας (underweight στάση), ενώ συστήνει  αγορά των μετοχών εκείνων των εταιρειών που επενδύουν στην ανάπτυξη. Συγκεκριμένα επιλέγει τις εξής 34 μετοχές:

Goldman Sachs: 34 + 24 μετοχές για "γερές" αποδόσεις στην Ευρώπη

Goldman Sachs: 34 + 24 μετοχές για "γερές" αποδόσεις στην Ευρώπη

Παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει σημαντική αξία στις μετοχές εκείνων των εταιρειών που σημειώνουν βελτίωση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων και επιλέγει τις εξής 24:

γγγ
Αν και οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και μίας σειράς πολιτικών γεγονότων, η G.S τονίζει πως η δραστηριότητα συμφωνιών και εξαγορών (M&A) είναι ισχυρή, οι επαναγορές μετοχές αυξάνονται και υπάρχει ενδιαφέρον από τις private equity εταιρείες.

Ελευθερία Κούρταλη